پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

خبرنگار حوزه نیوز که در دهه پایانی ماه صفر به عراق سفر کرده است، در جملات کوتاهی، فضای این روزهای کربلا و نجف را شرح داد.

به گزارش سرویس بین‌الملل مرکز خبر حوزه، مرتضی سعیدی نجفی این سفرِ شیرین و معنوی را اینگونه توصیف کرده است:

* تعطیلی دروس حوزه در دهه پایانی ماه صفر، بهترین فرصت را فرارویم قرار داد که با فراغت بال و به اتفاق جمعی از بستگان، راهی عتبات شویم تا هم توفیق زیارت اربعین و زیارت حرم مطهر علوی را دریابیم و هم سری به مزار برخی علما و خویشاوندان مرحوم در نجف اشرف و وادی السلام بزنیم.

* در یک طرح ابتکاری، هر سال ایام عزاداری را به نام یک شعار از امام حسین(ع) نامگذاری می کنند و امسال، سال نماز بود و همین کافی بود تا بنرهای مختلفی را در راه کربلا و خودِ کربلا مشاهده کنیم که بر اهمیت و جایگاه نماز تاکید می کرد. از "الصلوة معراج المومن" گرفته تا " الصلوة قربانُ کلِ تقی" و "من ترک الصلوة متعدما فقد کفر" مشاهده می شد.

علاوه بر این، بنرهایی با عنوان "نحن حسینیون" به چشم می خورد که در ضمن آن به نکات اخلاقی و تربیتی اشاره شده بود مثلا در ذیل یکی از این بنرها در مسیر نجف به کربلا نوشته شده بود: "تربیت فرزندانمان را به دست شبکه های ماهواره ای منحرف ندهیم" معلوم می شود ماجرای تهاجم فرهنگی نه تنها دست بردار نیست بلکه با شکل های جدیدش کیان اسلامی را تهدید می کند و مسئولان و دلسوزان عراقی را نیز وادار کرده است که هشدار بدهند.

* عزاداری ماه صفر و زیارت اربعین از ابتدای ماه صفر و با پیاده روی مردم از بصره و شهرهای جنوبی به کربلا آغاز می شود.

عراقی ها، زیارت هایی را که از اوایل ماه صفر انجام می شود به نیت زیارت اربعین انجام می دهند و در آمارها هم همین نکته لحاظ می شود مثلا امسال اعلام کردند که بیش از 17 میلیون نفر برای زیارت اربعین به کربلا آمدند که این 17 میلیون نفر در طول چند روز، خودشان را به کربلا رسانده اند و اساسا کربلا آنقدر بزرگ نیست که عملا امکان حضور 17 میلیون نفر در آنِ واحد را داشته باشد.

نکته دیگر آن است که عراقی ها به خصوص در ایام اربعین، لزوما مانند ما ایرانی ها خودشان را به آب و آتش نمی زنند که هر طور شده ضریح را زیارت کنند و خیلی ها همین که به کربلا می رسند و چشمانشان به حرم نورانی سرور و سالار شهیدان می رسد صلی الله علیک یا اباعبدالله می گویند و به دیار خود بر می گردند. حقیقتا حسین(ع) با این دلها چه کرده که اینطور و با آنهمه سختی خودشان را به کربلا می رسانند تا به ارباب خود سلام دهند و بازگردند؟

چندی پیش از آیت الله العظمی سیستانی استفتاء کردند که آیا آنهایی که زودتر از اربعین به کربلا می رسند باید حتما تا روز اربعین بمانند تا ثواب زیارت اربعین نصیبشان بشود؟ که حضرت ایشان پاسخ فرموده بودند که می توانند برگردند و ان شاء الله مقبول است.

* به مناسبت رحلت پیامبر گرامی اسلام، مردم به ویژه از شهرهای کربلا و دیوانیه از 25 صفر به بعد برای عرض تسلیت به امام علی(ع) به سمت نجف حرکت می کنند که امسال بیش از 4 میلیون نفر خودشان ره حرم مطهر علوی رساندند.

معمولا یک و نیم روزه یا دو روزه فاصله بین نجف تا کربلا را پیاده طی می کنند.

مسیر نجف به کربلا در ایام اربعین و دیوانیه به نجف در ایام وفات رسول خدا(ص) شاهد بیشترین جمعیت است.

* در ایام اربعین موبایل ها آنتن نمی دهد و آدرس دادن و قرار گذاشتن و هماهنگی ها بسیار مشکل می شود اما مسیر نجف به کربلا شامل بیش از 1400 تیربرق است که تک تک این تیرهای برق را شماره گذاری کرده اند و همین شماره ها، کار را برای خیلی از هماهنگی ها آسان کرده است.

* در مسیر نجف به کربلا، بیش از هزار ایستگاه صلواتی برای زوار وجود دارد که به آن "موکب" می گویند. همه نوع پذیرایی را در طول مسیر می توانی بیابی. انواع غذا، میوه و نوشیندنی برای زائران موجود است و از میان غذاها، پلوخورشت و از میان خورشت ها قیمه عربی و فاسولیه (خورشت لوبیا) بیشتر مشاهده می شود. چای حامض و چای معمولی هم که جای خود را دارند.

میزبان ها معمولا از تعابیری چون "اهلا بزوار ابوسجاد" که تعبیر محلی اش همان "هلبی زوار ابوسجاد" می شود و یا از تعابیری مانند الله یوفقکم، ماجورین،  من العائدین، رحم الله والدیک و الله یتقبل استفاده می کنند و زائران را به پذیرایی دعوت می نمایند.

جالب آن است که نیروهای پلیس هم ایستگاه صلواتی دارند و در برخی ایستگاه های ایست و بازرسی، چای و نوشیدنی و نذورات پخش می کنند.

* از همه معنوی تر، دَم هایی است که نوحه خوان ها می دهند و عزاداران بر سرو سینه می زنند. از جمله این دم ها:

واویله علی العباس

یا عباس جی بالماء للسکینه

الله الله احسین وینه   بالسیوف مقطعینه

* دولت از سه روز قبل از اربعین تا دو روز بعد از آنرا تعطیل اعلام کرد تا تمام امکانات برای خدمت به زوار امام حسین(ع) بسیج شود. ماشین های ارتش و پلیس با تمام امکانات در خدمت زوار بودند و ما برای طی کردن بخشی از مسیر، سوار یکی از کامیون های پلیس شدیم.

* علیرغم آنکه پروازهای بحرین به عراق لغو شده است، حضور شیعیان بحرین بسیار چشمگیر بود و عاشقان اباعبدالله هر طور شده خودشان را به کربلای امام حسین(ع) رسانده بودند. چه در مسیر نجف به کربلا و چه در حرمین شریفین، پرچم بحرین به وفور مشاهده می شد.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha