پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

مدیر حوزه های علمیه کشور، یکی از تلاش های ماندگار آیت الله عمید زنجانی(ره) را در هم آمیختن علوم دانشگاهی با مبانی فقهی دانست.

آیت الله مرتضی مقتدایی امروز در «همایش فقه سیاسی، ظرفیت ها و چالش ها» ( تجلیل از مقام علمی و شخصیتی آیت الله عمید زنجانی(ره)، در دانشگاه پردیس قم، گفت: مرحوم آیت الله عمید زنجانی سال ها عمر خود را به خدمت در عرصه های مختلف اجتماعی، علمی، هدایت دانشجویان، اساتید، اجتماع و جوانان صرف کرد و در بحث وحدت بین حوزه و دانشگاه، الگو محسوب می شوند.

وی با اشاره به تاکیدات فراوان اسلام مبنی بر کسب علم، اظهارداشت: خداوند در جریان نزول آیات الهی از طریق وحی به پیامبر(ص) بزرگترین نعمت الهی را بعد از نعمت خلقت، نعمت علم و آموختن قرار داده است.

مدیر حوزه های علمیه، با بیان این مطلب که علم، نهایت فضایل انسانی است، اظهارداشت: علم آموزی بالاترین شرافت است و برتر از آن فضیلتی وجود ندارد و بنا بر فرمایش حضرت رسول اکرم(ص) رتبه عالم در برابر زاهد و عابد همچون رتبه من پیامبر(ص) من با پایین ترین افراد شما (امت) است.

وی ادامه داد: در تعلیمات اسلامی آمده است که کسی که به دنبال تحصیل علمی می رود، در هر مرحله ای از تحصیل، ثواب عبادت را برای او منظور می کنند؛ بدون شک، تحقیق، پژوهش، تدریس، تعلم و مطالعه، سوای پاداش دنیوی، دارای آثار شگرف در آخرت خواهد بود.

*خاطره‌‌ای از آشنایی با آیت‌الله عمید زنجانی

آیت الله مقتدایی در ادامه با ذکر خاطراتی از سال ها مصاحبت با مرحوم آیت الله عمید زنجانی، وی را شخصیتی برجسته در علم و تقوا دانست و افزود: بعد از ورود به قم در سال 1338 برای تحصیل در سطح خارج در درس مرحوم آیت الله العظمی بروجردی و امام خمینی(ره) حاضر شدم و دوران آشنایی من با مرحوم آیت الله عمید زنجانی به آن زمان بر می گردد که به سفارش ایشان که آن موقع در درس کفایه آیت الله مجاهدی شرکت می کردند با این که این درس را گذرانده بودم، در درس ایشان حاضر شدیم؛ در زمان آیت الله العظمی بروجردی(ره) در مدرسه خان که به تازگی تجدید بنا شده بود به تحصیل می پرداختم که در آن زمان بهترین مدرسه از نظر ساختمان سازی بود و در آن زمان مصاحبت زیادی با ایشان داشتیم و از نزدیک با شخصیت اخلاقی و علمی ایشان آشنایی پیدا کردم.

*لحظه‌ای از تدریس دست برنداشت

وی ادامه داد: در ماه های آخر عمر پربرکت آیت‌الله عمید زنجانی، در عیادتی که از ایشان داشتم «گفتند: با توجه به اینکه روزانه مجبور به دیالیز هستم و پس از آن تا ساعت ها مشکل و درد دارم، ولی هرگز تدریس و حضور در دانشگاه را ترک نمی کنم و هدف من هم این است که به نسل جوان و دانشگاهیان تفهیم کنم که حوزویان تا آخرین لحظات عمر خود، حضور در محافل تدریس و علم آموزی و تدریس را ترک نمی کنند و از تعلیم و تعلم کوتاه نمی آیند».

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به حدیثی از رسول اکرم (س)، خاطرنشان کرد: حضرت محمد(ص) می فرمایند اگر کسی مرگش در زمانی فرا رسد که در حال تدریس و  تحصیل است و هدفش این باشد که اسلام را احیا کند، در آخرت تنها یک درجه از انبیای الهی پایین تر است.

وی با اشاره به تالیفات فراوان آیت الله عمید زنجانی در عرصه های مختلف علمی و فقهی و حوزوی، تصریح کرد: تالیف کتب و تولید علمی سودمند که جامعه از آن منتفع شوند، موجب می شود که در آخرت نیز این علم برای صاحبش حسنه و ثواب هدیه کند و باعث مفتوح ماندن باب ارسال ثواب و نیکی به پرونده می شود.

آیت الله مقتدایی در زمینه پژوهش های ماندگار مرحوم آیت الله عمید زنجانی در زمینه فقه سیاسی، عنوان کرد: سال ها بود که این مساله، یعنی فقه سیاسی دارای ابهاماتی بود و ایشان تلاش کردند تا پایه گذاری فقه سیاسی را به شکلی مدون انجام دهند و راه را برای فقها و نظریه پردازان دیگر باز کنند.

*تحقق وحدت حوزه و دانشگاه

مدیر حوزه‌های علمیه ادامه داد: در حقیقت یکی از تلاش های مهم مرحوم آیت الله عمید زنجانی وحدت علمی بین حوزه و دانشگاه بود؛ به گونه‌ای که سعی کردند علوم دانشگاهی و مبانی فقهی را در هم آمیزند و بر اساس فرمایشات و تاکیدات حضرت امام خمینی(ره) در این زمینه آثار ماندگاری خلق کنند.

آیت‌الله مقتدایی در پایان تاکید کرد: باید از بنایی که ایشان در این زمینه ایجاد کرده، بهره برداری شود و شخصیتی همچون آیت الله عمید زنجانی که عالمی دینی و دانشگاهی بودند مورد تکریم فراوان قرار گیرد.

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha