شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

ما نیاز داریم که بحث‌ها و پژوهش‌های خود را به غرب ارائه کنیم و در روابط آینده شرق و غرب، از این خاستگاه برای توجه جهانیان به زیبایی‌های قرآن استفاده نمائیم.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین الویری پیش از ظهر امروز در پیش نشست همایش قرآن و مستشرقان که در سالن عارف‌الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) برگزار شد،‌ مراحل استشراق شناسی را تبیین و درباره آن سخن گفت.

وی، استشراق را در سه مرحله دین، سیاسی و علمی معرفی کرد و گفت: مرحله نخست استشراق، مرحله دینی است که از قرن 11م تا رنسانس ادامه داشت که این مرحله بعد از رنسانس وارد فاز جدیدی شد که رویکرد سیاسی پیدا کرد و تا نیمه قرن 20م نیز ادامه داشت.

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم‌(ع) با بیان این که مرحله علمی از نیمه قن 20 به بعد شروع شد و تا امروز نیز ادامه داد، افزود: البته این مسئله، به معنای این نیست که امروز، مراحل دینی و سیاسی وجود ندارد، بلکه در هر سه دوره، این رویکرد‌ها وجود داشت، ولی برخی از آنها، نمود بیشتری پیدا کرد.

وی در ادامه، به جریان اخذ و اقتباس در عرصه تمدن‌ها و ترویج آنها اشاره کرد و گفت: سه بعد اصلی اقتباس و تمدن شامل میزان توجه به میراث غیر خودی، چگونگی توجه به میراث غیر خودی و نوع میراث مورد توجه غیر خودی می‌شود که موجب ترویج تمدن‌ها می‌گردد.

حجت الاسلام والمسلمین الویری با اشاره به این که در عرصه استشراق‌پژوهی در کشور ما، کار‌هایی انجام شده چشمگیر نمی‌باشد، افزود: البته آنچه دراین عرصه چشمگیر است،‌ جمعی شدن این قبیل کارهای به جای کارهای انفرادی و تغییر نقطه ثقل استشراق‌پژوهی از دانشگاه‌ها به حوزه‌ و نهاد‌های حوزوی از جمله مسائلی بودکه در این عرصه،‌چشمگیر می‌باشد.

وی با اشاره به فعالیت‌های مستشرقان در تعالیم اسلامی و تفاوت‌هایی که میان استشراق پژوهی در غرب و آنچه که در ایران به عنوان استشراق است، اشاره و خاطرنشان کرد: با بررسی استشراق پژوهی در غرب و آنچه که به عنوان استشراق در ایران است، تفاوت‌هایی وجود دارد؛ هرچند که خاستگاه اصلی آن از دین بوده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم‌(ع) افزود:‌ شناختی که ما از جریان استشراق داریم،‌ از گذشته تا امروز تغییر یافته است؛ به گونه‌ای که آنها از نقل وارد مرحله نقد و از استشراق پذیری به استشراق پژوهی، از استشراق زدگی تا استشراق گریزی و از کارهای عمومی به فعالیت‌های تخصصی تغییر کرده‌اند.

وی در ادامه درباره جایگاه مطالعات قرآنی مستشرقان، اظهار داشت: سهم قابل توجه قرآن‌پژوهی در تمدن گروهی، یهودگرایی نوین در فعالیت‌های متشرقین و تجلی ثقل آن در مطالعات قرآنی و سهم ویژه قرآن در روابط آینده اسلام و غرب از جمله مسائلی است که موجب توجه مستشرقان به قرآن شده است.

حجت الاسلام والمسلمین الویری با بیان این که باید آثار خود را به جهانیان عرضه کنیم، ادامه داد: ما نیاز داریم که بحث‌ها و پژوهش‌های خود را به غرب ارائه کنیم و در روابط آینده شرق و غرب، از این خاستگاه برای توجه جهانیان به زیبایی‌های قرآن استفاده نمائیم.

وی در پایان با بیان این که در قرآن شناسی مستشرقان تنها به جنبه فعالیت‌های قرآنی آنها تکیه نشود، گفت: در عرصه‌هایی چون تاریخ و کلام مشتشرقان وارد شده‌اند که در بخش‌های مختلف،‌ به ارتباط این موضوعات با قرآن پرداخته شده است و پژوهشگران باید نسبت به آن نیز توجه داشته باشند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha