پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

خبرگزاری حوزه / مدیر گروه رجال تفسیری بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء با بیان این که، رابطه تنگاتنگی بین علم رجال و علوم قرآنی وجود دارد، گفت: برای این که صحت روایات تفصیلی را به دست بیاوریم ناچاریم که با علم رجال آشنا باشیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، حجت الاسلام و المسلمین روح اللهی مدیر کل گروه حوزه ریاست بنیاد بین المللی علوم  وحیانی اسراء و حجت الاسلام و المسلمین علی نژاد مدیر گروه فلسفه بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء، در نشستی علمی با موضوع "جایگاه علم رجال در پژوهش های قرآنی" که به همت بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء(وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی) در بخش حوزوی بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، شرکت کردند.

در ابتدای این نشست حجت الاسلام و المسلمین روح اللهی که به عنوان پرسشگر این نشست علمی حضور داشت، ضمن بیان تاریخچه علم رجال سؤالاتی را در این خصوص مطرح کرد.

حجت الاسلام و المسلمین علی نژاد مدیر گروه فلسفه بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء در پاسخ به این سؤال که ضرورت روی آوردن به علم رجال در پژوهش های قرآنی چیست؟ اظهار داشت: سنت و منابع سنت، دومین اصل در شناخت دین بوده و نقش و جایگاه ویژه ای دارند.

وی افزود: حدیث و روایات نقش اساسی در شناخت دین داشته و لذا بسیاری از علوم اسلامی که در حوزه ها رایج بوده است، از منبع وحیانی سنت سیراب می شدند و از این رو می توان گفت که رابطه تنگاتنگی بین علوم اسلامی و حدیث وجود دارد.

مدیر گروه فلسفه بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء، افزود: یکی از کاربردهای ارزشمند حدیث در حوزه تفسیر است اما در این که روایات تفسیری از چه جایگاهی برخوردار است، دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد.

وی به دیدگاه آیت الله العظمی جوادی آملی در این خصوص پرداخت و گفت: از نظر ایشان روایات به دسته های مختلفی از نظر اعتبار تقسیم می شود که باید در تفسیر آیات قرآن و پژوهش های قرآنی به این نکته بسیار مهم توجه داشت.

حجت الاسلام و المسلمین علی نژاد در ادامه با بیان این که نظرات مختلفی در خصوص ا ستقاده از احادیث در تفاسیر قرآنی وجود دارد گفت: بسیاری بر این عقیده اند که خبر واحد معتبر در استنباط احکام، اعتبار داشته اما در تفسیر آیات نمی‌توان از آن استفاده کرد.

وی به نظر آیت الله العظمی خویی(ره) در مقدمه کتاب البیان در این خصوص اشاره کرد و گفت: ایشان برخلاف نظر علامه طباطبایی(ره) این مسئله را تبیین کرده و می‌گوید مفاد حجیت خبر واحد ثقه، علم تعبدی است و لذا اختصاص به روایات فقهی ندارد و در تفسیر آیات هم می شود از ان بهره برد.

این شاگرد آیت الله العظمی جوادی آملی به نظر استادش اشاره کرد و گفت: ایشان در تفسیر تسنیم تأکید دارند که خبر واحد ثقه در ارتباط با احکام عملی در این حوزه ها، خبر واحد ثقه اعتبار دارد.

وی در ادامه در پاسخ به این سؤال که به طور کلی مرزها و حدود تإثیر گذاری دانش رجال در موضع گیری های علوم قرآنی کجاست؟ به تعریف علم رجال پرداخت و گفت: تعاریف زیادی از علم رجال شده که یکی از آن ها می گوید  علم راوی شناسی است. به این معنا که احادیث و روایات زیادی از راویان به دست ما رسیده است لازمه مهم آن ها، شناختن راوی است که این شناخت در دو بعد شخص شناسی و شخصیت شناسی امکان پذیر است.

حجت الاسلام و المسلمین علی نژاد ادامه داد: شخص شناسی، شناخت شناسنامه ای راوی و شخصیت شناسی شناخت اعتقادات اوست که هر دو این معرفت ها در علم رجال دارای اهمیت ویژه ای است.

وی در تعریف علوم قرآنی نیز گفت: علوم قرآن نیز مجموعه  دانش هایی است که در حوزه قرآن وجود دارد.

مدیر گروه فلسفه بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء، در خصوص رابطه علوم رجال و دانش قرآنی گفت: آشنایی با علم رجال برای کسانی که می خواهند در حوزه قرآن فعال باشند. ضروری است برای مثال یک مفسر باید آشنای به اسباب نزول قرآن باشد.

وی با تأکید بر این که کسی که می خواهد در علوم قرآنی ورود پیدا کند، یکی از علوم پیش نیازش علم رجال است گفت: یکی ا ز مباحث مورد توجه عالمان علم رجال که نسبت به آن نگرانی دارند مسئله تحریف قرآن از طریق عدم آشنایی افراد با علم رجال است که باید روی این موضوع تأمل داشت.

*تدوین رجال تفسیری در آینده‌ای نزدیک

حجت الاسلام و المسلمین علی نژاد با بیان این که رابطه تنگاتنگی بین علم رجال و علوم قرآنی وجود دارد، گفت: بر همین اساس طرح تدوین رجال تفسیری توسط گروه تفسیر بنیاد علوم وحیانی اسراء و تحت اشراف آیت الله العظمی جوادی آملی در دستور کار قرار گرفته و انشاالله اولین جلد این مجموعه سال آینده در نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، رونمایی خواهد شد.

وی با بیان این که از آن جایی که حدیث و روایت دارای نقش مهمی در تفسیر قرآن است لذا باید با رجال تفسیری و راویان تفسیری آشنا شویم، گفت: فقدان یک کتاب منسجم و مدون در رجال تفسیری احساس می شد که علاقه مندان در آن کتاب با راویان تفسیری آشنا شوند.

مدیر گروه فلسفه بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء با بیان این که برای این که صحت روایات تفصیلی را به دست بیاوریم ناچاریم که با علم رجال آشنا باشیم، گفت: در جلسه ای که در همین زمینه با آیت الله العظمی جوادی آملی داشتیم، بعد از توضیحات رد و بدل شده، حدود یک سال است که طرح رجال تفسیری را در بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء شروع کردیم.

وی افزود: دغدغه بزرگان ما در گذشته این بوده که در یک مجموعه  علمی مانند یک کتاب، شرح حال راویان فقهی نوشته شود که اکنون با عنایت آیت الله العظمی جوادی آملی شاهد فعالیت در این عرصه هستیم.

حجت الاسلام و المسلمین علی نژاد در پایان با بیان این که امیدواریم کتاب مورد نظر در این خصوص هر چه زودتر تهیه و به بازار عرضه شود تا مانند کتاب مفاتیح الحیاة که تا کنون 30بار تجدید چاپ شده، مورد استفاده مردم قرار گیرد، گفت: این کار هم اگر به سامان برسد یک خلا بزرگ و نیاز جدی مفسران برطرف خواهد شد.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha