به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین اعرافی، در پیش نشست همایش بین المللی قرآن و مستشرقان که در سالن شهید عارف الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) برگزار شد با ضروری دانستن توجه به بررسی ارتباط غرب و شرق، اظهار داشت: بررسی رابطه غرب و شرق در دو مرحله پیش از اسلام و پس از بعثت پیامبر اسلام(ص) و ظهور اسلام قابل بررسی است.
وی، بررسی روابط شرق و غرب بعد از اسلام و با بیان این که در این عرصه، سه دوره تمدن بشری باید بررسی شود، ادامه داد: مرحله نخست بعد از بعثت پیامبر(ص) و پایه ریزی سریع تمدن بشری و تغییر آن در تمامی عرصههای فکری، فرهنگی، اجتماعی سیاسی و... بود.
حجتالاسلام والمسلمین اعرافی افزود: این دوره که تا رنسانس وجود داشت، دوره سیطره و حاکمیت اسلام و تمدن اسلامی در جهان بود که در آن زمان، اسلام دارای جایگاه برتر و تمدن اسلامی در اوج شکوفایی بود و جهان غرب هم به شکلی در موضع انفعالی قرار داشت.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: در دوره دوم که پس از جنگهای صلیبی و همزمان با رنسانس به وجود آمد، مسئله عکس شد و تمدن بشری، دنیایی جدید را در پیش رو دید، تمدن غرب به عنوان تمدن برتر و برجسته مطرح شد و تمام جهان را گرفت.
حجتالاسلام والمسلمین اعرافی، انقلاب اسلامی ایران را در بر بردارنده دوره سوم تمدنی بشریت بعد از ظهور اسلام معرفی کرد وگفت: با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، تحولاتی جدید درجهان به وجود آمد و این بیداری اسلامی نیز ادامه دهنده همان حرکت است. این دوره، دوره گذار است که اگر درست مدیریت شود، میتوان شاهد تمدن جدید بشری باشیم.
وی با بیان این که در دوره سوم تحولات جهان، دنیایی اسلام به دنبال رسیدن به تمدن جدید است، افزود: اگر بخواهیم در این دوره حرکتی درست داشته باشیم، باید به صورت دقیق مهندسی و برنامه ریزی کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین اعرافی در ادامه در باره استشراق که بعد از رنسانس به وجود آمد، گفت: در این دوره، شاهد تولید انبوهی از تولیدات درباره اسلام و تعالیم اسلامی از سوی غربیها هستیم که وجود هزاران کتاب، دهها هزار مقاله، دهها هزار مجله و ورود در قلمروهای گوناگون و رشتههای جدید، مسئلهای است که نباید به سادگی از کار آن عبور کرد.
*نگاه خوشبینانه به استشراق درست نیست
وی در تبیین ویژگیهای این نوع از استشراق، اظهار داشت: نخستین ویژگی این است که باید در بررسی آنها بدانیم که این استشراق در بستر رنسانس بوده و به سوی استکبار پیش میرود. هرچند که انگیزههای سالم هم در این عرصه وجود دارد، ولی نگاه خوشبینانه به استشراق، کار درستی نیست.
رئیس جامعهالمصطفی افزود: شناخت استشراق به عنوان هدف کلی، فرا رشتهای بودن آن، ویژگیهایی دیگری است برای حضور در این عرصه باید به آن توجه داشته باشیم.
وی با بیان این که استشراق حلقه واسطه همه تولیدات و پیشرفت های غربی در عرصه منابع و متون و معارف علوم اسلامی و قرآنی و دینی است، ادامه داد: باید بدانیم که مستشرقان پشت ذهنشان همه تحولاتی است که در غرب در علوم انسانی، اجتماعی و... اتفاق افتاده است.
حجتالاسلام والمسلمین اعرافی افزود: همچنین نقش مستشرقان در جریانات روشنفکری اسلام، فرارشتهای بودن و جریان پیوسته بودن آن در غرب، داشتن ساختاری کامل نیز از جمله مسائلی است که در بررسی استشراق باید به آن توجه داشت.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، با بیان این که استشراق در کنار این مسائل، آثار و برکاتی هم داشته است، در ادامه گفت: این پدیده، ضعفهایی هم دارد که از جمله آنها، فاصله داشتن با روش متونی اهلبیت(علیهمالسلام) است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر این که حوزه نباید اهمیت این جریان را دست کم بگیرند و دامنه آن را به صورت فرا رشته و با محصولات فراوانی که دارد دنبال کند، افزود: حوزه مدافع اندیشه اسلامی، در دوره گذرا که به نفع جامعه اسلامی در پیش است، باید به صورت جدید وارد عمل شود و با مهندسی دقیق و برنامهریزی کارشناسانه در این عرصه، اوضاع را به نفع اسلام پیش ببرد.
حجتالاسلام والمسلمین اعرافی خاطرنشان کرد: جامعةالمصطفی وظیفه خود می داند که در این عرصه وارد شود و ظرفیت این کار نیز در آن وجود دارد.
وی در ادامه با ارائه پیشنهادهایی دراین عرصه گفت: داشتن موضع فعال و تمدنی با استشراق شناسی، ورود عالمانه و منصفانه و بر اساس منطق و استدلال، ضرورت رصد جریانهای استشراق شناسی، نقد و ارائه تولیدات بدیع ناظر بر نیازها، تأسیس کرسی های اسلام شناسی، شیعه شناسی و... و ارتباط با خاوررشناسان و مستشرقان و تغذیه فکری و ایجاد فرصت های مطالعاتی برای آنها از جمله راهکارهایی است که حوزه باید وارد آن شود.
رئیس جامعةالمصطفی افزود: پرورش نسل جدید از خاورشناسان و اسلام شناسان، حضور در همایشهای استشراق شناسی، انتشار مجلات در شکلهای مختلف، معرفی اندیشه شیعی و روش حوزهای خود، تأسیس رشته هایی از قبیل قرآن و مستشرقان و اسلام و مستشرقان و...، داشتن پژوهشهای عمیق بر اساس نیازها و تشکیل شورای اسلام واستشراق از سوی حوزه از دیگر اقداماتی است که برای حضور در این عرصه باید به آنها توجه نمود.