به گزارش حوزه نیوز، رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)در این نشست علمی با تسلیت شهادت حضرت زهرا (س) «علم فقه را جزء علومی دانست که علما و روحانیون با آن سر و کار دارند؛ و گفت: فقه؛ یعنی کشف احکام شرعی از راه ادله شرعی مانند کتاب، سنت، اجماع و عقل و موضوع این علم تکالیف شرعی می باشد،مانند احکام وضعی و یا احکامی شرعی که محور همه اینها حکم الهی است.
عضو خبرگان رهبری بیان داشت:علم که می گوییم این نیست که حتما باید حکم واقعی را کشف کرده باشیم.
ایشان ادامه داد:باید توجه داشته باشیم که مجموعه مسائلی که برای ما علم است این است که اسکلت علم را تشخیص داده باشیم و تلاش مثبت و موفق و غیر موفق را تلاش عالمانه بدانیم.
این استاد برجسته حوزه علمیه قم بیان داشت: علمی که می گوییم حتما نباید که آگاه به واقع باشند؛ واقع را کشف نکردیم بلکه ما ظاهر را کشف کردیم ،مجموعه مسائلی را در نظر گرفتیم ومحور واحدی هم دارد که مورد علاقه همه عقلا نیزبه عنوان یک علم خاص می شناسند.
آیت الله مصباح یزدی اظهارداشت:یکی از ریز مسائل های موجودی در تعریف و انگیزه علم وجود دارد، یکی برای برطرف کردن مسائل و مشکلات دنیایی ودیگری برای آخرت خود را درست می کنداینها دو علم دینی و دیگری غیر دینی می شود با دو روش که وحی نازل باشد فراوان است، اگر همین مسائل بر اساس منابع دینی و وحیانی پرسیده شود می شود دینی و اگر براساس منابع غیر دینی باشد علم غیر دینی می شود.
رییس موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: یکی از کاربردی ترین موضوعاتی که امروزه مورد بحث قرار می گیرداسلامی کردن علوم است.
ایشان با بیان اینکه« پرسش در رابطه با علم بما هو مسائل،علم است» افزود: آیا به همه علوم اطلاق علم می شود، یا به خاطر این که گسترده گی علوم در آن راه دارد علم می گویند، یا کاربردهای آن کشف جواب صحیح به آن را علم می گویند.
عضو خبرگان رهبری ادامه داد: علم گفته می شود براساس تحقیقات گذشته جواب و راه حل های داده شد ه است مانند قانون نیوتن آیا درست است یا درست نیست اگرجواب صحیح به آن داده شود درست است و بعد از آن که جواب داده شده درست از آب درنیامد علم نبوده است چون علم باید به جواب صحیح منتهی شود مانند هر آن چه که در علم هئیت وجود دارد که در نظریه قدیم باطل شده است و نظریه جدید هنوز وجود دارد و هر دو را نیز علم می دانند.
این استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان اینکه منظور از «دین ؛ دین صحیح است» بیان داشت: دین یعنی ارائه پاسخ صحیح ،اعتقادات صحیح و احکام و اخلاق صحیح، اگر غیراز این بود می توان اسمش را اوهام گذاشت؛ البته وقتی مااز دین سخن می گوییم و دفاع از دین و بخصوص دین اسلام و یا اینکه می گوییم کشور ما، دانشگاه ما باید اسلامی باشد منظورمان دین خنثی نیست بلکه دین حق است که مطابق اسلام واقعی باشد نه اینکه هرکسی برای خودش ادعادی داشته باشد.
عضو خبرگان رهبری اضافه کرد: مباحاثاتی که فرهنگ غربی اقتضا ی آن را می کند روش سکولار و انکار دین است، دین را در محدوده خاصی منحصر می کنند واین جنبه ذوقی است، به راحتی می توان صبح و شام چندین دین داشت که این در غرب یکی از کار های روزمره است.
آیت الله مصباح یزدی اظهارداشت: دین باید انسان را بسوی سعادت هدایت کند و از شقاوت باز رهاند؛ پاسخ صحیح در مسائل اعتقادی و عملی ایجاد نماید فقه برای این گونه سئوالات پاسخ دارد، چه گفته شود حرام و چه بیان گردد حلال، پشتوانه فقهی دارد.
رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در ادامه با بیان اینکه «علم دینی یک ترکیب وصفی »است، تصریح کرد: وقتی می گوییم علم دینی یک ترکیب وصفی است و دینی صفتی برای علم به شمار می رود که در این اینجا قیداحترازی است و اما اگر گفتیم هر علمی دینی است قید توضحی می شود.
آیت الله مصباح یزدی با اشاره به ارتباط دین با یک علم اظهارداشت: هرآنچه که در علم مطرح است و در منابع دینی نیز مطرح می شود، ما می توانیم بگوییم یک علم است که در کتب فلسفی به وسیله تعقل بررسی می شود و در کتب دینی به صورت علم دینی و وحیانی مورد بررسی قرار می گیرد رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره )با بیان این که «عبادت شناسی با نگاه متون فقهی میسر است» تصریح کرد: هیچ برهانی وجود ندارد که نماز صبح حتما باید دو رکعت خوانده می شود منبع آن فقط وحی است و تار یخی است وفقط استنادش به وحی است که به قلب وجود پیامبر اکرم(ص) نازل شده است ایشان در تعریف علم دینی بیان داشت:علم دینی علمی است موضوع و محمول آن در منابع دینی مطرح می شود،وچیزی است که تنها سئوالش در منابع دینی پاسخ داده می شود و در هیچ کجا دیده نمی شود ،وقتی در علم سئوالی مطرح می شود باید پاسخش منوط به اصولی باشد تا پاسخ آن داده شود ، تفسیر قرآن تنها بوسیله علم دینی میسر خواهد بود. این استاد برجسته حوزه علمیه قم بیان داشت : اثبات وجود خدا نیازمند به فلسفه است پس آن بخشی که کمک می کند تا وجود خدا را اثبات کنیم می شود «ما یتوقف علیه دین» تا این بخش ازفلسفه دین را نخوانیم نمی توانیم وجودخداوند را اثبات کنیم . آیت الله مصباح یزدی اظهارداشت: چه قدر کوتاه نظری است که کسانی بگویند فلسفه با دین هیچ ارتباطی ندارد . رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) تصریح کرد: علم نسبت دینی و غیر دینی بودن را با عالم و متعلم در نظر می گیریم ، اگر با علم آن طوری برخورد کردیم که خدارا بشناسیم و اثبات بکینم و تلاش کردیم تا برخی از اسباب الهی را در نظر بگریم که بالقوه می تواند ما را با خدا آشنا کند، اگر این انگیزه را داشتیم تا افعال خدا را بشناسیم علم دینی می شود.