به گزارش خبرگزاری حوزه، این مرجع تقلید، ظهر امروز، همزمان با دوازدهمین روز از ماه مبارک رمضان در ادامه درس تفسیر خود در شبستان امام خمینی(ره) حرم حضرت فاطمه معصومه(س) اظهار داشتند: در ادامه آیات سوره مبارکه احزاب، خداوند درباره ارث سخن میگوید.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با بیان اینکه از نظر اسلام ارث بردن دارای طبقاتی است، ادامه داد: در ارث بردن، در درجه اول، پدر و مادر و فرزندان، بعد از آنها، جد و جدهها و در ادامه، عمهها و عموها و داییها و خالهها و فرزندان آنها میباشند و زن و شوهر نیز سهم ارث خود را میبرند.
ایشان در ادامه به تبیین مسائلی درباره ارث پرداختند و با بیان این که برخی در تقسیم ارث دچار اشتباه شده و کاری خلاف شرع انجام میدهند، گفت: در برخی مناطق معمول است کمه به دختران ارث نمیرسد؛ این قانونی است که از دوره جاهلیت مانده است که زن به حساب نمیآمد، اسلام آمد و آن را نقض کرد، بنابراین، خلاف آن، خلاف شرع است و پدر و مادر هم نمیتوانند بگویند که دخترمان ارثی از ما نبرد.
*محروم کردن فرزند از ارث شدنی نیست
این مرجع تقلید افزودند: مسئله دیگر درباره برخی والدین است که از برخی فرزندان و پسران خود ناراحتند، میگوید که اورا از ارث محروم کردیم؛ در حالی که این کار شدنی نیست. کسی حق ندارد هیچ یک از وارثان خود را از ارث محروم کند، هرچند فرزند ظالم و ناصالح باشد.
ایشان به تقسیم ارث برخی در دوران حیاتشان اشاره کردند و گفتند: برخی در حال حیاتشان ارث را تقسیم میکنند که این خانه برای فلان فرزند، این زمین برای دیگری و... باشد؛ این کار نیز اشتباه است. البته درحالی این کار درست است که همه ورثه بگویند ما نسبت به این گونه تقسیم ارث در آینده راضی هستیم.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی افزودند: البته کاری که وارث میتواند انجام دهد، این است که مقداری از مال خود را به یکی از فرزندان ببخشد و آن را به او تحویل دهد، این که مالی را به فرزندی هدیه دهد،ولی تحویل او ندهد، درست نیست.
ایشان همچنین درباره مسئله ثلث مال وارث اظهار داشتند: بر اساس دستور اسلام، هر کسی میتواند در وصیت خود یک سوم اموالش در راه خدا، نماز، روزه،حج، کارهای خیر، کمک به خویشان و ایتام و... اختصاص دهد؛ ولی بیشتر از آن، حتی به اندازه یک ریال هم ممکن نیست.
معظمله خاطرنشان کردند: ورثه باید مراقب باشند که در مسیر تقسیم ارث و عمل به وصیت والدین گرفتار دامهای شیطان نشوند.
ایشان در ادامه به برخی اشکالات مردم، به ویژه جوانان تحصیل کرده درباره تقسیم ارث در اسلام اشاره کردند و گفتند: عدهای از جوانان تحصیل کرده این گونه مطرح میکنند؛ چرا در اسلام که بر اساس عدالت است، سهم پسر دو برابر سهم دختر است؟ ائمه پاسخ این پرسش را دادهاند که اگر پسر دو سهم میبرد، برای این است که تمام هزینه خانواده بر دوش اوست، ولی هزینهای بر دوش زن نیست.
*ادب؛ بهترین ارث والدین برای فرزند
حضرت آیتالله مکارم شیرازی در ادامه به روایتی از امیر مؤمنان(ع) درباره بهترین ارث والدین برای فرزندان گفتند: حضرت علی(ع) بیان میدارند که بهترین ارثی که پدر و مادر میتوانند برای فرزندان خود بگذارند، ادب است. والدین باید فرزندان را از همان کودکی با آداب اسلامی و انسانی واخلاقی تربیت کنند.
ایشان ادب را ارثی ماندگار معرفی کردند و افزودند: مال و ثروت همگی باد هوا میشود، ولی آنچه ماندگار است و موجب عزت و آبروی فرزندان میشود، ادب است.
این مرجع تقلید افزودند: در عصر حاضر با توجه به وجود کلاسهای مختلف دینی و قرآنی، فضای مناسبی برای آشنایی فرزندان با ادب اسلامی و انسانی میباشد؛ والدین باید شرایط را برای شرکت فرزندانشان در این گونه مجالس دینی و مذهبی فراهم آورند.
ایشان در ادامه به داستان حضرت خضر و موسی(علیهماالسلام) اشاره کرده و گفتند: زمانی که آنها وارد شهری شدند و دیواری که در حال ویران شدن بود، تعمیر کردند، حضرت خضر(ع) در بیان فلسفه آن گفتند که در زیر این دیوار گنجی است که پدرشان که مردی صالح است، برای فرزندان خود باقی گذاشته است و این کودکان زمانی که بزرگ شوند، میتوانند آن را پیدا کنند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به روایات معصومین درباره این گنج، گفتند: در روایات آمده که این گنج، لوحی بود که چهار جمله بیدار کننده در آن نگاشته شده بود؛ توحید، به یاد مرگ بودن، توجه به وجود حساب و کتاب روز قیامت و توکل کردن به خدا در مواجهه با مشکلات، این چهار جمله را تشکیل میداد.
این مرجع تقلید در پایان افزودند: این ارث ماندگاری بود که خداوند در قرآن از آن به گنج تعبیر میکند.
انتهای پیام // 15/313