شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

تمدنی که نماد آن تخت جمشید است، نمی‌تواند با تمدن مدرنیسم و تجدد گرای غرب مقابله کند، برای مقابله با فرهنگ تجددگرای غرب باید نمادهای اسلامی چون خانه کعبه و... داشت.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین میرباقری، شب گذشته در بیست و هفتمین نشست از سلسله نشست‌های انقلاب اسلامی، مخاطرات امروز و فردا که در سالن جلسات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، درباره نسبت انقلاب اسلامی با بیداری اسلامی به ایراد سخن پرداخت.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی با بیان این که برای بررسی نقش انقلاب اسلامی در بیداری اسلامی، ابتدا باید بتوانیم تحلیلی تئوریک از انقلاب اسلامی ایران داشته باشیم، ادامه داد: داشتن تحلیلی تئوریک از انقلاب اسلامی ایران در ضمن این که جایگاه فلسفی این انقلاب در جهان را نشان می‌دهد، آینده انقلاب نیز به این تحلیل‌ها وابسته است.
وی افزود: همچنین باید بدانیم که مذهب و ادیان به عنوان عامل تحرکات زیربنایی هستند که در زندگی انسان‌ها نقش‌آفرینی می‌کنند و داشتن نگاهی روبنایی  به مذهب، تفکری اشتباه و نادرست است. با اندکی تأمل می‌فهمیم که انقلاب اسلامی ایران جوشش عمیق از لایه‌های فطری انسان بود که در جامعه اتفاق افتاد .
حجت‌الاسلام والمسلمین میرباقری با بیان اینکه بر اساس قاعده‌ای که وجود دارد، زمانی که انتظارات و مطالبات اجتماعی  نسبت به ساختار جامعه فاصله زیادی داشته باشد، انقلاب رخ می‌دهد، ادامه داد:‌باید بدانیم که انقلاب اسلامی ایران تنها در راستای تأمین انتظارات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نبود، بلکه حرکتی در تقابل کامل تمدن مدرن غرب بود که بعد از رنسانس شکل گرفت.
وی با بیان این که در ایران، دو جریان کلی در برابر فرهنگ تجدد‌گرای غرب وجود داشته است و امروز نیزتا اندازه‌ای دیده می‌شود، ادامه داد: جریان نخست، جریان تجددگراست که اعتقاد دارد فرهنگ ما باید تماماً‌ مانند فرهنگ لیبرال دموکراسی باشد و برای این تفکرخود آینده درخشانی نیز در نظر دارند، ولی در مقابل این‌ها، جریان مذهبی‌ای بود که مهم‌‌ترین حامیان آن، روحانیت مي‌باشد.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی افزود: روحانیت در تاریخ ایران، هیچ گاه از سکولارهای تند رو و حتی مذهبی‌گرا حمایت نکرد؛ همین مسئله موجب شد که روحانیت به تحجر محکوم شود، ولی این رویکرد در میان آنها حفظ شد. اگر روحانیت در دام مسئله جمهوریت افتاده بود، نمی‌توانستیم به حکومت اسلامی برسیم.
وی خاطرنشان کرد: اگر مصدق در آن زمان قدرت می‌گرفت، قطعاً‌ به جمهوری اسلامی نمی‌رسیدیم، چون عبور از جمهوری سکولار بسیار دشوارتر از حکومت سلطنتی و شاهنشاهی بود.
حجت‌الاسلام والمسلمین میرباقری با بیان این که انقلاب اسلامی ایران در راستای مواجهه با تمدن غربی شکل گرفت بیان داشت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز این رویکرد ادامه داردو همین مسئله، موجب تجمیع جهان در برابر ایران اسلامی شده است.
وی افزود: انقلاب اسلامی ایران به دنبال عدالت معنوی در جهان است و ظرفیت آن فراتر از یک محدوده جغرافیایی می‌باشد.  انقلاب اسلامی به دنبال ایجاد تمدن و  بنیان‌های جدید است و تلاش دارد مدرنیته جهان را اسلامی نماید؛ امروز غرب این مسئله را خوب فهمیده است و تمام تلاش خود را در حفظ و نجات خود به کار می‌برد.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی در ادامه با اشاره به این که موج بیدرای اسلامی و انقلابی که علیه استکبار وحکومت تجددگرای غرب در این منطقه است، خالص نیست، ادامه داد: در این بیداری‌ها دو جریان فعالیت زیادی دارند که بیشترین خطر را برای انقلاب‌ها دارند.
وی اضافه نمود: جریان سلفی‌های تند رو و جریان سکولاریست‌های میانه‌رو است که تلاش دارند این انقلاب‌ها را یا به تحجر  و یا به سوی تجدد بکشانند. دشمن می‌داند که این دو جریان، که همان اسلام آمریکایی یا آمریکای اسلامی است، نمی‌تواند در برابر تمدن تجدد غرب، کاری کند.
حجت‌الاسلام والمسلمین میرباقری این  دو جریان را خطرناک‌ترین جریان‌ها در برابر انقلاب اسلامی ایران و بیداری اسلامی در کشوهای منطقه دانست و گفت: این‌‌ها مقابل جریان حقیقی اسلامی است؛ دشمن در این راستا تلاش‌ زیادی برای جلوگیری از شکل‌گیری جریان حقیقی اسلامی دارد.
*آرمان های غرب نمی تواند پاسخ گوی نیازهای جوامع اسلامی باشد
وی ادامه داد: ما دراین شرایط نیازمند این هستیم که غرب را نقد کنیم و نشان دهیم که آرمان‌های غربی نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای جوامع اسلامی باشد و با شفاف‌سازی نشان دهیم که تمام بحران‌های جامعه امروزی ناشی از تمدن تجددگرا است.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی با تأکید بر این که باید از انقلاب‌های ساختگی، جریان سکولار دوری کنیم، گفت: تکیه بر هویت ناسیونالیستی ایران نباید وجود داشته باشد. البته نمی‌گوییم که کاملا با آن مبارزه شود، ولی این مسئله نباید نقش محوری داشته باشد.
حجت‌الاسلام والمسلمین میرباقری خاطرنشان کرد:‌ تمدنی که نماد آن تخت جمشید است، نمی‌تواند با تمدن مدرنیسم و تجدد گرای غرب مقابله کند، برای مقابله با فرهنگ تجددگرای غرب باید نمادهای اسلامی چون خانه کعبه و... داشت.
*محوریت اسلام موجب موفقیت ایران شده است
وی با بیان این که محوریت اسلام در ایران، موجب موفقیت‌های آن شده است، تصریح کرد: متأسفانه بخشی از فرهنگ ما را در زندگی اجتماعی و... تمدن غرب شکل می‌دهد؛ نباید کاری کنیم که این ناخالصی‌ها تبدیل به جریان در بیداری اسلایم شود.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: اگر بگذاریم که غرب افق آرمانی انقلاب‌های منطقه را جریان تجدد معرفی نماید، توانسته است این این انقلاب‌ها را مصادره نماید. باید این بیداری معنوی موجب سقوط امپراطوری مدرن در جهان شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha