به گزارش مرکز خبر حوزه، مدیر کل ارزیابی پژوهشهای جامعةالمصطفی، امروز در این نشست با ذکر مراحل تاریخی حیات جامعه اسلامی، گفت: اسلام در سده اول با بستر سازی نظری در زمینه علم آموزی و نظریه پردازی در زمینههای سیاسی با پویایی خاصی به تربیت علما پرداخت.
حجتالاسلام الهی با اشاره به این که مرحله دوم، مرحله انتقال دانش بود که قرن دو و چهار را در بر میگرفت، افزود: تکامل و شکل گیری دانش در حوزههای علوم اسلامی و تجربی و انسانی مرحله سوم حیات جامعه اسلامی را شکل داد؛ پس از آن نوبت به ساختار سازی دانش بود که از مهم ترین یادگاران این ساختار، جامعه زیتونیه بود و به شکل سنتی و کلاسیک اداره میشد و بعد از آن نوبت به مرحله دیگری که پس از قرن هشتم هجری بود، رسید که آن را میتوان مرحله افول علم گرایی در جوامع اسلامی نامید.
وی ادامه داد: بعد از این دوره، دوره خود شناسی و بازگشت به خویشتن آغاز شد که در این دوره، زمان بروز و ظهور برخی نظریه پردازان مسلمان از جمله مرحوم سید جمال الدین اسدآبادی، سید قطب، عبدالعلا مولودی، شهید مطهری و... بود و خوشبختانه پس از شکل گیری نظام جمهوری اسلامی و جدا کردن سرنوشت ملت مسلمان ایران از حکومتهای استعماری، دوره جدیدی در سرنوشت امتهای مسلمان آغاز شد که امروزه ثمرات این حرکت عظیم در کشورهای اسلامی قابل رویت است.
مدیرکل ارزیابی پژوهشی جامعه المصطفی العالمیه، در پایان با اشاره به این که هم اینک جامعه اسلامی وارد مرحله تحلیل و نقد از منظر علمی شده است، گفت: حوزه در این عرصه وظیفه سنگینی بر دوش دارد که باید در این مقطع حساس به وظیفه تاریخی خود عمل کند.