شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

کارشناسان و نخبگان عرصه علوم پزشکی و معارف اسلامی از دل قرآن کریم، 33 نظریه قوی پزشکی استخراج کردند که جامعه علمی و پزشکی جهان را به شگفتی واداشته است.

به گزارش مرکز خبر حوزه، دکتر غلامرضا نور محمدی، از اساتید دانشگاه تهران، صبح امروز در نشست علمی «نظریه پردازی پزشکی براساس مفاهیم قرآنی» که در سالن شهید صدر، مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد، با اشاره به جایگاه طب در میان فقها اظهارداشت: کتاب طب در میان کتاب های فقهی علمای گذشته بسیار مورد اهمیت بوده و  در بخش های مختلفی از کتاب های فقهی علمای سلف مسائل پزشکی و طب مورد بحث و بررسی دقیق علمی با نگاه فقهی قرار گرفته است.

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات طب اسلامی امام صادق(ع) افزود: از زمان مرحوم صدوق، پدر بزرگوارشان و دیگر بزرگان و فقیهان آن عصر، مسئله طب در اسلام و نگاه فقهی به طب بسیار مورد اهمیت بوده و از مسائل مورد اهتمام علما بوده که متاسفانه به تدریج به فراموشی سپرده شده است.

استاد دانشگاه تهران بیان داشت: پزشکی که امروز در گوشه و کنار جهان مطرح می باشد، قطعاً با طبابتی که در معارف اسلامی مرسوم است و از صفات الهی برشمرده شده، کاملا متفاوت است و در این زمینه محققان می بایست به بحث های واژه شناسی مراجعه کنند.

* تمایز پزشک و طبیب

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با تبیین معنای واژه کلمه« طب» گفت: « طا» در طب به معنای طهارت و« با» به معنای باطن است، بنابراین تا زمانی کسی طهارت باطنی نداشته باشد، نمی تواند طبیب خوبی باشد البته، باید توجه داشت طبیب با پزشک متفاوت است و ممکن است پزشکی هرگز دارای چنین خصوصیاتی نباشد ولی در کار خود مهارت های لازم را داشته باشد، چنین کسی پزشک است و طبیب نیست.

دکتر نور محمدی، با اشاره به مکتب طب اسلامی ادامه داد: در مکتب طب اسلامی آنچه از اهمیت فراوانی برخوردار است، شناخت مبانی انسان شناختی طب و توجه به نیروها و علوم پزشکی و آسیب ها و نحوه درمان و شناخت بیماری است، در این زمینه ضرورت نظریه پردازی به خوبی احساس می شود و طلاب و حوزویان می بایست در این عرصه وارد شوند.

* انقلابی در جامعه پزشکی جهان

وی با اشاره به فعالیت های مرکز تحقیقات طب اسلامی امام صادق(ع) وابسته به دفتر آیت الله العظمی سیستانی اظهارداشت: کارشناسان و نخبگان علوم پزشکی و معارف اسلامی که در این مرکز به تحقیق و پژوهش می پردازند تاکنون 33 نظریه پزشکی را از دل قرآن کریم استخراج کرده‌اند که با ارائه این نظریه ها به جامعه پزشکی جهان، انقلابی در جامعه علمی جهان رخ می دهد.

معاون پژوهشی این مرکز ادامه داد: اطلاع و آگاهی اساتید و متخصصان پزشکی در گوشه و کنار جهان از چنین موضوعی همه را به شگفتی واداشته است و به زودی همه این نظریه ها به جامعه علمی و پزشکی جهان ارائه می گردد.

وی به یکی از نظریات پزشکی قرآن کریم اشاره کرد و گفت: مسئله حیات، یکی از مهمترین نظریات قرآن کریم است، در قرآن نقطه آغاز تا پایان حیات مورد بحث و بررسی قرار گرفته که می تواند بسیاری از قوانین پزشکی را بر این اساس سامان داد.

استاد دانشگاه تهران بیان داشت: نظریات پیدایش، آفرینش و جنین از دیگر نظریاتی است که می توان از قرآن کریم برداشت نمود، قرآن کریم درباره نظریه جنین می گوید: جنین آغاز پیدایش یک انسان است و انسان محسوب می شود ولی غرب جنین را یک توده سلولی می داند که در حال تکامل و تمایز است، بنابراین میان مبانی قرآنی و مبانی غربی درباره جنین اختلافات عمده ای وجود دارد و این تفاوت ها، تمایز دیدگاه طبیب و پزشک را به وجود می آورد.

وی با اشاره به مبانی انسان شناختی مکتب طب اسلامی اظهارداشت: در مبانی انسان شناختی، ابتدا زندگی انسان بحث می شود که به پیدایش، رشد و زندگی انسان می پردازد و در بخش دیگر مسئله اهمیت جان انسان را مورد بررسی قرار می دهد و ارزش زندگانی انسان را بحث می کند. 

دکتر نور محمدی گفت: از دیگر مباحث انسان شناختی بحث ویژگی های انسانی است که به بخش های مختلفی همچون برخورداری از فطرت، برخورداری از ویژگی گزینش گری، برخورداری از ویژگی های به ظاهر متضاد و برخورداری از ارتباط با موجودات خاص تقسیم می شود.

* مسئله طب اسلامی در حوزه فراموش شده است

وی در پایان خاطرنشان کرد: مسئله پزشکی و مسائل پیرامون آن متاسفانه امروز مورد توجه عمیق غربی ها قرار گرفته و در حوزه و مجامع علمی و اسلامی فراموش شده است، بنابراین طلاب و فضلای حوزه باید با بهره مندی از سیره علمای سلف دوباره به طب توجه لازم را داشته باشند و حتی در زمینه فلسفه طب و پزشکی دوباره نظریات مورد نیاز جهان را ارائه دهند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha