به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام محمد علی حیدری امروز در نشست فقه و ارتباطات که در سالن همایشهای پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی قم برگزار شد، با اشاره به نظام تاثیر و تاثر در فقه ارتباطات گفت: اینکه چقدر فقه از رسانه و رسانه از فقه تاثیر می گیرند، مسئله ای است که نیازمند دقت نظر و تامل بسیار است چون، آنچه مسلم است، تاثیر فقه از ارتباطات نیست بلکه این ارتباطات است که از فقه تاثیر می گیرد.
وی با اشاره به عناوین مختلف فقهی با بیان مثالی در این زمینه افزود: مسئله ضرب و شتم از جمله مواردی است که در فقه تبیین شده حال اینکه این ضرب و شتم در کجا و برچه کسی حادث شود، اهمیت بسیاری دارد، گاهی ضرب و شتم در جنگ علیه کافر حربی است که واجب است و گاهی با فرد مومن و مسلمان است که حرام می باشد.
این کارشناس رسانه و استاد حوزه ادامه داد: احکام فقهی بر اساس عنوان تقسیم بندی می شوند و کشف مصادیق و عناوین در فقه بسیار اهمیت دارد.
وی تصریح کرد: کشف مصادیق موضوعات فقهی در رسانه بسیاری مهم است، مانند عنوان فقهی غیبت، بهتان، تهمت و حتی کتب ضاله، این مصادیق و موضوعات هر یک در فقه ابوابی دارند و امروز باید آسیب شناسی کرد که امثال این موضوعات در رسانه ملی تحت چه عناوینی مطرح و حتی در جامعه اشاعه می شوند.
عضو هیئت علمی دانشکده صدا و سیمای قم تاکید کرد: به عنوان مثال برخی برنامه های دروبین مخفی که از رسانه ملی پخش می شود، به نوعی از مصادیق غیبت به شمار می رود و از نظر فقهی حرام است.
وی بیان داشت: برخی از دوربین مخفی ها از مصداق غیبت به شمار می روند و نواقص و کاستی های افراد را در مقایسه با دیگران به تصویر می کشند، که این مسئله نه تنها خنده دار نیست، بلکه اقدامی خلاف شرع است.
حجت الاسلام حیدری با اشاره به مثال دیگری مبنی بر اشاعه فعل حرام در رسانه ملی اظهارداشت: متاسفانه امروز به عناوین مختلف در پخش خبر و گزارش و غیره کمک به انجام گناه صورت می گیرد و علناً بر انجام گناه تاکید می شود.
وی افزود: به عنوان مثال در ورزش فوتبال شخص بازی کنی که به عمد و برای فریب داور در منطقه جریمه خود را به زمین می زند تا داور پنالتی بگیرد، از هر فقیهی بپرسید می گوید کارش اشتباه است، چون قصدش فریب داور بوده است، ولی این کار در رسانه ملی، توسط گزارش گر اقدامی حرفه ای قلمداد می شود که اعانه بر اثم است.
این کارشناس رسانه و استاد حوزه تاکید کرد: سود کلانی که باشگاه ها از این نوع فریب ها به جیب می زنند و سهامی که از این طریق بالا و پایین می شود، شکی در حرمت این اقدام ناجوانمردانه نمی گذارد و بدتر از آن اینکه شخص گزارشگر این عمل را تشویق و ترغیب می کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: فقه در بحث ارتباطات وظیفه کشف مصادیق و موضوعات و تحلیل و ارائه موضوعات جدید را بر عهده دارد و در این زمینه باید تحقیق و تحلیل بیشتری از سوی حوزویان صورت گیرد.