حوزه نیوز؛«اسوه اخلاق و عرفان» حقیقتا برازنده شخصیت فرزانه ای است که هر که او را میشناخت و با روحیاتش مانوس بود، این استاد بزرگ را در یک عبارت پر معنا« موحد» توصیف میکرد؛ اعتقاد تام و تمام به وحدانیت حضرت باریتعالی، شجاعتی توحیدی به او بخشیده بود که جز حق و حقیقت بر طریق دیگری سیر نمی کرد. این گونه بود که وقتی فرعون ایران، محمد رضا پهلوی، میخواست امام خمینی(ره) را به طور کلی از میان بردارد، در بیانیه ای که به امضای او و یازده تن دیگر از علما رسید، بر مرجعیت امام خمینی (ره) تاکید کرد و در آن شرایط خفقان آور، بارها در اعلامیههای انقلابی از امام امت و انقلاب اسلامی حمایتی جانانه داشت.
ارتحال آیت الله حاج شیخ محمد شاه آبادی ، خبر بسیار ناگواری بود که پیامهای تسلیت صادره از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی و علما و شخصیتهای برجسته حوزوی به وضوح نشان داد که حوزههای علمیه استاد برجستهای را از دست داده است.
در مراسم تشییع این عالم ربانی که از مسجد امام حسن عسگری(ع) قم تا حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) با حضور جمعی از اعضای شورای عالی حوزههای علمیه، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، شورای عالی انقلاب فرهنگی، مدیر و قائممقام حوزههای علمیه کشور، شاگردان این عالم فقید، طلاب و فضلای حوزه و مسئولان استانی برگزار شد، خبرنگار حوزه نیوز با تنی چند از علما و شخصیتهای حوزوی پیرامون ابعاد شخصیتی ایشان به گفتگو پرداخته که چکیده این نظرات و دیدگاهها تقدیم ارادتمندان فقه و فقاهت میگردد.
* علاقه حضرت امام(ره) به آیتالله شاهآبادی
آیتالله مقتدایی، مدیر حوزههای علمیه کشور درباره شخصیت مرحوم آیتالله محمد شاهآبادی، اظهار داشت: ایشان، فرزند مرحوم آیتالله العظمی محمد علی شاهآبادی، استاد عرفان امام خمینی(ره) بودند. این مرحوم، خود نیز دارای شخصیت والای علمی و اخلاقی بودند.
وی، با بیان این که مرحوم آیتالله شاهآبادی، علاوه بر شخصیت علمی، دارای فضایل اخلاقی فراوانی بودند، گفت: ایشان عارف به تمام معنا بودند و زندگیشان نیز بسیار ساده و زاهدانه بود.
مدیر حوزههای علمیه با اشاره به علاقه شدید حضرت امام(ره) و مرحوم آیتالله شاهآبادی به همدیگر، ادامه داد: بنده که در درس مرحوم آیتالله العظمی اراکی شرکت میکردم، مرحوم آیتالله شاهآبادی نیز در محضر ایشان حاضر میشدند. حضرت آیتالله اراکی نیز علاقه زیادی به ایشان داشتند.
آیتالله مقتدایی فوت این عالم وارسته را خسرانی برای حوزههای علمیه و جامعه روحانیت دانست و زندگی ایشان را الگویی برای طلاب معرفی کرد.
* بهرهمندی از محضر آیات عظام و بزرگان
آیتالله سید احمد خاتمی، عضو هیئت رئیسه خبرگان رهبری، بیت مرحوم آیتالله العظمی شاهآبادی را بیت علم و فقاهت دانست و گفت: مرحوم آیتالله محمد شاهآبادی، تمام عمر مفیدشان را در حوزه، در عرصه تعلیم و تدریس گذراندند.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه افزود: بخش نخست زندگی ایشان در عرصه تحصیل، حضور در درس بزرگان فقاهت، آیات عظام، بروجردی، اراکی، گلپایگانی و حضرت امام(ره) و دیگر بزرگان سپری شد و در عرصه تدریس، نیز مدت طولانی استاد فقه و اصول و فلسفه بودند.
* حلم و بردباری؛ ویژگی بارز آیتالله شاهآبادی
حجتالاسلاموالمسلمین غروی، عضو شورای عالی حوزههای علمیه که از نزدیکان مرحوم آیتالله شاهآبادی بودند نیز درباره ویژگیهای اخلاقی آن مرحوم اظهار داشت: حلم و بردباری یکی از ویژگیهای اخلاقی مرحوم آیتالله شاهآبادی بود که گاهی انسان را به تحیر وا میداشت.
وی با بیان این که تمامی افرادی که با مرحوم آیتالله شاهآبادی در ارتباط بودند، ایشان را موحد میدانستند، افزود: این عالم وارسته، غیر از خدا، برای کسی علیتی قائل نبود و تمامی برکات مادی و معنوی را از سوی خدا میدانستند.
* از مسائل انقلاب و نظام غافل نبود
حجتالاسلام والمسلمین جمشیدی، مدیر حوزههای علمیه خواهران کشور نیز که از نزدیک با مرحوم آیتالله شاهآبادی در ارتباط بود، استفاده مفید از زمان را از ویژگیهای بازر ایشان برشمرد و گفت: بنده بیش از بیست سال است که به دلیل رابطه سببی با ایشان ارتباط نزدیکی داشتم و مدتی نیز در کلاس درس ایشان شرکت میکردم؛ این عالم فقید هیچ گاه زمان بطالت نداشتند و همواره در حال تفکر، نماز و مطالعه بودند.
وی افزود: ایشان حتی در مراسم عروسی صبیه آخرشان در تهران، زمانی که پیش از آغاز مراسم، در منزل یکی از بستگان حضور داشتند، به محض این که وارد شدند، کتاب و دفتر و قلم را بیرون آورده و شروع به نوشتن کردند.
حجتالاسلام والمسلمین جمشیدی، با اشاره به اهتمام ویژه مرحوم آیتالله شاهآبادی به مسائل سیاسی روز، خاطرنشان کرد: ایشان در عین این که به امور معنوی و اخلاقی توجه زیادی داشت، از مسائل سیاسی و اخبار انقلاب و نظام نیز غافل نمیماندند و به دقت آنها را دنبال میکردند. این عالم فرزانه، در ساعات مختلف روز، اخبار را میدیدند و همچنین خطبههای نماز جمعه تهران را نیز گوش میکردند.
مدیر حوزههای علمیه خواهران افزود: البته ایشان، به دلیل مذاق فقهی که داشتند، گاهی حاشیهای میزدند که این مطلب با فلان مبنا درست است یا نه.
وی درباره رابطه صمیمانه مرحوم آیتالله شاهآبادی با خانواده و فرزندان، اظهار کرد: ایشان، عطوفت زیادی نسبت به نزدیکان و فرزندان داشتند و در عین این که به درس و نماز کودکان توجه زیادی داشتند، با کودکان نیز همبازی میشدند.
*تحریر 110 جلد کتاب
حجتالاسلام والمسلمین جمشیدی درباره آثار علمی این مرحوم گفت: مرحوم شاهآبادی، نزدیک به 110 جلد کتاب نگاشتهاند که چاپ نشده است. ایشان سلیقه خاصی داشتند و اجازه نمیدادند که از وجوهات و امور حسبیه آثارشان چاپ شود، خودشان نیز پولی برای انتشار این آثار نداشتند. تنها در اواخر عمر با برکت ایشان، چند کتاب اخلاقی، فلسفی و عرفانی منتشر شد.
وی خاطرنشان کرد: مرحوم آیتالله شاهآبادی، جزو معتقدان به نظام و ولایت فقیه بود و از خصوصیات بارز ایشان، مقید به دنبال کردن امور نظام بودند و تا آنجا که میتوانست، بر حسب تکلیف، در تمامی انتخابات شرکت میکردند.
* تربیت شاگردان
حجتالاسلام والمسلمین عبداللهی، عضو شورای عالی حوزههای علمیه که مدتی شاگرد مرحوم آیتالله شاهآبادی بود، گفت: این عالم وارسته سالیان سال، در بحث فلسفه، عرفان، فقه و اصول تدریس داشتند و در این عرصه شاگردان زیادی تربیت کردند.
وی، تقید به عبادات، نوافل و مستحبات را از جمله ویژگیهای مرحوم آیتالله شاهآبادی معرفی و بیان کرد: ایشان در کنار فعالیتهای گسترده علمی، از نظر عبادی نیز جدیت زیادی داشتند.
* الگویی برای طلاب
حجتالاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، رئیس جامعهالمصطفی العالمیه نیز درباره این عالم وارسته، گفت: علاوه بر این که مرحوم آیتالله شاهآبادی از نظر خانوادگی، از سلاله علم و معرفت بودند، از جامعیت بالایی نیز در فقه، فلسفه، تفسیر و عرفان بهرهمند بودند و دراین عرصهها نیز اجتهاد داشتند.
رئیس جامعهالمصطفی افزود: این عالم فرزانه، از نظر اخلاقی هم شخصیتی وارسته بودند و امید است که همه طلاب، به ویژه طلاب جوان این الگوها را در تحصیل و زندگی خود جاری سازند.