یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

ابعاد هم افزایی «حقوق بین الملل بشر دوستانه و حقوق بشر»؛ چالش‌ها و پرسش‌ها امروز طی نشستی با حضور صاحب‌نظران- اساتید و طلاب در مجتمع آموزشی عالی امام خمینی‌(ره) قم بررسی شد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، در این نشست علمی، پروفسور مارکو ساسولی، از فعالان حقوق بشر دوستانه در سازمان ملل متحد با اشاره به هدف مشترک حقوق بین الملل بشر دوستانه و حقوق بشر اظهارداشت: حقوق بین الملل بشر دوستانه و حقوق بشر یک هدف مشترک یعنی حمایت از انسان در مقابل تعرض و فراهم آوردن شرایط حیات توام با کرامت را دنبال می‌کنند.

استاد و مدیر دپارتمان حقوق بین الملل دانشکده حقوق دانشگاه ژنو، با تعریفی از حقوق بین الملل بشر دوستانه ادامه داد: این نظام، شاخه ای از حقوق بین الملل با هدف کنترل و محدود ساختن خشونت در مخاصمات مسلحانه از طریق خودداری از اعمال خشونت و آسیب رساندن به کسانی است که اساساً در مخاصمه مشارکت مستقیمی ندارند.

وی افزود: بنابراین شهروندان غیر نظامی یا مجروحان در دسته ای قرار می‌گیرند که بر خلاف شرایط جنگی و مخاصمه باید از هر گونه خشونت دور نگهداشته شوند.

پروفسور ساسولی به برخی ویژگی‌های حقوق بشر دوستانه اشاره کرد و بیان داشت: حقوق بین الملل بشر دوستانه، مخاصمه مسلحانه را ممنوع نمی کند چون ممنوعیت مخاصمه مسلحانه به منشور سازمان ملل متحد و قوانین داخلی آن مربوط است و این حقوق، تنها مخاصمات مسلحانه را کنترل می‌کند.

وی گفت: اصل تفکیک، اصل ممنوعیت ایراد آسیب‌های غیر ضروری، اصل تناسب و اصل ضرورت نظامی از جمله اصول حقوق بین الملل بشر دوستانه هستند.

نماینده رسمی صلیب سرخ سازمان ملل در عراق ادامه داد: بر اساس حقوق بین الملل بشر دوستانه، دولت و گروه مسلح غیر دولتی صاحب حق و تکلیف هستند و اعمال حقوق بین الملل بشر دوستانه در مخاصمات مسلحانه غیر بین المللی منجر به بین المللی شدن مخاصمه، تجویز مداخله خارجی، اعطای جایگاه حقوقی خاص به گروه مخالف مسلح و ممانعت از دولت برای غلبه بر گروه مخالف متخاصم نمی شود.

وی ادامه داد: حقوق بین الملل بشر، چارچوب و نهادی است که مشتمل بر هنجارهای بین المللی با هدف حمایت و اشاعه از حقوق بنیادین تمامی ابنای بشر است.

پروفسور ساسولی افزود: این حقوق که فارغ از هرگونه تبعیض ذاتی همه افراد بشر است؛ جدایی ناپذیر، مرتبط و در وابستگی متقابل نسبت به یکدیگر می‌باشند.

وی بیان داشت: حقوق بین الملل بشر پاره ای از تعهدات ایجابی و سلبی را به منظور حمایت و اشاعه حقوق و آزادیهای اساسی افراد و گروه‌ها بر عهده دولت‌ها می‌گذارد.

این فعال حقوق بشر در سازمان ملل با اشاره به برخی چالش‌های پیش روی حقوق بشر دوستانه اظهارداشت: قابل پذیرش بودن حملات در مخاصمات مسلحانه غیر بین المللی، قابل پذیرش بودن بازداشت افراد در طول مخاصمات مسلحانه غیر بین المللی از جمله چالش‌های پیش روی این قوانین است.

وی با اشاره به ضرورت همگرایی بیشتر میان حقوق بین الملل بشر دوستانه و حقوق بین الملل گفت: در مقام عمل، اعمال این دو نظام حقوقی تا به حال در اکثر موارد به نتایج مشابه منجر شده و در مواردی که اعمال این دو نظام حقوقی به نتایج متفاوت منتهی شده، موجب اختلاف شده است.

استاد و مدیر دپارتمان حقوق بین الملل دانشکده حقوق دانشگاه ژنو افزود: در موارد اختلافی، فعالین این عرصه نیازمند اصول راهنما برای یکسان سازی پاسخ‌های متفاوت این دو نظام حقوقی به موقعیت‌های واحد هستند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: تمامی کسانی که در حوزه اجرا و تحقق قواعد یکی از این دو نظام حقوقی فعال هستند می‌بایست کاملا با ملاحظات فنی تخصصی دیگر نظام‌های حقوقی جهان آشنا شوند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha