شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
کد خبر: 259379
۳۰ آبان ۱۳۹۰ - ۰۱:۲۰

نشست علمی- تخصصی «معجزه و معجزه نگاری از منظر فلسفی و تاریخی» از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در قم برگزار شد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام والمسلمین قاسم خانجانی، عضو هئیت علمی گروه تاریخ اسلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، با اشاره به  دیدگاه های دیوید هیوم اظهارداشت: اشکلاتی که هیوم در مقاله خود بر معجزه و معجزه نگاری مطرح می کند ، اشکال تازه و بروزی نیست که برخی ها از نوشته های امثال هیوم برداشت غلط علمی نمایند و این‌چنین اشکلات را تازه و نو قلمداد کنند.

وی که در جمع اساتید و اعضای علمی گروه های فلسفه و تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه سخن می گفت، افزود: از اواخرقرن دوم که انتقاد های مورخین و محقیقن بر اخبار معجزه و معجزه نگاری شروع می شود و تا قرن پنجم که اوج این تفکر محسوب می شود، بصورت های مختلف و تواتر اخبارمعجزه مطرح و مورد انتقاد ابوحاتم رازی و امثال او به محمدبن زکریای رازی بوده است.

این استاد حوزه ودانشگاه تصریح کرد: وقتی مباحث معجزه نگاری مطرح می شود باید در کنار آن بحث سیره نویسی نیز مورد مطالعه قرارگیرد که این روش درکتاب های سیره نگاری بطور عمده به چشم می خورد.

حجت الاسلام والمسلمین خانجانی تاکید کرد: تمام آثارتاریخی و سیره ای که امروز موجود است، دلیل روشنی بر پیش بودن مورخین اسلامی در پذیرش اخبار معجزه گری دارد و هیوم در اینجا به طور فاحشی از این منابع دست اول مسلمانان غفلت کرده است.

وی با اشاره به غفلت هیوم از منابع اسلامی اخبارمعجزه و معجزگری ، خاطر نشان کرد: هیوم به دلیل عدم توجه به روایات و تفاوت قائل شدن بین معجزات ادیان از اصل ثابت بودن معجزه غفلت کرده است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه ودانشگاه تصریح کرد: اختلافی که هیوم در پذیرش اخبار معجزه گری بین امت‌های انبیای گذشته با مسلمانان دارد، صرفا بر اثر تجربه گرایی اوست و تنها محسوسات خود را در پذیرش اخبار معجزه نگاری مطرح می کند.

درادامه دکتر محمد فتحعلی خانی، عضو هیئت علمی گروه فلسفه و کلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نیز در سخنانی گفت:‌ دیوید هیوم فیلسوفی متمایل به تجربه گرایی، شیفته روش و نتایج علم نیوتنی، مشتاق ابداع روشی نظیر روش علوم تجربی در قلمرو علوم انسانی، علاقمند به چالش در برابر دین، آگاه به تنگناهای تجربه باوری، و خواهان کمّی سازی و دقت ریاضی در استدلال های مربوط به عقاید دینی است.

وی افزود:  فلسفه هیوم به شدت تفسیرپذیر است، چندان که گروهی او را شکاک و دسته ای او را طبیعت گرای بر کنار از شکاکیت می شمارند. از نظر او مطالعه درباره عقاید دینی باید از روشی تبعیت کند که یگانه راه تحقیق درباره امور واقع است. اتخاذ این روش، امکان تبیین علّی واقعیات جهان و پیش بینی آنها را فراهم می کند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه  در رابطه با مباحث اخبار معجزه در اندیشه، هیوم تصریح کرد: از نظر او با استفاده از روش تجربی  می توان به داوریهایی درباره جهان و عقاید دینی رسید که به اندازه کافی دقیق و قابل توافقند، به طوری که می توان اعتبار نتایج این استدلال ها را به وسیله محاسبات عددی معمول در حساب احتمالات معین ساخت، در عین حال پذیرش اخبار معجزه و مفاهیم و مقام اخبار معجزه را نمی پذیرد و او را ناقض واقعی طبیعت می داند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha