به گزارش حوزه نیوز، آیت الله مصباح یزدی، پیش از ظهر امروز(چهارشنبه) در جمع طلاب مدرسه علمیه مشکات تهران در محل سالن همایشهای مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، با اشاره به مسئله تحول در نظام روحانیت، اظهار داشت: اصولا مسئله تحول در زندگی یک سنت تکوینی الهی است.
ایشان با بیان این که تاریخ نشان میدهد و یا متون دینی دلالت میکند، همواره جوامع انسانی در حال تحول بوده اند، گفت: کیفیت این تحولات و تعیین خط و مسیر آن، فرضیه ای را به وجود آورده که تاریخ فلسفه ای دارد و پیشنهادی شده بود که علمی به نام فلسفه تاریخ به وجود بیاید.
عضو خبرگان رهبری با تأکید بر این که مسئله دانستن تحولات تاریخ و شناسایی علت و چرایی آن، مسئله بسیار مهمی است، گفتند: آن چه مربوط به ما میباشد مسئله «روحانیت» است و به همین دلیل باید بدانیم که روحانیت چگونه شکل گرفته و در طول تاریخ 1400 ساله اسلام، چه تحولاتی را به خود دیده است.
ایشان افزود: شناسایی این عوامل برای برنامه ریزان این عرصه بسیار ضروری است تا این که بتوانند از عوامل مخرّب جلوگیری کنند.
آیت الله مصباح یزدی گفت: یکی از نکاتی که باید مورد توجه باشد این است همواره عواملی در کار است که از تحول جلوگیری میکند و شناسایی این عوامل برای کسانی که قصد ایجاد تحول را دارند؛ بسیار مهم است؛ زیرا ممکن است در صورت عدم شناخت آنها از کارهای ما جلوگیری کنند و نگذارند تحولی توسط ما صورت گیرد.
عضو خبرگان رهبری با اشاره به عوامل بازدارنده در مسئله تحول، گفتند: عواملی چون شناخت، عامل روانی، انگیزشی و عامل اجتماعی از عوامل بازدارنده در ایجاد تحول است.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) افزود: گاهی یک فرد قصد ایجاد مانع در راه تحول را دارد که ناشی از عدم شناخت صحیح او نسبت به مسئله تحول است.
ایشان ادامه داد: برخی معتقدند روشی را که دیگران رفتند، دنبال کنیم، اما اصل این است که ما باید روشهای دیگران را ارزیابی کنیم.
آیت الله مصباح یزدی افزود: در کنار این تفکر، تفکر دیگری هست که میگوید باید همه چیز در حال نو شدن باشد که هم این تفکر و هم تفکر قبلی راه خطا میروند؛ چرا که افراط و تفریط دارند.
ایشان تأکید کرد: آن چیزی که صحیح است این است که مسائل را بسنجیم و هر چه مطلوب بود را نگاه داشته و هر چه نبود، در صدد بازنگری آن برآییم.
عضو خبرگان رهبری تأکید کرد: گاهی افرادی که باعث ایجاد مانع در مسئله تحول میشوند، به خاطر عدم آشنایی صحیح آنان با مسائل مختلف و از آن جمله مسئله تحول است.
ایشان خاطرنشان کرد: در مباحث علمی مان، مسائلی در هزاران سال قبل بود که نفوذ بسیاری داشت، اما اکنون و در شرایط فعلی حتی تصور موضوع آن مطرح نیست.
آیت الله مصباح یزدی افزود: از یک طرف هم، امروز مسائلی مطرح شده که میتواند ریشه دین را بکند.
معظم له در ادامه با اشاره به فرا رسیدن سالگرد شهادت شهید مطهری، گفتند: یکی از امتیازات ایشان این بود که نیازهای جامعه را بررسی و فعالیتهای خود را برای رفع آن نیازها انجام میدادند.
عضو خبرگان رهبری گفت: امروز بعد از مطرح بودن چندساله تفکر مارکسیسم در سالها قبل مطرح بود، مسائل دیگری از جمله هرمنوتیک هم مطرح شده که با اساسی ترین مسائل دین مشکل دارد و میتواند ریشه دین را بکند.
ایشان افزود: چون این مسئله مسئله روز است باید در رابطه با آن تحقیق کرد.
آیت الله مصباح یزدی در بیان موانع دیگر تحول، گفتند: عامل روانی دیگر در این زمینه، انگیزش رفتار افراد است؛ یعنی کسانی هستند که مصلحت شخصی خود را نمی بینند.
عضو خبرگان رهبری افزودند: فرض بگیریم که بنده بیش از 60سال است که طلبه هستم و در این سالها زحماتی کشیده ام، اما وقتی زمانی احساس کنم که تمام این زحمات در حال به باد رفتن است، با تمام قوا مخالفت میکنم چون عمری برای آن زحمت کشیدم.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: گاهی برخی مخالفتها با ایجاد تحول به این خاطر است که با منفعت شخصی یا صنفی افراد در تضاد است و البته این مسئله ناشی از ضعف اخلاقی آنها میباشد.
ایشان اضافه کردند: باید راهی را یافت تا آن انگیزههای نادرست اصلاح و انگیزههای الهی جایگزین آنها شود.
آیت الله مصباح در بیان موانع دیگر ایجاد تحول گفت: مسائل سیاسی و اجتماعی نیز گاهی باعث ایجاد مانع در ایجاد تحول هستند که البته این دو عامل از عوامل خارجی مسئله میباشند.
ایشان با بیان این که برخی میگویند برای ایجاد تحول، باید وضع فعلی را به هم ریخت چرا که هر چه اتفاق بیافتد بهتر از وضعیت فعلی است، گفت: اصل این است که باید فکر کرد و دید که در تغییر شرایط به کجا میخواهیم برسیم، زیرا گاهی ممکن است از چاله در آمده و به چاه بیافتیم.
عضو خبرگان رهبری گفت: در کنار موانع مذکور در بحث ایجاد تحول، ممکن است برخی به صورت عمد یا از روی نا آگاهی، به بهانه تحول، مسیر را به انحراف بکشانند که باید نسبت به آن هم توجه داشته باشیم.
ایشان تأکید کردند: باید راه را با مقصد بسنجیم تا به بیراهه نرویم، زیرا وقتی ندانیم هدف کجاست، معیاری برای سنجش نخواهیم داشت.
آیت الله مصباح یزدی تأکید کرد: در برنامه ریزیها، تعیین هدف و تشخیص راهی که میخواهیم برای رسیدن به هدف داشته باشیم باید دفت کنیم تا به بیراهه نرویم.
لازم به ذکر است که مدرسه علمیه مشکات تهران، از مدارس علمیه پیشگام در اجرای طرح تحول در نظام آموزشی حوزههای علمیه کشور است که طلاب آن به مدت یک هفته و برای اردویی پژوهشی به قم آمده اند.