یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

برخی اندیشمندان جهان اعلام کردند: نظام جمهوری اسلامی ایران به الگویی در اجرایی کردن نظام مردمسالار بر پایه دین تبدیل شده و مشارکت مردم در انتخابات و فضاهای سیاسی از مهمترین ویژگی های آن به شمار می رود.

به گزارش سرویس بین الملل مرکز خبر حوزه، جمهوری اسلامی ایران با ارائه مدل مردمسالاری دینی و عملیاتی ساختن نظریه ولایت فقیه، الگویی جدید در دوران سقوط نظام های کمونیستی و سرمایه داری و ... ارائه کرده است که جایگاه این نظام سیاسی، در سال های آتی که نظام های لیبرالیستی به کلی فروپاشیده شود و اسلامگرایان و جویندگان عدالت، بیش از پیش قدرت را در دست بگیرند، مشخص تر خواهد شد.

آنچه در پی می آید دیدگاه تنی چند از اندیشمندان کشورهای مختلف درباره نظام سیاسی در ایران است که در آستانه برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی تقدیم خوانندگان ارجمند می شود:

مردمسالاری دینی در ایران، تجربه ای موفق در جهان اسلام

* دکتر اندریاس ریک محقق مؤسسه استشراق آلمان در هامبورگ:

نظام جمهوری اسلامی توانسته میان اصول اسلامی و اصول مردمسالاری جمع کند و به نظر می­رسد که امروز جمهوری اسلامی یک نظام اسلامی پیشرفته است و نظامی است که نیازی به اجبار و اعمال زور ندارد و با پیروزی و موفقیت این تجربه، ایران در جهان اسلام یک الگو و نمونه است.  

برگزاری انتخابات پاک و حقیقی، بزرگترین پیروزی انقلاب اسلامی

* جودت سعید، متفکر اسلامی:

تجربه انقلاب ایران باعث شد اتفاق برپایی یک جامعه به صورت مسالمت آمیز در اذهان و دیدگان جهان به صورت درخشان و بدون هیچگونه تاریکی و بدون استفاده از اجبار، زنده شود.

بازگشت امام خمینی از پاریس به تهران شبیه هجرت پیامبر به مدینه بود که جامعه نبوی را بدون اجبار و بدون اینکه حتی یک نفر از معترضان را بکشد تشکیل داد. ما از بیان حقیقی تجربه انقلاب ایران عاجزیم زیرا  نوعی تکرار تجربه نبوی است.

انقلاب ایران تمام جهان استکبار را وحشت زده کرد و لرزاند. انقلاب ایران اتفاق جدیدی بود که در تاریخ اسلامی و غیر اسلامی همانندی ندارد.

مردم ایران فقط موفق به برکناری شاه نشدند بلکه یک پیروزی دیگر هم در حمایت از جمهوری اسلامی داشتند. آنها با چالش مردمسالاری که در کشورهای اسلامی به سختی متولد می­شد به خوبی روبرو شدند و آن را بسیار استوار و محکم بنا کردند زیرا ریشه های مردمسالاری در دلهای مردم ایجاد می­شود نه با قدرت نظامی.  

ایران تولد انقلاب خود را از دلهای مردم مؤمن آغاز کرد و این همان امری است که مردم ایران را در برپایی مردمسالاری توانا ساخت. آنها همچنین توانستند انتخابات پاک و حقیقی برگزار کنند و این، بزرگترین پیروزی و موفقیت است که هیچیک از کشورهای اسلامی نتوانسته اند آن را به دست بیاورند.  

مشارکت مردم در فضای سیاسی و انتخابات، وجه تمایز انقلاب اسلامی

* پروفسور جان فرانسوا بایار متخصص علوم سیاسی تطبیقی:

انقلاب ایران فقط یک انقلاب سیاسی با هدف تغییر نظام حاکم نبود بلکه یک انقلاب اجتماعی و فرهنگی بود که حضور و مشارکت میلیون ها نفر از مردم در تحقق آن و حضور مستمر این مردم در صحنه، آن را متمایز کرد.

انقلاب ایران یک انقلاب مدنی بود که در مقایسه با انقلاب چین، بدون خشونت بوده است. انقلاب ایران در نوع خود یک اتفاق بی نظیر بود که هنوز هم آثار آن در جامعه ایرانی باقی است.

در مورد ایران می­توان از امور زیادی سخن گفت اما یکی از ویژگی های جمهوری اسلامی ایران، مشارکت در فضای سیاسی به ویژه در انتخابات هاست و اینها اموری است که ما به عنوان مثال در عربستان نمی­بینیم.

انقلاب ایران، مردمی است

* جرج جبور استاد بخش سیاسی مرکز تحقیقات و پژوهش های عربی در قاهره:

 انقلاب ایران اولین انقلابی است که به نام اسلام در دهه های اخیر انجام شده و مهم ترین این انقلاب ها می­باشد.

حقوق مردم در انقلاب ایران به وضوح نشان دهنده به روز بودن و مردمی بودن انقلاب ایران است.

مردم ایران، نگرانی اسلامگراهای عرب را برطرف کردند

* رضوان السید، اندیشمند اسلامی

انقلاب اسلامی ایران از دو جهت تاثیر عمیقی بر کشورهای عرب داشته: تصویب قانون اساسی اسلامی به عنوان مرجع و دیگری اثبات امکان اعتماد به مردم از طریق صندوق های رای به خاطر پشتیبانی از منافع امت و استقرار نظام.

اسلام خواهان عرب با مساله حاکمیت و چگونگی اجرای دین و برپایی دولت اسلامی متحیر مانده بودند و نمی توانستند میان مرجعیت برتر(دین) و مدیریت کشور جمع کنند اما قانون اساسی ایران این مشکل را حل کرد به این طریق که اسلام مرجع عالی نظام باشد و مؤسسات و نهادهای قانونی بر اساس آن مشروعیت داشته باشند. و در سایه این نهادها هیئت های قانون گذار و سازماندهی کننده و اجرایی به اداره امور جامعه می پردازند.

اما در مورد ارتباط با مردم، اسلامگراهای ایران این امر را با همه پرسی و رای گیری و به شکل منظم و در همه سطوح ایجاد کردند و مردم نیز اشتیاق زیادی به اسلام و حکومت اسلامی نشان دادند که کمتر از اشتیاق مسؤولین نبود.

اسلامگراهای عرب چند دهه بود که دموکراسی را به بهانه غربی و وارداتی بودن نقد می­کردند ولی آنها در حقیقت از خطر مردم برای اسلام و خودشان می­ترسیدند اما تجربه ایران ثابت کرد که دلیلی برای این نگرانی ها وجود ندارد زیرا مردم عین بیداری هستند چون به اسلام و منافع کشورشان پایبند هستند و می­خواهند اداره امور کشورشان به دست خودشان باشد.

جمهوری اسلامی، بین نظام جمهوری و مرجعیت دین جمع کرد

* طلال عتریسی استاد دانشگاه لبنان و مدیر مرکز تحقیقات استراتژیک و اسناد بیروت:

پیروزی انقلاب و تاسیس جمهوری اسلامی ایران منجر به تولد تجربه ای معاصردر حکومت شد که بین نظام جمهوری و مرجعیت دین جمع کرد و این اتفاق همراه شد با بحث های گسترده در مجامع اسلامی درباره میزان تطابق این تجربه و قانون اساسی آن با اسلام و چگونگی تصمیم گیری در آن و نظام اقتصادی و مالی آن و قوانین مربوز به آزادی و احزاب شد و میان دیدگاه های اسلامی مختلف و دموکراسی غربی تضارب آراء صورت گرفت.        

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha