یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
کد خبر: 257854
۲ آبان ۱۳۹۰ - ۰۹:۲۰

پس از سقوط نظام دیکتاتوری سابق در تونس، تونسی ها برای چیدن نخستین میوه های انقلاب خود از طریق انتخابات مجلس ملی آماده شدند.

به گزارش سرویس بین الملل مرکز خبر حوزه، این مجلس 217 عضو دارد که وظیفه اصلی آن وضع قانون اساسی جدید است که دومین قانون اساسی در تاریخ تونس پس از قانون سال 1959 می­باشد.

در طول سالهای گذشته، بن علی با اسلام گراها مبارزه می­کرد و به تونس رنگ و بوی لائیک می­داد و اسلام گراها را به خارج تبعید می­کرد که معروف ترین این افراد شیخ راشد الغنوشی رهبر حزب نهضت اسلامی و بزرگترین نامزد کنونی برای پیروزی در انتخابات اولیه است.

آنچه در پی می آید، لیست جریان های اسلامی تونس است که معروفترین این احزاب، حزب نهضت است و بیشتر این احزاب، تازه تاسیس بمی باشند و اگرچه شعارهایی را مطرح ساخته اند اما باید صبر نمود تا هویت فکری آنها در مسیر عملیاتی شدن یا نشدن اهداف و ارزش های انقلاب تونس روشن و هویدا شود:

 

حزب نهضت:

یک حزب اسلامی که در یک نگاه کلی از شبکه پشتیبانی وسیعی برخوردار است و نسبت به احزاب مشابه تونسی دیگر از محبوبیت زیادی برخوردار است و انتظار می­رود که این حزب بیشترین کرسی ها را در انتخابات مجلس مؤسسان کسب کند.

در ایام حکومت بن علی، فعالیت حزب نهضت ممنوع بود و راشد الغنوشی رهبر این حزب پس از 20 سال تبعید در انگلستان، اکنون به تونس بازگشته است.

این حزب در سال 1981 به دست راشد الغنوشی تاسیس شد و شمار زیادی از فرهنگیان متاثر از تفکر گروه اخوان المسلمین مصر نیز با او همراه شدند.

در ابتدای حکومت رییس جمهور فراری، زین العابدین بن علی، به این حزب اجازه فعالیت داده شد اما پس از انتخابات مجلس که این حزب به 17% آراء دست یافت تحت تعقیب قانونی قرار گرفت و تقریبا سی هزار نفر از فعالان مسلمان این حزب و پیروان آن در دهه نهم قرن گذشته توقیف شدند و غنوشی نیز به انگلستان تبعید شد.

 

حزب کرامت و برابری:

موجودیت این حزب در 3 مارس 2011 با ریاست ریاض العمری اعلام شد. این حزب درباره خود می­گوید که بیانگر خواسته های شهروندان مسلمان تونسی است و به این خواسته ها در قالب های جدیدی در این عصر آزادی تجسم می­بخشد.

این حزب بنا به برنامه ای که در شبکه اینترنت منتشر کرده می­گوید: با تمام توان می­کوشیم زمینه های لازم برای مشارکت همه تونسی ها به خصوص جریان های داخلی و فراموش شده در طول این پنجاه سال را فراهم آورده و آنها را در فرآیند تصمیم گیری و اجرا  سهیم کنیم.

 

حرکت ملی عدالت و توسعه:

رییس آن مراد الرویسی است و در 3 مارس 2011 تاسیس شده. هدف آن پاسداری از مبانی و ارزش های جمهوری تونس است بر این اساس که تونس یک کشور آزاد و مستقل و دارای حاکمیت با زبان عربی و دین اسلام است. همچنین پاسداری از هویت عربی اسلامی جامعه تونس و سوق دادن شهروندان تونسی به سوی ارزش های عالی انسانی مانند کرامت و آزادی و عدالت و تلاش در جهت رشد اقتصادی با تکیه بر برنامه ای برپایه توسعه متوازن و محافظت از ثروت های طبیعی میهن.

 

حزب عدل و توسعه:

رییس حزب محمد صالح الحدری است و در 18 مارس 201 تاسیس شده است؛ دیدگاه سیاسی این حزب بر پایه فلسفه ابن خلدون و مبتنی بر این مطلب است که عدل، اساس آبادانی است و بدون عدل، هیچ دولتی دوام نخواهد داشت.

هدف حزب، تلاش در جهت مشارکت مردم در صحنه اجتماعی و جدایی واقعی میان سه قوه مجریه و مقننه و قضاییه و ایجاد هماهنگی حقیقی میان این سه قوه و تلاش در جهت تامین کرامت و آزادی شهروندان اعلام شده است.

 

اصلاحات دموکراتیک:

رییس حزب خالد الطراولی است و در 22 مارس 2011 تاسیس شده است.

حزب خودش را به عنوان یک حرکت سیاسی و اجتماعی معرفی می­کند که برای ساختن و آبادانی و ترویج گفتگوی مسالمت آمیز و اصلاحات اجرایی و مدنی با مرجعیت اسلام و نقش مردم یعنی مردمسالاری دینی تلاش می­کند. شعار این حزب متشکل از سه بخش است: اخلاق - آزادی – عدالت.

 

حزب عدالت و توسعه:

رییس حزب عبدالرزاق بن العربی است و در 22 آوریل 2011 تاسیس شده است.

این حزب در صدد بنای یک اقتصاد اجتماعی متعادل و پایدار است نه یک اقتصاد لیبرالی و سوسیالیستی.

این حزب تلاش می­کند که چالش تمدنی را که تونس با آن روبرو است برطرف کند و چشم اندازهای فرهنگی برای آن مشخص کند و از هویت عربی اسلامی مردم تونس پاسداری کرده و عدالت و توسعه را در این کشور پیاده کند تا هر تونسی از زندگی آبرومندی در یک جامعه آزاد برخوردار بشود.

 

حزب کرامت و توسعه:

با ریاست جهاد البارونی در 18 مارس 2011 تاسیس شده است. خاستگاه فکری این حزب این است که میان هویت عربی اسلامی مردم تونس و تجددد سیاسی و فکری هیچ تناقضی نیست و این حزب به همه تونسی ها به عنوان مسلمان می­نگرد و اینکه عضویت در تمدن عربی اسلامی یک عضویت فرهنگی است.

 

حزب وحدت و اصلاح:

با ریاست عزالدین بو عافیة در 19 مه 2011 تاسیس شده است.

 

حزب محافظه کاران ترقی خواه:

با ریاست محمد الهاشمی در 15 جولای 2011 تاسیس شده است.

 

جنبش تونس برای کار مغرب:

به ریاست مصطفی المنیف در 24 مه 2011    تاسیس شده است.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha