یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

امام جمعه قم گفت: «اجتهاد در روایات تفسیری» از جمله امتیازات خاص تفسیر المیزان علامه طباطبایی به شمار می‌رود.

به گزارش حوزه‌نیوز، آیت‌الله استادی، پیش از ظهر امروز طی سخنانی در همایش ملی مبانی و روش تفسیری علامه طباطبایی که در موسسه امام خمینی‌(ره) قم در حال برگزاری است با اشاره به مطلب فوق اظهار داشت: خدمتی که علامه با تفسیر المیزان به روایات تفسیری کرد، بسیار عظیم و بی‌سابقه در عرصه تفاسیر شیعه و سنی می‌باشد.

وی با انتقاد شدید از عده‌ای که می‌گویند علامه طباطبایی خود را بی‌نیاز از بررسی روایات در تفسیر المیزان دانسته است، تصریح کرد:اخیراً فردی کتابی را پیش من آورده بود که در آن متاسفانه به صورت زشتی خدمت بزرگمردی چون علامه طباطبایی به عنوان خیانت تلقی شده بود!

وی افزود: یکی از اهداف بزرگ علامه این بوده که در آثار خود به بررسی دقیق روایات بپردازد و مشخص کند که کدام روایات از حیث متن قابل اعتماد است.

عضو جامعه مدرسین حوزه تاکید کرد: به اعتقاد بنده قبل از «علامه و المیزان» هیچ کسی تمام روایات تفسیری را این چنین که علامه دیده ملاحظه نکرده است؛ امتیاز علامه این بود که به کل مباحث شیعه و سنی توجهی خاص داشت.

وی اضافه کرد: همچنین هیچ تفسیری قبل از «المیزان» بحث روایات را از بحث تفسیری جدا نکرده و اولین کسی که این کار را کرد، شخص علامه طباطبایی بود.

* خدمت بی‌سابقه علامه طباطبایی

آیت‌الله استادی خاطرنشان کرد: خدمت بی‌سابقه دیگر علامه آن بود که تا زمان ایشان روایات تفسیری همچون روایات فقهی مورد بررسی اجتهادی قرار نگرفته بود و اجتهاد در روایات تفسیری از جمله امتیازات خاص ایشان است.

وی گفت: علامه تاکید می‌کند آموزش‌های لازم در خصوص بررسی روایات تفسیری را از ائمه اطهار‌(ع) فرا گرفته؛ از این رو روایات را به خوبی می‌شناخته و با مضامین آنها آشنا بوده است.

این استاد حوزه ادامه داد: باید توجه داشت که تفسیر قرآن به قرآن از زمان‌های گذشته و حتی زمان معصومین‌(ع) هم مطرح بوده، اما علامه بیش ار پیش از این کاربرد استفاده کرده است.

وی با تاکید بر این که علامه طباطبایی حقیقتاً مفسر روایی قرآن است، گفت: ما باید افتخار کنیم که در زمانه‌ای که از همه جا دشمنان علیه اعتقادات ما به ویژه قرآن کریم القای شبهه می‌کنند، علامه به بسیاری از اشکالات در رابطه با آیات قرآن حتی پیش از طرح آنها پاسخ داده است.

آیت‌الله استادی با اشاره به علاقه وافر علامه طباطبایی به اهل‌بیت (ع) و روایات ولایی، اظهار داشت: از خدمات بسیار ارزنده علامه آن است که هر کجا به آیاتی از آیات ولایت و روایت رسیده است آنها را به بهترین نحو بیان و تفسیر کرده است.

* برخی خدمت افراد را خیانت عنوان می‌کنند!

وی در بخش دیگری از سخنان خود با گلایه‌ از اینکه عده‌ای از روی دقت یا عدم غفلت، خدمت افراد را به عنوان خیانت عنوان می‌کنند، گفت: خوب است انسان در کارها انصاف داشته باشد و وقتی کتابی می‌نویسد آن را به چند صاحب نظر و افراد منصف نشان دهد.

عضو جامعه مدرسین حوزه خاطرنشان کرد: انصافاً تفسیر المیزان علامه بهترین تفسیر شیعی تاکنون است و امیدواریم راهی که ایشان بنا گذاشته‌اند از سوی دیگران به خوبی ادامه پیدا کند.

امام جمعه قم ادامه داد: علامه طباطبایی از آن شخصیت‌ها است که اگر هر سال چندین همایش در شهرهای مختلف کشور در مورد ایشان و آثارشان برگزار شود، باز هم جای کار دارد.

آیت الله استادی ابراز داشت: برخی در بررسی تفسیر المیزان علامه به فیلسوف بودن ایشان ایراد گرفته‌اند و حال آنکه اگر کسی در مباحث عرفانی و فلسفی اختلاف نظری با علامه دارد نباید خدمات ایشان را در عرصه تفسیر به کلی انکار کند.

* بهره‌مندی بزرگان از سفره علمی علامه طباطبایی

وی با اشاره به ساده‌زیستی و مشکلات مالی علامه در دوران زندگی، گفت: ایشان از کمترین امکانات مالی و معیشتی بهره‌مند بود، اما با این حال با علاقه و شیفتگی به ساحت قرآن و اهل‌بیت‌(ع) خدمت کرد و بزرگانی چون شهید مطهری، آیت‌الله جوادی و آیت‌الله مصباح و دیگران همه از سفره ایشان متنعم شده‌اند.

وی در خاتمه گفت: یکی از آسیب‌های امروز حوزه آن است که متاسفانه در کارهای علمی و پژوهشی بحث از مادیات می‌شود، حال آنکه ما باید به تأسی از علامه طباطبایی چندان به مسائل مادی متوجه نباشیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha