به گزارش مرکز خبرحوزه،حجت الاسلام والمسلمین اعرافی، پیش از ظهر امروز در دومين نكوداشت چهرههای ماندگار حوزوی در عرصه بين الملل در مجتمع آموزش عالی امام خمينی(ره) قم در سخنانی گفت: همه ما نيازمند بازشناسی سلف صالح و درس آموزی از مكتب پرافتخار آنها هستيم.
وی ادامه داد: اين دو عالم بزرگ از نهاد فاخر روحانيت و حوزه برخاستند و هر كدام در مسير خود موفق و كامياب بودند و آثاری كه از ين دو بزرگ بازمانده است، دارای ويژگيهايی است که دانستن این ویژگیها کمک زیادی در ادامه دادن راه آنان دارد.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی در تبیین ویژگیهای رفتاری این دو چهره علمی و تبلیغی در جهان اسلام، اخلاص را نخستین ویژگی مردان خدا بيان كرد و گفت: سرآغاز هر توفيقی اخلاص و خداخواهی و خداجويی است و تا زمانی که درون ما به انگيزه الهی روشن نشود، كار ما به سرانجام مطلوب نمیرسد، به این معنی که وقتی عالم دينی و حوزوی میتواند به وظيفه خود عمل كند كه درون او به انوار الهی روشن شده باشد.
رئیس جامعةالمصطفی افزود: مهمترين ويژگی اين دو فرد، تهذیب درونی و اخلاص آنان است؛ اگر انسان با خدا معامله كرد مشعل هدايت خواهد شد اما اگر وجود ما آميخته با هواهای دنيايی و نفسانی باشد، نمیتوانيم در محيط خود نورافشانی كنيم؛ به همين دليل در سيره علما، مداومت در اخلاص و دوری از هواهای نفسانی وجود دارد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصريح كرد: صبر و بردباری و سخت كوشی در راه خدا و تبليغ رسالات الله ويژگی دیگر اين انديشمندان است؛ اگر انسان در دوره جوانی صبر و بردباری را در خود محقق نكند موانع راه او را از پا در خواهد آورد. باید بدانیم که در مسیر تبليغ رسالات الله، سختی و محنت وجود دارد كه گذر از آنها، نیازمند روحی بلند و استوار است.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی تاكيد كرد: با مطالعه زندگی حضرت امام(ره) و شهيد صدر و علامه اختر رضوی و... به این نتیجه میرسیم که اراده پولادين، آنها را بر موانع پیروز کرد و سرانجام به نتیجه مطلوب دست یافتند.
رئيس جامعةالمصطفی فعال بودن نهادهای حوزوی در برابر فعالیتهای گسترده دشمن را لازمه موفقیت روحانیت در انجام وظیفه خود دانست و بيان كرد: نهاد روحانيت و عالم دينی نباید منفعل باشد، بلکه باید فعال عمل نماید. روح عالم دين بايد فرصتساز و فرصتياب باشد، زيرا اگر تسليم شرايط شویم، حتما ديگران برای ما نقشه خواهند کشید و ما بايد در زمين آنان بازی كنيم.
وی افزود: رويكرد آيندهنگرانه و روح اميدوارانه به آينده از ديگر ويژگيهای بود علمای سلف ما بود؛ زمانی میتوانيم فعال و پويا در مسير آينده حركت كنيم كه نگاهمان به افقهای دوردست باز باشد. عالم دين در سختترين شرايط هم بايد اميدوار باشد و آينده روشن را در نظر بگيرد و در بن بستهای میانه راه نباید ناامید شد.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی عنوان كرد: عالمان بزرگ دينی در دوران تاريك حاكميت شوروی و آمريكا، انقلاب اسلامی را به راه انداختند و موجب پیروزی آن شدند.
وی، نوگرايی و تجدد در عين اصالت را از ديگر ويژگیهای علمای موفق برشمرد و تصريح كرد: حوزه، به عنوان پايگاه بيداری اسلامی، نبايد دچار افراط و تفريط شود؛ با نگاه محدود، نمیتوان جهان را با معارف الهی اداره نمود. نگاه بدون توجه به اصالتهای حوزه و همچنین شرایط روز جامعه، ما را از رسیدن به اهداف باز میدارد.
رئیس جامعةالمصطفی با بیان این که ماندن در سنتها و روشهای گذشته و چشم بستن با حقايق عالم موجود ما را در رسیدن به اهداف باز میدارد، گفت: در کنار این، روشنفكریهای سطحی و محدود شدن و بیتوجهی به اصالت علوم اسلامی نیز انحرافی در مسیر درست است. راه درست نوگرايی باید در عين تكيه بر اصالت ها باشد که نمونه آن حضرت امام(ره) و شهيد صدر میباشد.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی تاكيد كرد: عالم دینی، برای تبليغ باید از جامعيت برخوردار و آگاه به معلومات مورد نياز شرايط جديد باشد؛ همچنین نگاه به ضرورت اصلاح و ارتقاء حوزه در برنامهريزی و طراحی متون و بازسازی نظامات حوزه با روش و متد درست نیز ضرورتی برای حوزه است که در میان سلف صالح حوزه وجود داشت.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اتحاد حوزه و دانشگاه را ویژگی دیگر موفقیت در عرصه طلبگی دانست و اظهار كرد: نگاه حوزه به دانشگاه و تعامل با دانشگاه حقيقتی است كه از راهبردهای امام(ره) است؛ زيرا حوزهای كه در لاك خود بماند و با مشعلداران علوم در تعامل و ارتباط نباشد، نمیتواند موفق باشد.
وی تاكيد كرد: در ايران با وجود همه توطئهها برای جدايی حوزه از دانشگاه، حضرت امام(ره) دانشگاه را با خود همراه كرد و مبدأ انقلاب اسلامی و تحول در جهان شد.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با اشاره به اهمیت حضور روحانیت در عرصه سیاسی بيان كرد: مقام معظم رهبری در اولين سخنرانی عمومی خويش در سفر اخیرشان به قم بر اين موضوع تاكيد كردند.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با بیان این که اسلام و آخوند سياسی با موازين درست سياست، جزو اسلام است و نبايد مورد خدشه قرار گيرد، ادامه داد: داشتن دانش و پر بودن خزانه ذهن از معلومات برای نشر اسلام كافی نيست و حتما بايد به مهارت های تبليغی مجهز باشيم؛ قلم و بيان شيوا و مجهز بودن به زبانهای زنده دنيا و آشنايی به مهارتهای مديريتی و تبليغی لازمه كار آخوندی است.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی نهادسازی را از ديگر ويژگیهای علمای دينی دانست و تصريح كرد: مرحوم اختر رضوی و شهيد صدر و ... تشكيلات و نهادهايی به وجود می آوردند تا بتوانند كارهای بزرگی انجام دهند؛ همچنين ترويج كار گروهی و جمعی كردن امور، مسئلهای است که حوزه باید توجه بیشتری به آن داشته باشد.
وی در ادامه به اهمیت هجرت در اسلام اشاره کرد و با بیان این که هجرت، اصلی قرآنی است، تاكيد كرد: اين سنت در تار و پود اسلام و پيامبر(ص) وجود داشت، به گونهای که بقای اسلام در مهاجرت بود. با وجود چنین سنتی در اسلام، حوزه نیز در طول بيش از هزار سال، از نقطهای به نقطه ديگر منتقل شدند و ما نیز به عنوان وارثان حوزه، بايد به آن اهتمام داشته باشيم و برای ترویج اسلام، دست به هجرت بزنیم.
رئیس جامعةالمصطفی بيان كرد: جوشش حوزه و تداوم علوم اسلامی برگ درخشانی برای ماست كه در اثر «نَفْر» و مهاجرتها رخ داده است و حوزه را حفظ و رسالت الهی را در همه زمينهای مستعد پراكنده است.
وی داشتن رويكرد جهانی و بين الملل اسلامی را در ذات حوزه دانست و تاكيد كرد: حوزهای، حوزه دينی است كه در ذات آن رويكرد بينالمللی وجود داشته باشد؛ به این معنی که حوزه، به همان اندازه كه برای مسلمانان ايران دل میسوزاند، بايد برای مسلمانان ديگر كشورها نيز دل بسوزاند.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی تصریح نمود: زمانی که درباره معرفت و ارزشهای اسلامی سخن میگوییم، مرزهای زمينی رنگ میبازد؛ رويكرد بینالمللی اسلامی، در عالمان بزرگ دينی وجود داشته است و به همين دليل شهيد صدر انقلاب اسلامی را از آن خود میداند و جانش را در اين راه فدا میكند.
وی در ادامه نگاه تقریبی را لازمه جهان اسلام و علمای دین دانست و با اشاره به سخن مقام معظم رهبری، مبنی بر این که امروز،در یک پیچ تاریخی قرار داریم، گفت: درچنین شرایطی، در عين حالی که معارف اهلبيت(علیهمالسلام) را بدون هر گونه واهمهای ترويج و تبليغ میكنيم، داشتن نگاه فرامذهبی و برادری با همه برادران اهل سنت و دوستی با همه مسلمانان نبايد مغفول شود.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی در ادامه، تبیین ویژگیهای سلف صالح حوزه و موفقیت علمای دینی در عرصه ترویج مکتب اهلبیت(علیهمالسلام) گفت: سادهزيستی و مديريت مردمی در ذات روحانيت است، دورشدن از اين دو ويژگی، مسئلهای است که حوزويان را تهديد میكند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار كرد: اگر بخواهيم مشكلات جامعه بشری را حل كنيم و در پيچ تاريخی، مشكلات جهان اسلام را برطرف سازیم، باید به این ابزارها مجهز باشیم، در غیر این صورت، نمیتوانیم کار چندانی پیش ببریم.