به گزارش سرویس علمی و فرهنگی مرکز خبر حوزه، این استاد حوزه با بهرهگیری از آیات قرآن و روایات ائمه اطهار (ع) یادآور شده است.
یک بحث قدیمی در میان دانشمندان و علمای اخلاق است که آیا اخلاق و صفات انسان قابل تغییر و اصلاح میباشد یا نه ؟ و اگر امکان اصلاح وجود دارد،همه آنها قابل تغییر هستند یا بعضی؟
آن چه که بطور مسلم از آیات نورانیه قرآن کریم و راهنماییها و دستورالعملهای معصومین(ع) استفاده میشود؛ امکان تغییر، اصلاح و تهذیب صفات انسانی و حرکت بسوی کمالات و طهارت معنوی و پاکی از اخلاق رذیله، وجود دارد.
گرچه نفوس، مختلف میباشند، بعضی سریعتر و بعضی کند تر در مسیر کمال به حرکت میافتند. بعضی تمایل به شر و فساد در آنها کمتر و بعضی بیشتر است. اما اینها هرگز انسانرا از مرحله اختیار خارج نمیکند.
خداوند میفرماید: «قل کل یعمل علی شاکلته فربکم اعلم بمن هو اهدی سبیلا» بگو ای پیامبر ، هرکس طبق شاکله و سریره خود عمل میکند، پس پروردگار شما داناتر است به کسی که هدایت یافتهاست(اسرا 84).
حضرت علامه طباطبایی ، در تفسیر این آیه شریفه ، ظرائف و دقائقی را بیان فرموده و نکته را استفاده کردهاند که، میتوان گفت هیچ مفسری به آن اشاره نکرده است و آن مطلب اجمالا عبارت است از؛ امکان غلبه بر شاکله ها است.
شاکله از شِکال، مشتق است و آن عبارت است از ریسمان و زنجیری که حیوان را با آن میبندند تا از مکان خود خارج نشود. طبع و سجیه انسان را «شِکال» نامیده اند، به جهت اینکه نمیگذارد انسان از نقطه ای به نقطه دیگر برود. کسی که شالکهاش بُخل است، نمیتواند از این منطقه بُخل خارج شده و وارد منطقه سخاوت شود. بالعکس، انسان سخاوتمند و جواد، محصور در منطقه جود و سخاوت است و همینطور سایر صفات.
علامه میفرماید: این شاکلهها، اقتضائات میباشند نه علت تامه.
مثلا شخصی که قدش بلند است؛ دستش به میوه درخت مردم میرسد و میتواند دستش را بلند کند و میوه را بچیند،این اقتضا میباشد، ولی بلندی قد، هرگز او را مجبور به دزدی نمی کند و علت تامه این عمل نیست و نمیتواند عذر بیاورد که من چاره ای از دزدی نداشتم، چون قدم بلند بود!
روز قیامت حضرت یوسف و حضرت مریم را به رخ گناهکارانی میکشند که در اثر جوانی و زیبایی ، عفت خود را از دست داده و به گناه آلوده شدهاند و به آنان میگویند: اگر زیبایی باعث انحراف بود، این دو بزرگوار هم باید آلوده میشدند. زیبایی «اقتضاء» میباشد، «علت تامه».
غلبه بر اقتضائات مراتب دارد و هرکس میتواند بر شاکله اش غلبه کند. «بُعثت لأتمم مکارم الاخلاق» یعنی من آمدهام تا مردم بر شاکله های خویش غلبه نموده و اخلاق خود را اصلاح کنند.
*نشریه نسیم وحی
آنچه میخوانید مطالبی از نشریه نسیم وحی میباشد که با عناوین مختلف منتشر شده است.
«عالمان وارسته»، «وظیفه شیعه»، «تفسیر آیات در آینه روایات»، «سلوک باران»، «حفاظت از قلعه دل»، »اولین و آخرین آیه و سوره»، «گسترده مبانی وقف در قرآن کریم»،«برپایی نظم در کلاس»، «فرزند مؤدب من»، «احکام»، «صبر در قرآن»، «قرآن و توسل»، «کودک و تربیت دینی»، «مطلع عشق»، «ایدههای قرآنی»، «زید ابن علی کیست؟»، «دریای بلاغت در کلام پیام آور عاشورا»، «ابوالفضلابن علی(ع) پرچمدار بصیرت» و «نواب، انقلابی بصیر و نافذ» از عناوین درج شده در ماهنامه نسیم و حی می باشد.
سی و ششمین شماره از ماهنامه قرآنی آموزش «نسیم وحی» به صاحب امتیازی جامعةالقرآن کریم و مدیر مسئولی دکتر محمد اسعدی، در 60صفحه رنگی و با قیمت یکهزار تومان منتشر شده است.
علاقهمندان جهت ارتباط با نشریه میتوانند به نشانی: قم ، خیابان معلم، معلم14، پلاک 25 مراجعه نموده و یا تلفن 7833450-0251 تماس بگیرند.