رییس پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتگو با خبرنگار مرکز خبر حوزه با بیان این که آموزه های اسلامی متناسب با لایه های انسان دارای سه بخش است، گفت: بخش اول باورها و اعتقادات را شامل می شود که عهده دار تنظیم عقلی انسان و تصحیح باورهای اوست.
وی افزود: بخش دوم مربوط به اخلاقیات می شود که شامل فضایل و رذایل انسانی است و این بخش عهده دار تنظیم گرایشات او می باشد. بخش سوم نیز مربوط به حوزه رفتارهای انسانی است که به کنش ها مربوط می شود و فقه عهده دار آن است.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) همچنین ابراز داشت: درسیره حضرت رسول اکرم(ص) و آموزه های قرآنی ، پیوسته بر اخلاق تاکید بیشتری شده است, همان طور که علما و بزرگان ما به ویژه حضرت امام خمینی (ره) در آثار خود تصریح کرده اند که از این سه بخش، اخلاق از همه مهم تر است.
وی با اشاره به آیه مبارکه « یزکیهم و یعلمهم الکتاب و الحکمه» و اهتمام انبیاء بر آموزش و تزکیه, گفت: آن چیزی که اساسا باعث سقوط ابلیس شد، استکبار او بود که مربوط به اخلاق می شود.
*تاثیر اخلاق در حوزه سیاست
حجت الاسلام و المسلمین لکزایی با بیان این که در حوزه سیاست، اخلاق از اهمیت بیشتری برخوردار است، افزود: کسانی که دارای قدرت هستند ، طبعا سطح تاثیرگذاری شان هم بیشتر است و اگر چنین فردی دارای مشکلات اخلاقی باشد، به کلیت جامعه آسیب می زند و حال آن که فردی که در قدرت قرار ندارد، اگر آسیب اخلاقی هم داشته باشد، نهایتا در زندگی او و خانواده و اطرافیانش تاثیر دارد.
وی با بیان این که انسان حسود، قطعا فرد خدومی نیست، گفت: از سویی دیگر کسی که نفاق و دورویی در وی وجود داشته باشد و با این حال مناصب قدرت را در اختیار بگیرد، با وجود وی, اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی از میان می رود.
رییس پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی خاطرنشان کرد: مسئولی که گرفتار رذیله عجب و خودپسندی باشد، خود را بالاتر و برتر از مردم می بیند و معتقد است سایر مردم لیاقت همنشینی با او را ندارند و او دانای کل است.
وی افزود: همچنین مسئولی که اهل ریا باشد، طبعا می خواهد که همه تملق او را بگویند و این مساله برای حکومت یک آسیب جدی است.
حجت الاسلام و المسلمین لکزایی تصریح کرد: این که پیامبراکرم(ص) این همه بر اخلاق مداری تاکید دارد، به خاطر این است که جامعه رو به تعالی برود.
وی یادآور شد: وقتی فضایل اخلاقی رشد کرد، قطعا انگیزه های مردم در کنار اندیشه های آن ها اصلاح می شود و جامعه در چنین فضایی به سمت تعالی و شکوفایی علم و اخلاق پیش می رود.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) در بخش دیگری از سخنان خود لازمه شکوفایی مادی و معنوی جامعه را تمسک سیاستمداران به گوهر اخلاق عنوان کرد و گفت: همان طور که جامعه صدر اسلام از جاهلیت به سمت جامعه نبوی ارتقا یافت، رمز رشد مادی و معنوی جامعه ما نیز توجه به مساله اخلاق است.
وی اضافه کرد: حضرت امام(ره) در کتاب شریف شرح حدیث جنود و عقل، به تشریح برخی از 75 شاخصه جامعه پیشرفته و 75 شاخصه جامعه عقب مانده پرداخته اند.
*جامعه اخلاقی رنگ و بوی رستگاری را حس می کند
حجت الاسلام و المسلمین لکزایی همچنین با تاکید بر این که از نگاه خاتم الانبیا(ص) جامعه اخلاقی رنگ و بوی فلاح و رستگاری را حس می کند،، اظهار داشت: سیاست و اقتصاد ما اساسا باید بر مبنای تزکیه و اولویت فرهنگ باشد.
وی با اشاره به تقدم اخلاق در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، گفت: ما با غفلت از اخلاق و مسایل فرهنگی نمی توانیم به پیشرفت مادی و معنوی حقیقی دست پیدا کنیم؛ از همین رو سیاست و اقتصاد در جامعه نبوی ، تابع اخلاق و فرهنگ می باشد.