سید مرتضی اسماعیلی طبا در حاشیه نمایشگاه تخصصی کتاب حوزه در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با ذکر این مطلب که برپایی نمایشگاه تخصصی کتاب حوزه از جمله برنامه های عملی برای افزایش تعاملات میان وزارت ارشاد اسلامی و حوزه های علمیه است، اظهارداشت: شان قم ، شان نشر علوم دینی است و این شان به واسطه حضور بزرگان، مراجع، فضلا و طلاب حوزه های علمیه است که با مجاهدت علمی خود روز به روز بر دامنه علمی جهان تشیع می افزایند.
وی افزود: شهر قم به واسطه مرکزیت علمی در جهان تشیع، جایگاه فعالیت محققان و پژوهشگران عرصه های مختلف علوم دینی است و محل پردازش و تولید علوم و معارف اسلامی است.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، قم حوزه علمیه و مراکز علمی آن را کارگاه بزرگ تولید علم دینی خواند و گفت: از آنجایی که هر کارگاهی، نیازمند ابزاری برای تولید است، ابزار اصلی تولید فکر در حوزه قم کتاب های مفید و فاخر و به روز است و به همین جهت می بایست این ابزار، همیشه در دسترس پژوهشگران و فعالان این حوزه باشد.
اسماعیلی طبا با ذکر این مطلب که حوزه علمیه قم از بزرگترین مراکز گردش فکر اسلامی در جهان است، اظهارداشت: بدون تردید برگزاری این نمایشگاه در تسهیل فعالیت علمی و جریان و گردش علمی در حوزه نقش موثری خواهد داشت، زیرا می تواند طلاب جوان، استادان و فضلای حوزه را با آخرین منشورات علمی در عرصه های گوناگون علم و فقه اهل بیت(ع)، آشنا کند.
وی در ادامه به حضور ناشران داخلی و خارجی متعدد در نمایشگاه کتاب حوزه اشاره کرد و گفت: حضور ناشران خارجی در این نمایشگاه دارای آثار بسیار مطلوبی است، زیرا علاوه بر آشنایی ناشران داخلی و خارجی با یکدیگر و امکان آغاز پروژه های مفید بین المللی در این عرصه، می تواند گردش علمی حوزه را در فرای مرزهای کشور نیز به شکل کاملا منسجمی دنبال کند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم، تصریح کرد: صدور دستاوردهای پژوهشی حوزه علمیه قم به مراکز علمی و پژوهشی خارج از کشور با استفاده از توان و ظرفیت های ناشران در کشورهای اسلامی و حتی غیر اسلامی می تواند نقش بسزایی در گسترش دامنه علوم و معارف اهل بیت(ع) ایفا کند.
وی یکی از ضعف های تولیدات علمی در حوزه دین را توجه بسیاری از مولفان به گردآوری برخی اطلاعات در زمینه های مختلف و ارایه آن به شکل کتاب علمی و پژوهشی عنوان کرد و گفت: ثمره علم و پژوهش در یک کتاب به بار می نشیند و اگر این کتاب علم ودانش نویی را به مخاطب عرضه نکند، بدون شک فاقد ارزش های علمی است؛ مولفان حوزوی باید سعی کنند به جای گردآوری اطلاعات و تولیدات علمی دیگران و انتشار آنان در قالب یک کتاب، با ارایه مبانی علمی و نظری جدید، به تولید علم در این عرصه پرداخته و بر غنای کتب حوزوی بیافزایند.
اسماعیلی طبا یکی دیگر از ملزومات تولید کتاب دینی در حوزه را، توجه به شرایط روز جامعه دانست و افزود: کتابی که برای امروز منتشر می شود، باید تابعی از نیازهای روز جامعه باشد، در غیر این صورت کارایی خود را برای مخاطبان خود، تا حد زیادی از دست می دهد؛ یک محقق باید نیازهای جامعه را رصد کند، زیرا نیازهای نسل امروز با 5 سال پیش هم متفاوت شده است؛ نیازسنجی در انتشار کتب دینی از مهم ترین نکاتی است که توسط ناشران و پژوهشگران علوم دینی باید مورد توجه واقع شود.
وی گفت: شناختگرایشهای مخاطبان نسل امروز از دیگر مواردی است که فعالان حوزه نشر دینی می بایست به آن توجه کنند؛ از دیگر نکات مورد توجه در این عرصه، توجه به حساسیت های سیاسی و فرهنگی جامعه است زیرا اگر کتابی بدون در نظر گرفتن این حساسیت های سیاسی و علمی و فرهنگی منتشر شود ممکن است آسیب زایی آن بیش از استفاده باشد.