به گزارش مرکز خبر حوزه، در این نشست تخصصی، حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا موسوی، مسئول سابق دفتر طرح و برنامه شورای عالی حوزه با اشاره به نقشه تحول حوزههای علمیه، اظهارداشت: این نقشه در دو بخش زیرساختهای تحول و تحولات روبنایی در حال اجرا است.
وی افزود: اجرای زیرساختهای تحول که الزامات تحول محسوب میشود، در قالب ماموریتهای حوزههای علمیه، وظایف حوزه، ساختارهای حوزه و قوانین و مقررات آن تدوین شده است.
حجتالاسلاموالمسلمین موسوی با بیان این که تحول روبنایی به دو بخش کارکردهای اصلی و فرعی تقسیم شده است، بیان داشت: کارکردهای اصلی این تحول، تحول در آموزش، پژوهش، تبلیغ و تهذیب محسوب میشود و تحول در کارکردهای فرعی مربوط به مدارس، بین الملل و امور خدماتی طلاب میشود.
وی ادامه داد: تحولات زیربنایی، تحولات لازم در حوزه محسوب میشوند، ولی این تحولات غیر کافی است.
معاون منابع انسانی و پشتیبانی دفتر تبلیغات اسلامی اضافه کرد: از جمله کارهای انجام شده در عرصه تحول زیر بنایی، تحول در شورای عالی، تحول در مرکز مدیریت و واحدهای حوزوی است.
وی در ادامه با اشاره به ماموریتهای حوزههای علمیه در این عرصه، اظهارداشت: استنباط، تبیین، تعمیق آموزههای اسلام و مکتب تشیع در عرصههای مختلف علوم و معارف اسلامی به ویژه فقه، صیانت هوشمندانه و روشمند از اسلام و مکتب اهل بیت(ع) در برابر شبهات بدعتها و خرافات التقاطی و اندیشههای انحرافی و هدایت جامعه اسلام با تکیه بر تعلیم تعمیق و گسترش معنویت اخلاق و رفتار اسلامی از جمله ماموریتهای حوزههای علمیه است.
حجت الاسلام و المسلمین موسوی خاطرنشان ساخت: اهتمام به تحقق تمدن اسلامی بر اساس آموزههای قرآن کریم و مکتب اهل بیت(ع)، پشتیبانی و حمایت از نظام اسلامی و هدایت آن در جهت تحکیم، تقویت و اعتلای نظام اسلامی، نظریه پردازی و تولید علم در حوزههای مختلف علوم اسلامی و انسانی از دیگر ماموریتهای حوزههای علمیه به شمار میرود.
وی ادامه داد: تربیت نیروی انسانی برای رفع نیازهای دینی جامعه و نظام اسلامی، تبیین و ترویج و دفاع از ارزشهای وحیانی در جهت بسط و گسترش دین در جهان، و تبلیغ و ترویج معارف اسلامی در سطح ملی و فراملی بخش دیگری از ماموریتهای حوزههای علمیه است.
مسئول سابق دفتر طرح و برنامه شورای عالی حوزه، با اشاره به محورهای مهم تحول در شورای عالی اظهارداشت: تهیه و تدوین ماموریت حوزههای علمیه، تعیین اهداف و سیاستهای کلان حوزه، تهیه و تدوین سند راهبردی، کارآمدی و هماهنگی نظام و تبلیغ دینی ، تقویت پیوند اساتید و طلاب با حوزه ، ارتقای سطح معنوی و اخلاقی و رفتار اسلامی، تاسیس و اداره تشکیلات حوزوی، بازنویسی شرح وظایف و تبدیل شورای عالی به نهاد سیاستگذار از جمله محورهای مهم تحول در این شورا است.
وی همچنین با اشاره به مهمترین وظایف دفتر مطالعات راهبردی حوزه، عنوان کرد: مهمترین وظیفه این دفتر رصد مشکلات بنیادی، فرصتها و آسیبها و چالشهای پیشروی حوزه، بررسی چشم انداز حوزه و سند چشم انداز و رصد دائمی نیازهای جامعه اسلامی است.
حجت الاسلام والمسلمین موسوی ادامه داد: آینده پژوهشی حوزههای علمیه و تعیین الگوی تعامل با نظام اسلامی و تقویت ارتباط با مراجع و بزرگان حوزه از دیگر وظایف این دفتر محسوب میشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مسئله استقلال حوزه از مهمترین مسائل مطرح در شورای عالی است که در این عرصه سند استقلال حوزه در عرصههای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی تدوین شده در این سند تاکید شده که استقلال حوزه یعنی حق تصمیم گیری در حوزه ماموریتها با خود حوزه باشد و از دخالت هر ارگان و دستگاه خارج از حوزه برای تصمیم گیری جلوگیری شود.