به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام و المسلمین کاظم قاضی زاده ، شب گذشته طی سخنانی در سلسله جلسات نظریه پردازی با موضوع تفسیر آیات اهداف اجتماعی دین که در این موسسه برگزار شد، با اشاره به مطلب فوق اظهار داشت: در کنار این هدف ایجابی البته می توان از اهداف سلبی همچون مقابله با فحشا، منکر و بغی از طریق امر به احکام الهی نیز اشاره داشت.
وی با بیان این که دعوت به قسط و عدل، از جمله اهداف قرآن کریم است، افزود: یکی دیگر از اهداف اجتماعی در حوزه دین این است که افراد ظاهر و باطن یکسانی داشته و به عبارتی ویژگی های اعلامی و اعمالی شان یکی باشد و واجد خلوص و یکرندگی باشند.
حجت الاسلام و المسلمین قاضی زاده همچنین بیان داشت: کسانی که مقسطین را می کشند به شدت مورد نهی آیات قرآنی قرار گرفته اند و این نشان دهنده اهمیت برقراری قسط در جامعه اسلامی است.
وی با اشاره به این که در جاهای مختلفی از قرآن به آیات اجتماعی دین پرداخته شده است، گفت: یکی از مسایل مهم مورد توجه دین ، رعایت امانات و عهد الی است و این که با بررسی آیات الهی می توان به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به این اهداف اجتماعی متوجه شد.
این محقق و پژوهشگر حوزوی همچنین خاطرنشان کرد: نکته ای که وجود دارد این است که ما در حوزه مسایل اجتماعی دین ، گاهی با اهداف سر و کار داریم که باید به آن ها برسیم و گاهی هم با اصول که می بایست آن ها را رعایت نماییم.
وی افزود: البته قسط از آن جمله مفاهیمی است که هم می تواند به عنوا نیکی از اصول جامعه دینی محسوب شود و هم این که در شمار اهداف آن جامعه باشد.
حجت الاسلام و المسلمین قاضی زاده ابراز داشت: یکی از اندیشمندان مصری کتابی دارد که در آن به برخی از مهم ترین اهداف و اصول اسلامی اشاره می کند که از جمله آن ها توجه به مساوات عمومی، تحقق عدالت و قسط، مراعات حقوق انسانی، مسئولیت حاکمان در برابر تامین نیازهای مادی و معنوی مردم، لزوم تبعیت مردم از حاکمان و ... است.
وی یادآور شد : اقبال لاهوری از اندیشمندان به نام مسلمان نیز می گوید اسلام سه اصل مشترک شامل مساوات، یک نوع مسئولیت مشترک و نیز آزادی دارد.
رییس موسسه فرهنگی فهیم همچنین گفت: اولین اصل که از قرآن استفاده می شود، مساله قسط و عدل است که در واقع اولین هدف از اهداف اجتماعی دین مبین اسلام به شمار می رود.
وی ادامه داد: در قرآن کریم کلمه قسط با مشتقات آن 27 بار در 24 آیه مبارکه آورده شده است که البته در دو جا قاسط به معنای ظالم آمده که مرتبط با بحث قسط به معنای عدل نیست و از شمول بحث ما خارج است.
حجت الاسلام و المسلمین قاضی زاده همچنین با اشاره به توجه ویژه قرآن کریم به تحقق قسط در جامعه؛ گفت: غالب لغت شناسان بین قسط و عدل تفاوتی ندانسته اند، اما معدودی نیز قائل به تفاوت های اندکی بین این دو مفهوم هستند که چندان قابل توجه نیست.