به گزارش مرکز خبر حوزه، در این جشنواره که امروز به همت معاونت پژوهش حوزه های علمیه کشور در سالن اجتماعات مدرسه علمیه معصومیه قم برگزار شد و با استقبال مدیران مدارس علمیه و مسئولان و سردبیران نشریات علمی حوزههای علمیه سراسر کشور روبرو شد، حجت الاسلام والمسلمین سید علی عماد، معاون پژوهش حوزه های علمیه کشور و برخی دیگر از مدیران این معاونت پیرامون جایگاه پژوهش در حوزه و .... به ایراد سخن پرداختند.
* بودجه پژوهشی حوزه بسیار اندک است
معاون پژوهش حوزههای علمیه طی سخنانی در این جشنواره، از پایین بودن میزان بودجه پژوهشی که به کل حوزههای علمیه اختصاص داده میشود، انتقاد کرده و گفت: اگر بخواهیم نگاهی به بودجهبندی دولت در سال 90 برای مراکز علمی داشته باشیم، کل بودجه حوزههای علمیه در مقایسه با بودجه یک دانشگاه بیش از 10 درصد تفاوت ندارد.
حجتالاسلام والمسلمین عماد ادامه داد: از این مقدار بودجه که به حوزههای علمیه تعلق میگیرد، بیش از 91 درصد صرف حقالزحمه طلاب، اساتید و هزینههای جاری میشود و تنها 9 درصد برای امور برنامهای حوزههای علمیه صرف میشود که از این میان سهم پژوهش از کل بودجه حوزههای علمیه 34 صدم درصد است.
معاون پژوهش حوزههای علمیه ابراز داشت: این مقدار در مقایسه با بودجه مصوب در دستگاههای دولتی برای پژوهش که باید بین نیم تا سه درصد باشد، بسیار اندک است.
وی ضمن اظهار امیدواری از بهبود وضعیت بودجه پژوهشی در حوزههای علمیه، گفت: بودجه پژوهشی موجود در حوزههای علمیه در آینده تا 10 درصد قابل افزایش است که باید برای رسیدن به این منظور تلاش کرد.
حجت الاسلام والمسلمین عماد با اشاره به اینکه ظرفیتهای ملی برای امر پژوهش باید مورد استفاده حوزههای علمیه قرار بگیرد، افزود: تنها یک مورد بودجه قانونی مندرج در بند 108 قانون بودجه برابر کل بودجه حوزههای علمیه است و حتی اگر از پنج درصد آن برای فعالیتهای پژوهشی حوزههای علمیه استفاده کنیم، نیازی به بودجه اضافی در امر پژوهش نخواهیم داشت.
* تاکید بر آموزش پژوهش محور
معاون پژوهش حوزههای علمیه سراسر کشور در ادامه سخنان خود خاطرنشان اخت: باید به گونهای برنامهریزی شود تا شاهد دست به قلم شدن و نوشتن مقالات علمی توسط طلاب باشیم.
حجتالاسلام والمسلمین عماد تاکید کرد: نوشتن مطالب علمی موجب خواهد شد تا استعدادهای طلاب کشف شده و مقالات علمی آنها نیز در اختیار محققان قرار گیرد.
وی با اشاره به ضرورت افزایش مهارتهای پژوهشی در حوزههای علمیه عنوان داشت: برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی برای آشنا ساختن اساتید و طلاب به امر پژوهش از ضروریات امر ترویج پژوهش در حوزههای علمیه است.
معاون پژوهش حوزههای علمیه ادامه داد: برای این منظور یکی از برنامههای جاری ستاد طراحی دورههای آموزشی و فرصتهای مطالعاتی در زمینه پژوهش است که افزایش رتبه آموزشی را نیز به دنبال داشته باشد.
وی با تاکید بر لزوم وارد کردن پژوهش در متن برنامههای آموزشی حوزههای علمیه افزود: اهمیت این امر از همان سالهای ابتدایی ورود به حوزه باید برای طلاب روشن شود.
حجت الاسلام والمسلمین عماد اضافه کرد: البته امروز در امر پژوهش در حوزههای علمیه اقدامات خوبی نسبت به سالهای گذشته انجام شده است اما در عین حال اندکی از ظرفیت حوزههای علمیه تا امروز استفاده شده است.
وی گفت: امروز نظام اعتباربخشی حوزههای علمیه همچون نشریات علمی، واحدهای پژوهشی، انجمنهای علمی و کرسیهای نظریهپردازی استقرار پیدا کرده که این موضوع در مقایسه با وضعیت گذشته بسیار امید بخش است.
معاون پژوهش حوزههای علمیه با اشاره به اینکه در بسیاری از استانها اتفاقات پژوهشی در حال رخ دادن است که برای بسیاری از مسئولان حوزههای علمیه تعجبآور است، این موضوع را نشاندهنده انگیزه بالا در طلاب برای فعالیتهای پژوهشی دانست.
* مرکز مدیریت حوزه در 18 نهاد علمی صاحب کرسی است
وی ابراز داشت: در گذشته مرکز مدیریت حوزههای علمیه در هیچ نهاد تصمیمساز علمی و فکری در کشور حضور پررنگ نداشت اما امروز ما در 18 نهاد عمده علمی صاحب رای و کرسی هستیم.
حجت الاسلام والمسلمین عماد ادامه داد: در حال حاضر با اصرار خود نهاد ذیربط مسئولیت کمیسیون تخصصی علوم انسانی در شورای عالی عطف وزارت علوم تحقیقات و فناوری به عهده حوزه علمیه گذاشته و مسئولیت بازنگری متون علوم انسانی به معاونت پژوهش این نهاد واگذار شده است.
وی در پایان سخنان خود با اشاره به این که ظرفیت پنهان حوزههای علمیه امری غیر قابل انکار است، گفت: شاید در گذشته هیچکس تصور نمیکرد حوزههای علمیه تا این اندازه آماده همکاری با نهادهای مسئول در حوزه علم در کشور باشند.
* حرکت نشریات حوزوی به سمت حرفهای شدن
در ادامه این جشنواره ، حجتالاسلام مهدی محقق، مسئول اداره ترویج معاونت پژوهش حوزههای علمیه، طی سخنانی، هدف اصلی برگزاری نخستین جشنواره مجلات علمی حوزه را ارزیابی نشریات تخصصی ذکر کرد.
وی ادامه داد: در این جشنواره تلاش می کنیم شاخصهای اصلی ارزیابی نشریات را به مسئولان و سردبیران ارائه داده تا شاهد ارتقا سطح علمی این مجلات باشیم.
حجت الاسلام محقق اضافه کرد: طی بررسیهای کارشناسی صورت گرفته، به این نتیجه رسیدهایم که نشریات حوزه به سوی حرفهای شدن در حال حرکت هستند و این پیشرفت کاملا در آثار آنها مشهود است؛ همچنین نشریات تخصصی حوزه دارای ابعاد علمی بسیاری بوده و توانستهاند جایگاه خوبی در میان طلاب داشته باشند و نقش موثری در ارتقا سطح فکری در میان طلاب داشته باشند.
مسئول اداره ترویج معاونت پژوهش حوزههای علمیه اظهار داشت: این جشنواره دارای اهدافی از جمله معرفی نمونههای برتر است که موجب تشویق در ارائه مطالب خواهد شد.
حجتالاسلام محقق افزود: باید زمینه ارتقا و رشد این مجلات در حوزههای علمیه گسترش پیدا کند و برگزاری این جشنوارهها میتواند در این امر موثر باشد.
وی تاکید کرد: در این جشنواره نقاط ضعف و مثبت نشریات بیان شده تا مدیران مسئول و سردبیران آنها نسبت به ارتقا سطح علمی نشریات خود بکوشند.
مسئول اداره ترویج معاونت پژوهش حوزههای علمیه بیان داشت: این جشنواره برای نخستین بار است که در کشور برگزار میشود و سعی داریم به صورت مستمر این جشنواره را برگزار کنیم.
حجتالاسلام محقق با اشاره به ارزیابیهای صورت گرفته نشریات گفت: ارزیابیها بر اساس دو شاخصه مقالات علمی و همچنین شکل نشریه است که ارزیابان جشنواره علامه حلی به این ارزیابیها پرداختهاند.
وی افزود: ارزیابیها به صورت گسترده و کاملا کارشناسی انجام شده و ارزیابان از اساتید برجسته بودند که مقالات علمی بسیاری را در سطح کشور ارزیابی کردهاند.
*انتشار 82 مجله علمی
مسئول اداره ترویج معاونت پژوهش حوزههای علمیه در خصوص مجلات چاپ شده، بیان داشت: تعداد مجلات چاپ شده 82 مجله است که در قالب 30 عنوان فعالیت میکنند.
حجتالاسلام محقق تاکید کرد: سردبیران نشریات تخصصی توجه داشته باشند تا مقالات منتشر شده بیشتر در حوزه پژوهش و آموزش باشد تا بار علمی طلاب را افزایش دهد.
وی اظهار داشت: باید از ظرفیت موجود در طلاب استفاده کرد، زیرا طلاب در استانهای مختلف مقالات علمی بسیاری را تولید کردهاند که باید مورد استفاده قرار گیرد.
مسئول اداره ترویج معاونت پژوهش حوزههای علمیه با اشاره به اهمیت تازگی مطالب نشریات گفت: باید به این مقوله توجه شود؛ زیرا مطلب علمی زمانی میتواند جذابیت داشته باشد که از عنصر تازگی بهره برد.
حجتالاسلام محقق بیان داشت: طی بررسیهای کارشناسی صورت گرفته، به این نتیجه رسیدهایم که نشریات حوزه به سوی حرفهای شدن در حال حرکت هستند و این پیشرفت کاملا در آثار آنها مشهود است.
وی افزود: باید به گونهای برنامهریزی کرد تا این پیشرفتها تداوم داشته باشد و شاهد رشد علمی مقالات در عرصههای مختلف باشیم.
*تقدیر از مسئولان و سردبیران نشریات برتر
یادآور می شود، در پایان جشنواره سراسری مجلات علمی واحدهای آموزشی حوزه، از مسئولان و سردبیران برتر با اهداء جوایزی تقدیر شد.
*برپایی نمایشگاه
همچنین نمایشگاهی از مجلات تخصصی و علمی واحدهای آوزشی حوزه های علمیه سراسر کشور، در حاشیه این جشنواره بر پا شده بود.