رییس شورای تقریب حوزه علمیه در سومین جلسه شورای تقریب حوزه علمیه قم ،با اشاره به نقش تعیین کننده دو کشور ایران و مصر در دنیای اسلام گفت: مصر و ایران دو بال برای حرکت پویا در جهان اسلام هستند به گونه ای که تضعیف و یا عدم فعالیت یکی از این دو بال، به مثابه نبود یک حرکت لازم در جهان اسلام تلقی میشود.
حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی خاطرنشان کرد: اگر این دو ملت فعالیتی را در ارتباط با هم در جهان اسلام شروع کنند سایر کشورها و ملتها میتوانند از این حرکت انتفاع خوبی داشته باشند و جهان اسلام نیز در یک فضای آرام به سمت پیشرفت و همگرایی هر چه بیشتر گام برمی دارد.
رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی، بهترین قالب نزدیک شدن ایران و مصر را تقریب دانست و تاکید کرد: تقریب با تعریف و معنای جدید و تن دادن به اقتضائات آن برای ارتباط فی مابین بسیار سودمند است، مصر و ایران چند خصوصیت دارند که اگر به هم ضمیمه و تبدیل به یک حرکت شوند ابتکار عمل را در جهان اسلام به دست خواهند گرفت و دیگر نیازی نیست که ما برای خنثی کردن برخی حرکتهای تفرقه خواهانه و تنگ نظرانه خود را به زحمت بیندازیم.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی اظهار داشت: اگر یک حرکت گسترده ای با همراهی دو کشور( ایران و مصر) انجام شود خیلی از توطئهها و فعالیتهای ضد امت در جهان اسلام خود به خود رنگ بازیده و از بین خواهند رفت.
رییس مرکز تحقیقات اسلامی به عطش و علاقه فرهیختگان مصری برای ارتقای جنبههای فقهی، حقوقی و علمی با شرکت همه مذاهب اسلامی در فضای بین المللی اشاره کرد و گفت: آنها علاوه بر این خصوصیت مثبت، یک نگاه مثبتی به فرهیختگان ایران دارند ولی ارتباط فی مابین مصر و ایران باید در چارچوب تقریب و بدون رفتن به سمت اقتضائات مذهبی باشد.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی تاکید کرد: ارتباط فی مابین ایران و مصر بیشتر باید رنگ و بوی حرکت اسلامی و تقریبی داشته باشد و کسانی که دنبال خدمت به اسلام هستند و قصد دارند از ظرفیت بالای مصر، در بعد تقریب استفاده شود باید وضعیتی فرامذهبی را برای تعامل تعریف کنند و در "کلان فضاهای اسلامی و تقریبی" این ارتباط را به صورتی فعال زنده کنند.
این استاد حوزه علمیه قم اظهار داشت: بسیاری در حوزه تلاش دارند به مصر نزدیک شوند ولی این منوط به رعایت خطوط قرمز امت است. وروشن است اگر با رویکرد تمرکز جدی بر امت تعامل نکنیم این خطوط قرمز شکسته میشوند.
وی با اشاره به این که تمرکز بر امت یعنی تمرکز بر شناخت امت ، رعایت مصالح امت ، آینده خواهی برای امت ، گفت: تقریب از مصر آغاز شده و الان وقت آن است که بار دیگر تقریب با صدایی نیرومندتر، قوی تر، اسلامی تر و مدرن تر به مصر بازگردد و این به مصلحت جهان اسلام است که ایران و مصر حرکتی همگام را در جهت تلطیف شرائط تعاملی میان جهان اسلام و زدودن حساسیتهایی که احیانا وجود دارد شکل بدهند.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی افزود: تقریب در چارچوب حقوق یکی از زمینههایی است که نه تنها بی حساسیت که بالاتر از آن، برخوردار از ابعاد امت محورانه است که مصر و ایران میتوانند بر آن تمرکز کنند.
وی ادامه داد: اگر شورای تقریب حوزه به صورت پویا و فعال به راه خود ادامه دهد برکات زیادی را در پی دارد که یکی از آنها بازتولید آگاهیهای معطوف به عرصه بین الملل اسلامی در حوزه علمیه و تبدیل شدن به کانونی از کانونهای این بازتولید است.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی همچنین عمده تلاش این شورا را متمرکز بر دریافت ، تحلیل و جمع بندی اطلاعات نسبت به حوادث وقایع مربوط به تقریب در جهان اسلام دانست.
وی گفت: این درست است که الان مصر مشغول مسائل داخلی خود میباشد ولی دیری نخواهد پایید که استعدادهای مصریها برای ورود به یک تعامل جهان اسلامی شکوفا گردد.
بر اساس این گزارش، مسؤول مرفأ الکلمة به ارایه تحلیلی از وضعیت تقریب در کشور مصر و راهکارهای تقویت تقریب برای ایجاد وحدت میان شیعه و سنی در این کشور پرداخت.
هر کدام از اساتید و اعضای شورای تقریب حوزه علمیه نیز نظرات و دیدگاه خود را در زمینه تقریب و فعالیتهای تقریبی بیان کردند.
نمایندگان جامعه المصطفی العالمیه، معاونت بین الملل حوزه علمیه قم، دانشگاه ادیان و مذاهب، موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی ، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و سایر نهادهای حوزوی و تعداد دیگری از کارشناسان در این جلسه حضور داشتند