به گزارش خبرگزاری حوزه، معاون فرهنگی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) در این همایش ضمن ارائه گزارشی از فعالیت های این مؤسسه گفت: ماه خرداد ماه یادآوری مبارزات حضرت امام و همچنین ماه ارتحال و درگذشت آن امام است، به همین منظور برنامه های ما در ماه خرداد فشرده است و اوج آن مراسم بزرگ میلیونی سالگرد حضرت امام است و حرم ایشان این روزها در تدارک پذیرایی از مهمانان ایرانی و کشورهای دیگر هستند.
حجت الاسلام والمسلمین حشمتی با اشاره به موضوع این همایش اظهار داشت: تهذیب نفس در حوزهها امر مهمی است و حضرت امام به اخلاق و تهذیب نفس علما خیلی سفارش کرده اند حتی یک جمله از حضرت امام که مضمونش به ذهنم میآید این است که خدا نکند که انسان قبل از اینکه خودش مهذب بشود جامعه به او روی بیاورد. بر اساس همین سخنی که از حضرت امام نقل شده است و میشود روایاتی هم به آن مستند کرد، حرف خیلی مهمی است.
وی ضمن اشاره به شخصیت اخلاقی امام خمینی(ره) تأکید کرد: حضرت امام در سن 30 یا 32 سالگی قبل از اینکه فقیه متبحری شوند کتابهای اخلاقی از ایشان منتشر میگردد و معلوم میشود که ایشان دوره تهذیب نفس را در آن سن شروع کردند، کتاب چهل حدیث که معمولاً در پایان عمر نوشته میشود حضرت امام در حدود سن 33 سالگی تدوین کرده است ، یا کتاب آداب نماز و کتابهای دیگری که در این سنین نوشته میشود نشانگر این است که روحانیت ما و حوزههای علمیه قبل از ورود به جامعه بایستی حتماً این مسیر را طی کرده و تهذیب نفس کند چرا که این رفتارها و گفتارهاست که فرهنگ تشیع علوی و آن اسلام ناب را به مخاطبش منتقل میکند وگرنه با دو تا خطابه و سخنرانی کاری نمیتوانیم انجام دهیم؛ در عین حال امروزه جامعه و جوانان ما، نیازمند روحانیّون عامل و عالم هستند.
معاون فرهنگی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی با اشاره به چالش های موجود در رابطه با اخلاق در حوزه خاطر نشان ساخت: در موضوع اخلاق و روحانیت چالشهایی هست که باید برای آنها راه حلی پیدا کنیم. اولین چالشی که در حوزه اخلاق، تهذیب نفس و روحانیت مطرح است، این است که ما شاخصی نداریم تا بر اساس آن بسنجیم جامعه ما و روحانیّت ما دچار بداخلاقی یا خوش اخلاقی است، چه میزان انحراف از آن مبانی اخلاق پیدا کرده یا نکرده؟ همینطور کلی و اجمالی میدانیم که مشکلی وجود دارد ، اخلاق جامعه هم پیرو همین قضیه است؛
وی افزود: خیلی دیر است که بعد از 30 سال هنوز ما نمیتوانیم موقعیت وضعیت اخلاق جامعه را رصد کنیم. اگر اخلاق جامعه دچار مشکلاتی شده چه بخشی از آن به عهده روحانیّت است و چه بخشی از آن به افراد دیگر برمیگردد، این هم مشخص نیست.
معاون فرهنگی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) یادآور شد: برای ما مشخص نیست که بالأخره ما مقصریم که روحانیت دچار این امور است یا افراد دیگری مقصرند، حضرت امام که تأکید بر اخلاق حوزهها دارند منظورشان همه طلبهها هست و یا بعضی از طلبهها که وارد نظام و اداره حکومت شدند باید مهذب باشند و بقیه نیازی نیست مهذب باشند. ما اگر آمار و اطلاعاتی از جوامع موجودمان نداشته باشیم نمیتوانیم بر اساس آن برنامهریزی کنیم و بعد هم نمیتوانیم بگوئیم به چه مواد درسی نیازمندیم.