یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، به تبیین انواع مفاهیم اخلاقی در مکاتب مختلف و ارتباط آنها با تعالیم و آموزه‌های اسلامی پرداختتند.

به  گزارش مرکز خبر حوزه،آیت الله یزدی، شب گذشته در درس اخلاق خود در دفتر مقام معظم رهبری در قم، با بیان این که از نظر اسلام، اساس ارزش‌ها قرب خداوند است و همه افعال انسان، در سایه این ارزش‌ها شکل می‌گیرد، اظهار داشتند: البته در کنار این تعریف اسلامی از اخلاق و ارزش، تعاریف دیگری نیزوجود دارد که ممکن است در نگاه اول با آموزه‌های اسلامی تفاوت زیادی داشته باشد، ولی با تأمل بیشتر، خلاف این مسئله مشخص می‌شود.

ایشان به کار بردن مسائلی چون لذت، سود و...، را از جمله مباحثی دانستند که در این عرصه مطرح می‌شود و اذعان داشتند: اگر این مفاهیم را از مسائل مادی، لذت‌های زودگذر و دنیوی کنار گذاریم، می‌توان آنها را در کنار تعالیم اسلامی قرارداد.

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان این که بسیاری از کارها در زندگی انسان‌ها وجود دارد که خوبی و بدی و زشتی و زیبایی آن برای همگان مشخص است،‌ ادامه دادند: از نظر برخی اساتید اخلاق، مباحث اخلاقی، مجموعه‌ای از باید و نباید‌هاست که انسان را به انجام نیکی‌ها امر می‌کند و از انجام کارهای بد بازمی‌دارد.

معظم له با اشاره به این که بحث سود و لذت، مسئلة دیگری است که در این عرصه مطرح می‌شود، افزودند: مسئله دستیابی انسان به سعادت دنیوی و اخروی و کمال، از دیگر مفاهیم در بحث اخلاق می‌باشد که با نگاهی عمیق ، می‌‌توان آنها را همسو با تعالیم اسلامی دانست.

آیت‌الله مصباح یزدی، وجود ارتباط میان این مسائل را امری فطری دانسته و گفتند: انسان برای اینکه سالم و زنده بماند، نیاز به غذا خوردن دارد؛ البته برای این که این غذا خودن در زندگی  انسان‌ها وجود داشته باشد، خداوند میل به آن را درفطرت انسان‌ها قرار داده است تا انسان با سلامتی خود، بتواند در مسیر سعادت قرار گیرد.

ایشان افزودند: غذای روح نیز این گونه است؛ همان گونه که جسم به غذا نیاز دارد، روح نیز نیازبه غذا دارد. غذای روح، کارهای نیک و شایسته است؛ بنابراین، خداوند گرایش به خوبی‌ها را در فطرت انسان‌ها قرار داده است تا انسان با تأمین غذای روح، به سعادت و کمال برسد.

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان این که خداوند فطرت انسان را به گونه‌ای آفرید که تدریجاً‌ به کمال برسد، خاطرنشان ساخت: اگر قرار بود که انسان ابتدا توسط براهین عقلی و ادله محکم نقلی کار نیک انجام دهد، زمان زیادی باید صرف می‌شد تا به این مرتبه برسد؛ بنابراین، گرایش به نیکی را از ابتدای خلقت انسان در وجود او قرار داده است.

معظم له افزودند: با گرایش به نیکی، انسان، پیش از رسیدن به براهین عقلی و نقلی، می تواند مقداری از راه کمال را بپیماید.

ایشان با تأکید بر این که در مسائل اخلاقی، لذت نیز وجود دارد، اظهار داشتند: انسان زمانی که کمکی به نیازمند می‌کند، کار شایسته‌ای انجام می‌دهد و از این کار نیک خود، احساس لذت می کند؛ بنابراین، لذت در مسائل اخلاقی، جدا از ارزش‌های اسلامی نیست.

عضو خبرگان رهبری خاطرنشان ساختند: انسان با انجام کاهای شایسته و افعال اخلاقی، در مسیر سعادت قرار گرفته و موجب می‌شود که از نظر معنوی رشد و به کمال برسد.

آیت الله مصباح یزدی در پایان بیان داشتند: زمانی که انسان به براهین عقلی و ادله نقلی در مفاهیم اخلاقی برسد، برای رسیدن به کمال روحی راهی باز شده است و می‌تواند به کمال برسد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha