به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه مستقر در بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، حجت الاسلام علی راد از اعضای هیئت علمی دارالحدیث، یک شنبه شب در نشستی علمی با عنوان "مستشرقان و حدیث شیعه" که به همت مؤسسه علمی و فرهنگی دارالحدیث در بخش حوزوی نمایشگاه قرآن برگزار شد، اظهار داشت: از لحاظ تاریخی، حدیث شیعی، از دوره میانی قرن 20میلادی، مورد توجه مستشرقان به ویژه از لحاظ مبنایی بوده است.
وی با بیان این که مستشرقان در باب حدیث شیعه در چهار محور کلی کار کردند، گفت: آن ها در چهار محور روش شناسی و ساختار شناسی و محور مطالعات رجالی شیعه، محور تاریخ حدیث شیعه و در نهایت در محور فقه الحدیث کار کردند.
عضو هیئت علمی مؤسسه علمی و فرهنگی دارالحدیث گفت: مستشرقان در محور روش شناسی و ساختار شناسی حدیث شیعی، برخی مقالات را منتشر کرده اند که توجه به آن ها در جای خود لازم است.
وی افزود: نگاه مستشرقان به حدیث شیعه در محور مطالعات رجالی نیز می باشد که این مطالعات رجالی در فضای اسلامی سنتی و حتی معاصر، سبک و شیوه خاص خود را داشته است.
حجت الاسلام راد با بیان این که مستشرقان در محور مطالعات رجالی اصلا یک مدل خاص خودشان را دارند، گفت: تفاوت محور مطالعات رجالیه متسشرقان و محور مطالعات رجالیه امامیه در این است که مستشرقان به نقد سنت نمی پردازند، بلکه بیشتر تمرکز روی پدیده های تاریخی و اعتقادی دارند که تأثیرگذار در رجال امامیه بوده و این نکته ای متفاوت از نگاه امامیه به بحث مطالعات رجالی است.
وی با بیان این که بعضی از مستشرقان با نگاه خاصی که در محور مطالعات رجالی امامیه دارند، عنوان می کنند که بین جریان غلو و حدیث شیعه درگیری وجود دارد، گفت: برخی از مستشرقان می گویند که ما معتقدیم جریان غلو یک جریان تأثیرگذار در حدیث امامیه بوده است.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: مستشرقان در کتب خود، خیلی نرم و پنهان به خواننده خود القا می کنند که جریان غلو در حدیث امامیه، توانسته تردیدها و چالش هایی را در مرحله صدور و ارزیابی بگذارد و موفق هم بوده است.
وی با بیان این که مستشرقان در آثار به جا گذاشته از خود، بحث دو دستگی در شیعیان امام کاظم(ع) را مطرح و گاهی در بحث نگاه به مباحث رجال امامیه، تردید ایجاد کرده اند، گفت: مستشرقان خودشان را درگیر بحث های ریز سندی مانند این که حدیث ثقه هست یا نه و ...، نمی کنند، بلکه نگاه عام و کلانی به پدیده هایی دارند که در مرحله صدور روایات و مرحله سنجش و داوری اثرگذار بوده است.
حجت الاسلام راد با بیان این که سومین محور مورد توجه مستشرقان در مباحث حدیث شیعی، تاریخ حدیث است، گفت: مستشرقان در بحث تاریخ حدیث شیعه گاه روی ائمه خاص شیعه تمرکز دارند و حتی گاه مقالات خاص در نقش امام خاص شیعه در حدیث شیعه نوشته اند؛ مثلا جایگاه امام باقر(ع) و امام صادق(ع) در حدیث شیعی را مورد بررسی قرار داده اند که این امر نشان می دهد جریان استشراق به این نتیجه رسیدند که این دو امام همام نقش پر رنگی در حدیث شیعه دارند؛ البته امام سومی که در این زمینه مستشرقان روی آن توجه دارند امام علی(ع) است.
این محقق و پژوهشگر حوزوی در پایان بحث خود برخی از مقالات و کتب علمی-تحقیقی مستشرقان در باب حدیث شیعی را نام برده و آن ها را مورد واکاوی قرار داد.
خاطرنشان می شود، بخش حوزوی بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، با 20غرفه تخصصی که 60نهاد حوزوی را نمایندگی می کنند، تا 25مردادماه مصادف با 26رمضان، همه روزه از ساعت 16 لغایت 24، پذیرای بازدید کنندگان خواهد بود.