یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

نشست علمی تبیین مبانی فقهی اندیشه‌های سیاسی شهید مزاری به همت معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالی فقه امروز با حضور اساتید و طلاب در سالن شهید مطهری این مجتمع برگزار شد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت‌الاسلام رسولی، در این نشست علمی  با بیان این که اندیشه‌ سیاسی، فلسفه سیاسی و جامعه‌‌شناسی سیاسی از حوزه‌های علوم سیاسی به شمار می‌رود، ابراز کرد: به ارائه راه حل برای معضلات سیاسی جامعه، اندیشة سیاسی گفته می‌شود. طرح اندیشة سیاسی در حوزه‌های متفاوتی مانند فقه، فلسفه و ...، انجام می‌گیرد.

وی افزود: در جامعه‌شناسی سیاسی، هر فردی می‌تواند با توجه به شرایط زندگی خود نظریه سیاسی ارائه دهد. اما در طرح اندیشة سیاسی، تنها متخصص سیاسی می‌تواند دارای اندیشه سیاسی باشد و آن را در سطح جامعه ارائه کند.

استاد جامعة‌المصطفی اضافه نمود: کمتر کسی در تاریخ سیاسی افغانستان، دارای اندیشه سیاسی بوده است. اما شهید مزاری دارای شخصیتی منحصر به فرد است که توانست از خود الگویی از اندیشه سیاسی ارائه دهد.

حجت‌الاسلام رسولی، با عنوان این که شاید بتوان گفت؛ شهید مزاری تنها اندیشمند افغانی دارای اندیشه سیاسی است، خاطرنشان کرد: نظریه نظام سیاسی عادلانه، اندیشه شهید مزاری بود. او در تبیین اندیشه خود، به جزئیات و شاخصه‌های اجتماعی آن نیز پرداخت که نشان از گستره و دقت زیاد در طرح این نظریه دارد.

استاد جامعة‌المصطفی ابراز نمود: در بحث نظام سیاسی و فقهی، دو نظام عدل و جور وجود دارد. فقه شیعه، عدل در نظام، حاکم و رفتار را معیار عدل در حکومت می‌داند و در مقابل، نظامی که قانون اسلامی، حکومت عادلانه و رفتار عادلانه را نداشته باشد، را نظام جور می‌شمرد.

در ادامة این نشست علمی، حجت‌الاسلام علیزاده، استاد جامعة‌المصطفی با بیان این که گسترة فقه، همه ابعاد زندگی انسان را پوشش می‌دهد، ابراز کرد: متأسفانه، تاکنون، از ابعاد اجتماعی فقه شیعه غفلت شده است. مبانی فقهی در زندگی اجتماعی گسترده است، اما محققان وظیفه دارند که آنها را با توجه به مقتضیات اجتماع به جامعه‌ عرضه کنند.

وی افزود: مصالح کلان جامعه، قاعدة اهم و مهم، محور قرار دادن حق و عدالت، می‌تواند از ساز و کارهای اجتماعی‌سازی فقه مورد استفاده قرار گیرد.

استاد جامعة‌المصطفی با اظهار این که ضرر شخصی در دفاع از حقوق، نمی‌تواند رفع‌کنندة وجوب دفاع از عدالت باشد بیان کرد: شهید مزاری با اعمال مراحل سه گانة امر به معروف و نهی‌ از منکر، در نظر داشت تا عدالت را در جامعه اجرا کند که در نهایت جان خویش را نیز برای تحقق آرمان‌هایش اهدا نمود.

وی شهید مزاری را احیاکننده کرامت انسانی در افغانستان معرفی و اضافه نمود: رسمیت مذهب شیعه، شرکت شیعه در تصمیم‌گیری‌های حکومتی و از بین رفتن ظلم از خواسته‌های شهید مزاری بود.

در ادامه، حجت‌الاسلام محسنی، دانش‌پژوه دکتری علوم سیاسی جامعة‌المصطفی با بیان این که جهاد، از فروع دین به شمار می‌رود ، اظهار کرد: بسیاری از دشمنان اسلام، این اصل اسلامی را زیر سؤال بردند و از آن علیه مسلمانان استفاده کردند.

وی افزود: دفاع، حق هر انسان آزاده‌ای است، تا به وسیلة آن موجودیت و حق خود را به دست آورد. از نظر اسلام نیز جهاد، ماهیت فطری دفاعی دارد.

دانش‌پژوه علوم سیاسی جامعة‌المصطفی اضافه نمود: در اسلام، دفاع از حق شخصی و نوعی واجب شمرده شده است. حقوق شخصی به مادی و معنوی تقسیم می‌شود که دفاع از همة آنها مانند شرافت و شخصیت واجب است.

حجت‌الاسلام محسنی با بیان این که اسلام، در دفاع نوعی مانند عزت اجتماعی و ثروت ملی نیز تأکید بسیاری به استیفاء حق دارد، عنوان کرد: در دفاعی حقوق نوعی، دین مبین اسلام این نوع دفاع را مقدس و باارزش‌تر از دفاع از حقوق شخصی دانسته است.

این دانش‌پژوه علوم سیاسی، با اشاره به مفهوم عدالت، ابراز نمود: عدالت، یکی از اساسی‌ترین نیازها و ارزش‌های بشریت به شمار می‌رود که در دنیای کنونی کمتر به آن پرداخته می‌شود.

وی با اظهار این که شهید مزاری، زندگی خود را وقف ایجاد نظام عادلانه در افغانستان کرد، یادآور نمود: عدالت و ظلم‌ستیزی دو مقوله‌ای هستند که تنها در کنار هم می‌توانند به سرانجام برسند. قرآن کریم در مورد ظلم‌ستیزی آیات بسیاری وارد شده است.

حجت‌الاسلام محسنی وظائف پیامبران الهی را تکیه بر عدالت‌خواهی و ظلم‌ستیزی در جامعه خلاصه و عنوان کرد: در نتیجه، دفاع از عدالت و برابری در جامعه حقی مشروع است که خداوند متعال در قرآن، دفاع از آن را بر مسلمین واجب نموده است.

دانش‌پژوه دکتری علوم سیاسی جامعة‌المصطفی اضافه نمود: انسانی که در راه دفاع از عدالت جهاد می‌کند، در راه انبیاء قدم می‌گذارد و آنها را الگوی جهاد خویش قرار می‌دهد.

وی شهید مزاری را مصداق بارز ظلم‌ستیزی در افغانستان دانست و خاطرنشان کرد: آرزوهای شهید مزاری، پایان‌یافتن ظلم و ایجاد عدالت در جامعه، برقراری رابطه برادری در بین مردم افغانستان، سهیم بودن اقشار مختلف جامه در حکومت بود.

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha