پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
کد خبر: 279135
۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۲۱:۳۰

در نشستی حوزوی با حضور اساتید حوزه و دانشگاه، معرفت‌شناسی اخلاقی و رویکرد‌های معرفت‌شناسی در جهان، مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری حوزه، نشست علمی معرفت شناسی از سلسله نشست‌های نظریه‌پردازی انجمن معرفت‌شناسی حوزه که شب گذشته در سالن اجتماعات انجمن‌های علمی حوزه برگزار شد، دکتر محسن  جوادی، به تبیین معرفت‌شناسی اخلاق و رویکرد‌های آن در جهان پرداخت.

وی در ابتدای این نشست، گفت: امکان معرفت در حوزه اخلاق وجود دارد و می‌توان باور صادق موجه در حوزه اخلاق داشت.

وی به رویکرد‌های موجود در معرفت‌شناسی اخلاقی اشاره کرد و گفت: از جمله این رویکرد‌ها، بنیاد‌گرایی است که در آن یک سری گزاره‌های بنیادی وجود دارد که تعداد آن از پنج تا هشت گزاره می‌باشد که تمامی آنها گزار‌ه‌های پایه‌ای است که سایر قضایای اخلاقی به شکلی منطبق بر این گزاره‌ها است.

دکتر جوادی رویکرد شهود‌گرایان را از دیگر رویکردهای موجود در این عرصه برشمرد و اذعان داشت: در این رویکرد، مراد، شهودگرایی  عقلی است. بر اساس این رویکرد، برخی قضایا را عقل ما می‌فهمد و دیگر قضایا را نیز بر اساس این قضایا قابل فهم است.

وی به رویکرد انسجام گرایی اشاره کرد و گفت:‌ پیروان این تفکر، معیار صدق قضایای اخلاقی، هماهنگی یک قضیه با سایر قضایا است. این رویکرد، رویکرد واقع‌گرا است.

این استاد دانشگاه افزود:‌در رویکرد غیر واقع‌گرا اعتقاد بر این است که اساساً‌قضایای اخلاقی، هیچ‌ واقعیتی ندارد؛ به این معنی که این که گفته می‌شود به فلان شخص کمک کردم،  هیچ ارزشی ندارد که این دیدگاه بسیاری از اندیشمندان غربی می‌باشد.

وی با بیان این که در غرب، شهود‌گرایان پیروان زیادی را دارند، ادامه داد:‌ این دیدگاه،‌ عیناً‌ برگرفته از آثار قاضی عبد‌الجبار که از حکمای اسلامی بود، می‌باشد، حتی برخی قضایای پایه‌ای آنها، مساوی با قضایای پایه‌ای عبد‌الجبار می‌باشد.

دکتر جوادی به مؤلفه‌های شهودگرایان اشاره کرد و گفت:‌در این عرصه نمی‌تواند درباره قضایای اخلاقی،‌ خیلی سؤال کرد که چرا این‌ها پایه‌ای هستند؛ مانند: چرا عدالت خوب است؟

وی در پایان با نتیجه‌گیری از این نشست بیان داشت: در میان این رویکرد‌ها، رویکرد شهود‌گرایی، هرچند جای انتقاد‌های زیادی دارد، ولی با توجه به این که جایگزین آن در اختیار نیست، قابل پذیرش است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha