به گزارش مرکز خبر حوزه: شصت و پنجمین جلسه گروه کلام و معارف دانشنامه پیامبراعظم(ص) با هدف غنای محتوای علمی مقالات با حضور اعضای شورای علمی گروه: حجج اسلام علی اسدی ـ مجتبی گودرزی ـ حسن اسکندری و محمدحسین حقیقی در دفتر دانشنامه برگزار شد.
در این جلسه، بررسی محتوایی مقاله «اولوالنُهی» تألیف احمد عالیشاهی در دستور کار قرار گرفت.
این مقاله درباره «اولوالنهی» به معنای خردمندان و صاحبان خرد است. نُهی در لغت به معنای عقل و در اصطلاح به معنای کسی است که با عقل و درایت صحیح در برابر هر عمل زشت و خدا ناپسند نه تنها خود را آلوده نمی کند، بلکه خود را به نیکیها آراسته میکند. واژه ترکیبی «اولوالنُهی» فقط یکبار در قرآن کریم بکار رفته است. خداوند در سوره طه پس از اشاره به فرستادن باران و رویاندن گیاهان گوناگون برای تغذیه انسانها و حیوانات از آن، این امور را دارای نشانه و آیت روشنی برای خردمندان معرفی میکند «... ان فی ذلک لآیات لاولی النُهی» براساس برخی از روایات منقول از پیامبر اکرم(ص) نشانههای اولوالنهی عبارتند از: اخلاق نیکو، فکر وزین، صله رحم، نیکی به والدین، حل مشکلات نیازمندان و همسایگان و یتیمان، اطعام به دیگران و خوابهای صادق آنان.
همچنین بلند سلام میکنند و در حالی که دیگران در خواب فرو رفته اند به نماز شب میایستند. براساس برخی دیگر از احادیث، پیامبر اسلام(ص) اهل بیت خویش را مصداق اولوالنهی معرفی کرده اند. ائمه اطهار(ع) در توضیح آن فرموده اند: همان طور که پیامبر(ص) در مدت رسالت خویش گاهی با دشمنان مدارا و گاهی طبق فرمان خدا با آنان جهاد میکردند، ما اهل بیت(ع) هم به نحو جامع و کامل طبق سیره و روش پیامبر(ص) عمل کرده و گاه در برابر دشمنان سکوت میکنیم تا اذن خدا فرا رسد و با جهاد در راه خدا حقیقت را آشکار خواهیم نمود. براساس روایتی از پیامبر اکرم(ص) عبارت «اولوالنهی» در این آیه به امامان معصوم از آل محمد(ص) تفسیر شده اند.
بر اساس گزارش روابطعمومی پژوهشکده باقرالعلوم، اعضاء شورای علمی با طرح نقطه نظرات علمی و بررسی نقاط قوت و ضعف ساختاری و محتوایی، پیشنهادات اصلاحی خویش را ارائه کردند و مقرر شد که اصلاحات مورد نیاز توسط یکی از اعضای شورا صورت پذیرد.