شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

همایش امر به معروف و نهی از منکر وحقوق بشر از سلسله همایش‌های رویکرد متعالی فقه اسلامی به حقوق بشر، پاییز امسال، در قم برگزار می‌‌شود.

 به گزارش خبرگزاری حوزه، فقه اسلامی در پرتو احکام از جمله فریضه امر به معروف و نهی از منکر  به گونه‌ای متمایز و متعالی به حمایت، گسترش و ارتقای حقوق انسانی در جامعه می‌پردازد؛ به همین منظور گروه حقوق مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)  در ادامه سلسله همایش‌های رویکرد متعالی فقه اسلامی به حقوق بشر، همایش امر به معروف و نهی از منکر وحقوق بشر را با همکاری نهاد‌های علمی و حوزوی برگزار می‌کند.

بر اساس این گزارش، این همایش در سه محور کلی مفهوم‌شناسی، مبانی و جایگاه فقهی و حقوقی و نسبت‌شناسی با حقوق بشر برگزار می‌شود که در محور نخست، مفهوم امر به معروف و نهی از منکر و حوزه‌شناسی دانشی مباحث امر به معروف و نهی از منکر قرار دارد.

مبانی فقهی امر به معروف و نهی از منکر، مبانی فقهی و حقوقی اصل هشتم قانون اساسی، جایگاه مسئولیت عمومی در فقه اسلامی و حقوق بشر معاصر، نهاد حقوقی  متولی اجرای ا امر به معروف و نهی از منکر در فقه اسلامی، مفهوم و حوزه حریم خصوصی در فقه و حقوق بشر معاصر، امر به معروف و نهی از منکر در حقوق عمومی و راهکارهای اجرایی اصل هشتم قانون اساسی از ریزموضوعات مبانی و جایگاه فقهی و حقوقی می‌باشد.

همچنین مقایسه  نظارت همگانی در فقه اسلامی  با نظام‌های حقوقی غیر دینی، ابزارهای حمایت از نظارت همگانی در فقه اسلایم و حقوق بشر معاصر، مقاسه نقش دولت اسلام و دولت سکولار در حمایت از اصل نظارت همگانی، اهمیت معروف‌ها و منکرهای حقوقی در فریضه امر به معروف و نهی از منکر و جایگاه دولت و ملت در امر به معروف و نهی از منکر از منظر فقه و حقوق، از دیگر ریزموضوعات مبانی و جایگاه فقهی و حقوقی می‌باشد.

بر پایه این گزارش، محور نسبت‌شناسی با حقوق بشر نیز شامل این ریزموضوعات می‌باشد: منطق حقوق بشری در آیات امر به معروف و نهی از منکر، منطق حقوق بشری در روایات امر به معروف و نهی از منکر، احکام فقهی امر به معروف و نهی از منکر و مسائل حقوق بشر، تکلیف‌انگاری نظارت همگانی در فقه و نقش آن در ارتقای حقوق بشر و تحلیل  حقوق بشر اصل هشتم قانون اساسی.

همچنین نسبت امر به معروف و نهی از منکر با حقوق بشر جهان‌شمول، نسبت امر به معروف و نهی از منکر با احقاق حقوق انسانی، نسبت امر به معروف و نهی از منکر با اهداف حقوق بشری نظام اسلامی، نسبت ترک امر به معروف و نهی از منکر و نقش حقوق بشر، نسبت امر به معروف و نهی از منکر در فقه با اصل آزادی، نسبت امر به معروف و نهی از منکر با حریم خصوصی، نسبت امر به معروف و نهی از منکر با حق تعیین سرنوشت و نسبت امر به معروف و نهی از منکر با اصل همزیستی مسالمت‌آمیز از دیگر موضوعات این محور می‌باشد.

بر این اساس در محور نسبت شناسی با حقوق بشر ریزموضوعات نسبت امر به معروف و نهی از منکر وامنیت،‌نسبت امر به معروف و نهی از منکر و توسعه، نسبت امر به معروف و نهی از منکر و صلح، نسبت امر به معروف و نهی از منکر و مسئولیت عمومی، کارکرد حقوق بشری امر به معروف و نهی از منکر در سیره انبیای الهی، کارکرد حقوق بشری امر به معروف و نهی از منکر در تاریخ اسلام و جوامع اسلامی و نسبت رسالت فراملی در امر به معروف و نهی از منکر با حقوق بشر قرار دارد.

اندیشمندان و پژوهشگران می‌توانند آثار خود را تا پایان مردادماه سال جاری به دبیرخانه همایش به آدرس قم، بلوار جمهوری اسلامی،‌ مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، اداره همایش‌ها و نشست‌های علمی ارسال کنند. همچنین آدرس الکترونیکی اداره همایش‌های و نشست‌های علمی به آدرس www.hamayesh@iki.ac.ir می‌باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha