به گزارش مرکز خبر حوزه، حجتالاسلام والمسلمین محمد اکبر جوادی حسینی، از پژوهشگران و اساتید حوزوی علم نجوم در نشستی با برگزار کنندگان همایش ابوریحان بیرونی در قم، اظهار داشت: دو نوع علم هیئت نجوم وجود دارد، یکی علم هیئت و نجوم متعارف زمان ماست که تنها بر تفکر و تجربه استوار است و علم دیگر علم هیئت اسلامی است که علاوه بر تفکر و تعقل و از منابع الهی نیز بهرهمند است.
وی ادامه داد: علمی که از علوم وحیانی جدا باشد، ناقص است و نمیتواند نیاز انسان را برطرف سازد.
حجتالاسلام والمسلمین جوادی حسینی، در بیان نمونهای از تعالیم دینی در عرصه نجوم، ابراز داشت: بر اساس روایتی از امام صادق(ع)، روش محاسبه وقت نماز در قطبین تعیین شده است، به این صورت که با اندازهگیری سایه خورشید میتوان چنین تشخیصی داد.
این پژوهشگر نجوم، در ادامه درباره آشنایی و ورود خود به عرصه نجوم گفت: زمانی که از مشهد، برای فراگیری علوم اسلامی به نجف اشرف مشرف شدم، آیتالله مظاهری اردبیلی، در روزهای غیر درسی، کلاس هیئت و نجوم برگزار میکرد و من نیز از همان ابتدا دراین کلاسها شرکت کردم.
وی با مهم دانستن چنین اقداماتی از سوی علما گفت: این که علما در کنار دروسی چون فقه و اصول به تدریس هیئت و نجوم و سایر علوم بپردازند، روشی پیغمبر گونه است.
حجتالاسلام والمسلمین جوادی حسینی با اشاره به دلیل علاقهمندی خود به آثار ابوریحان بیرونی، ادامه داد: در سالی که یوری گاگاری به کره ماه سفر کرد، سازمان ناسا اعلام کرد برای تعیین مسافت بین کره زمین و کره ماه، ناتوان بودیم؛ از این رو نمیتوانستیم سوخت مورد نیاز را برآورد کنیم؛ اما با استفاده از فرمولهای ابوریحان بیرونی، توانستیم موفق به این کار شویم.
وی افزود: در این شرایط، من به اهمیت این دانشمند ایرانی پی بردم، و تحقیق در آثار علمی او را شروع کردم.
این پژوهشگر نجومی اسلامی با اشاره به همکاری خود با آیتالله حسنزاده آملی، اظهار داشت: مطالبی که در این عرصه تحقیق میکردم را خدمت معظمله ارائه میدادم و ایشان نیز نکاتی را دراین باره میفرمودند.
وی با اشاره به ساخت دو نوع استرولاب و قبله نما، اظهار داشت: در بنیاد نجوم آستان قدس رضوی، به همراه دو تن از اساتید و بزرگان نجوم، فعالیتهایی را در این عرصه انجام دادیم که ماحصل آن، ساخت دو نوع استرولاب و قبله نما بود که شناخت قبله در سراسر جهان را امکانپذیر میکند.
حجتالاسلام والمسلمین جوادی حسینی با بیان این که در عرصه نجوم کار برای انجام زیاد است، خاطرنشان کرد: امروز علم هیئت و نجوم که از اسلام برخاسته و به منبع وحی متصل است، در نجف، مشهد و حتی قم، مورد کمتوجهی قرار دارد و باید این روند را اضافه کرد.
وی در پایان خطاب به نجومشناسان جوان گفت: جوانان باید به گونه ای در عرصه نجوم خود را تقویت کنند، که حداقل از دیگر اندیشمندان نجوم جهان عقب نمانند.
در این نشست همچنین، حجتالاسلام تقدیری، معاون فرهنگی و رئیس مرکز نجوم آستان حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) از تلاشهای گسترده حجتالاسلام والمسلمین جوادی حسینی در عرصه نجوم و احیای آثار نجومی اندیشمندانی چون ابوریحان بیرونی و خواجه نصیر طوسی، قدردانی کرد.
وی با اشاره به ثبت کتاب تفهیم ابوریحان بیرونی از سوی یونسکو، بیان کرد: با توجه به این مسئله، شایسته بود که همایشی برای گرامیداشت این دانشمند ایرانی برگزار شود، در این راستا، مرکز نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، تصمیم به برگزاری همایش بزرگداشت ابوریحان بیرونی گرفت.
حجتالاسلام تقدیری افزود: فراخوان مقاله همایش در محورهای مختلف از چندی پیش اعلام و آثار ارزشمندی نیز در این عرصه دریافت شده است.
* 11 اسفندماه؛ زمان برگزاری همایش ابوریحان بیرونی
دکتر چاوشی، دانشیار دانشگاه صنعتی شریف و دبیر علمی همایش بزرگداشت ابوریحان بیرونی، نیز در این نشست با ارائه گزارشی از روند برگزاری این همایش گفت: این همایش در تاریخ 11اسفندماه سال جاری در جوار حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) برگزار میشود.