به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، این همایش با تلاوت آیاتی از قرآن کریم توسط دو قاری لبنانی و ایرانی آغاز شد. پس از آن اولین سخنران مراسم، دکتر محمدباقر خرمشاد رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از ایران بود. وی مساله بیداری اسلامی و باقی نگاه داشتن آن در راه درست را از اولویت های مهم بر دوش مسلمانان دانست.
* حج از مناسبت های وحدت بخش
خرمشاد تاکید کرد: حج از مناسبت های وحدت بخش و مهم اسلامی است و بر ما واجب است که درباره طرح برنامه های لازم برای استفاده از این فرصت جهانی بزرگ بیندیشیم.
سپس شیخ احمد الزین رییس هیئت امنای جمعیت علمای مسلمان در سخنرانی خود این سؤال را مطرح کرد که پس مسایل و مشکلات امت اسلام چه میشود؟ جایگاه مساله فلسطین در بیداری اسلامی چیست؟ چطور است که ما میگوییم مساله فلسطین مساله اول است ولی در جنبش های عربی اثری از آن نمیبینیم؟
وی افزود: وحدت اسلامی کجا است؟ ما مسلمانان، عناصر امت بودن و یکپارچه بودن خود را مهیا نکرده ایم و هنوز به صورت افراد جدا از هم هستیم.
شیخ احمد الزین اظهار داشت: دعوت ما به وحدت اسلامی در واقع آفرینش ارزش های تمدن و عدالت و احترام به بشر و مهربانی و همکاری و دوستی میان بشر است تا با این ارزش های متمدن به آنچه که محمد(ص) و مسیح و سایر انبیا آورده اند نزدیک شویم.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر نماینده ولی فقیه در امور حج نیز در سخنان خود گفت: حج، ستون دین است و امام مسلمانمان باید افراد مستطیع را به انجام این واجب ملزم کند.
وی افزود: حج، موجب گسترش الفت و بردباری است و انسان در این تلاش تربیتی و در این مراسم و مناسک به بالاترین درجات و مراتب سلوک دست پیدا میکند.
سرپرست حجاج ایرانی گفت: حج، انسان را از تکبر و غیبت و سخن چینی و خشم و صفات زشت و ناپسند دور میکند و این امر موجب ساختن شخصیت یک مسلمان و تربیت آن طبق مکارم اخلاق میشود و مسلمان را به بازگشت به رفتار مترقی انسانی رهبری میکند.
وی ادامه داد: امام خمینی سخنان متعددی در این زمینه دارد و انقلاب اسلامی هم به این رهنمودها عمل کرده چون به اهمیت وحدت اسلامی ایمان دارد و حج را فقط یک فرصت نمیداند بلکه آن را ذخیره بشریت میداند.
* بیداری اسلامی ما را به همکاری پیران مذاهب دعوت می کند
شیخ محمد رشید قبانی مفتی جمهوری لبنان نیز در سخنان خود که توسط شیخ درویش الکردی ایراد شد بر اهمیت حج به عنوان مقدمه وحدت و اعتصام به حبل الهی تاکید کرد.
نماینده مفتی لبنان حج و بیداری اسلامی را به هم مرتبط دانست و گفت: بازگشت به اصول و ریشه های دین باید به سوی امور مورد اتفاق تمام مسلمانان و با استناد به آیات قرآن کریم و سنت نبوی و روایات اهل بیت(ع) و صحابه باشد.
نماینده شیخ قبانی گفت: بیداری اسلامی ما را به همکاری و اشتراک مساعی میان مسلمانان با مذاهب و سلیقه های مختلف دعوت میکند.
وی از همه خواست به فکر آزادی مسجد الاقصی در فلسطین باشند که مساله مرکزی تمام مسلمانان است.
شیخ خضر شحرور نیز سخنان شیخ محمد سعید البوطی رییس اتحادیه علمای شام را ارائه کرد.
وی ضمن تاکید بر اهمیت بُعد انسانی فریضه حج، اقدام برخی به معصیت خدا در حج و ارتکاب قتل حرام در حج را محکوم کرد.
* هرکس با آمریکا باشد شریک فتنه های اسرائیل است
شیخ نعیم قاسم، جانشین دبیرکل حزب الله نیز به نوبه خود به مساله برائت از مشرکان در اعمال حج اشاره کرد و بیان کرد: آمریکا اولین مشرک جهان است. یاران آمریکا همگی در یک سنگر هستند در حالی که دشمنان آمریکا در سنگرهای مقابل هم هستند.
وی تصریح کرد: هرکس با آمریکا باشد در واقع با اسراییل و شریک فتنه های او است.
شیخ نعیم قاسم با اشاره به حجم زیاد فشارهای فتنه مذهبی، این فشارها را نشان دهنده این مطلب دانست که طرفداران و یاران جبهه وحدت اسلامی قوی و پابرجا هستند و اینکه پیروزی با وحدت و اجتماع است.
شیخ احمد قبلان نیز از طرف شیخ عبدالامیر قبلان، نایب رییس مجلس اعلای شیعیان لبنان درباره ابعاد انسانی و فکری حج سخن گفت و داشتن قبله واحد و خانه(کعبه) واحد و نیت واحد مسلمانان در حج را زیباترین تصویر وحدت اسلامی دانست.