به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه ، حجت الاسلام و المسلمین سیدعباس سیدکریمی، در نشستی علمی با موضوع "مبانی قرآنی بیداری اسلامی از منظر قرآن" که به همت مؤسسه معارف وحی و خرد و در بخش حوزوی بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم در مصلی تهران برگزار شد، با اشاره به اصل "توحید در اطاعت خدا" اظهار داشت: بر همین اساس مقام معظم رهبری می گویند توحید واقعی این است که باید هر سردمدار حاکم ظالمی را سرجایش بنشانیم و فقط خدا را حاکم کنیم.
وی افزود: این که امام خمینی(ره) می گفتند زیر بار آمریکا نرویم به همین خاطر بود و اگر امروز در مقابل آمریکا و جنایتکاران و ستمکاران هستیم به خاطر همین عامل است و دقیقا همین عامل به رهبری معظم انقلاب ما، استقامت و حرکت می دهد.
عضو شورای علمی مؤسسه معارف وحی و خرد، با بیان این که به طور کلی اعتقاد به توحید به چند بخش عمده تقسیم می گردد که اولین مورد آن توحید ذاتی است، گفت: توحید ذاتی به این معناست که معتقدیم ذات خداوند با صفات او یکسان است.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: قسم دوم توحید بر این امر استوار است که شخص موحد اعتقاد به این دارد که تمام موجودات، آفریننده خداوند است و در آفرینش هیچ موجود دیگری با خدا شریک نیست.
وی اضافه کرد: قسم سوم از توحید، توحید د ر ربوبیت است که بر اساس آن، شخص معتقد است تدبیر این جهان هستی فقط از ناحیه خدا انجام می شود. در این نقطه توحید است که بیشترین نقطه درگیری پیامبران با مشرکین ایجاد می شود، چه آن که مشرکین عقیده داشتند که برخی از اسباب از جمله بت ها، منهای خدا نیز می توانند کار دنیا را راه بیاندازند. یعنی دو مدبر مستقل یا بیشتر را برای این جهان هستی معتقد بودند.
حجت الاسلام و المسلمین سیدکریمی افزود: بیشترین درگیری پیامبران با مشرکان این بود که به موجودات دیگر بفهمانند که در برابر خدا هیچ موجودی از خود اراده ای ندارند.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اعتقادات وهابیت که به بهانه فوق به شیعیان حملات فکری و عقیدتی می کنند، گفت: وهابیت فکر می کنند هر کس از غیر خدا حتی پیامبر(ص) شفاعت در خواست کرد، مشرک شده، در حالی که خود خدا می گوید در خانه اهل بیت(ع) بروید و اصولا این کار ده ها فلسفه دارد.
عضو شورای علمی مؤسسه وحی و خرد، افزود: آن ها می گویند مگر خدا خودش نمی تواند حاجت دهد؟ که در پاسخ به آن ها باید گفت مگر خدا نمی تواند مستقیما ما را سیر کند پس چرا می گوید کشاورزی کنیم؟ باید گفت که خدا جهان را با اسباب اداره می کند و می خواهد به واسطه رفتن به در خانه اهل بیت(ع) ضمن شناختن آنها، خدا را بهتر بشناسیم.
وی گفت: قسم چهارم در توحید، توحید در الوهیت است که بر این اساس معتقدیم آن موجودی که استحکام پرستش دارد، خداوند باری تعالی است و هیچ موجود دیگری که استحقاق پذیرش داشته باشد، وجود ندارد.
حجت الاسلام و المسلمین سیدکریمی با بیان این که قسم دیگر توحید، توحید در اطاعت است، گفت: توحید در اطاعت یعنی ما به عنوان بنده خدا، باید فقط از خداوند اطاعت کنیم و حق اطاعت از غیر خدا را نداریم.
وی خاطرنشان کرد: ما وقتی از دیگری اطاعت می کنیم، قسم اول این است که چون خود خدا دستور داده از او اطاعت کنیم که پیروی از پیامبر نمونه آن است، که این در حقیقت همان اطاعت از خداست اگر چه شکل اطاعتش فرق دارد.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: قسم دوم اطاعت ما از غیر خدا، در امور مباح است که بر اساس آیات و روایت، در امور مباح و منطقه فراح، دستور دادن غیر خدا مانعی ندارد.
وی افزود: قسم سوم در این مسئله این است که ما حق نداریم از غیر خدا اطاعت کنیم و آن زمانی است که خدا یک نظر و بنده خدا نظر دیگری دارد؛ برای مثال خداوند می گوید نماز بخوان اما بنده خدا انسان را از آن کار منع می کند و یا این که خداوند می گوید شراب خوردن حرام است و بنده انسان دستور به خوردن آن می دهد و ...؛ این اصل یعنی یگانه متی را خدا دانستن و غیر خدا را رها کردن است.
حجت الاسلام و المسلمین سیدکریمی گفت: بر همین اساس مقام معظم رهبری می گویند توحید واقعی این است که هر سردمدار حاکم ظالمی را سرجایش بنشانیم و فقط خدا را حاکم کنیم.
وی افزود: این که امام خمینی(ره) می گفتند زیر بار آمریکا نرویم به همین خاطر بود و اگر امروز در مقابل آمریکا و جنایتکاران و ستمکاران هستیم و قبلا هم و این همه شهید دادیم، به خاطر همین عامل است و دقیقا همین عامل به رهبری معظم انقلاب ما، استقامت و حرکت می دهد.
عضو شورای علمی مؤسسه معارف وحی و خرد، خاطرنشان کرد: برای مثال دولت عربستان، تفکر توحید در عبادت ندارد و از این رو آمریکا هم با او کاری ندارد.
وی گفت: ریشه و استحکام انقلاب اسلامی هم در همین مسئله توحید در عبادت خدا است و مکتب و نهضت امام خمینی(ره) نیز می خواهد همین اصل را پیاده کند.
حجت الاسلام و المسلمین سیدکریمی در پایان سخنان خود گفت: آن چه که در دوسال اخیر در کشور های عربی اتفاق ا فتاده است، ریشه در همین مسئله نفی شرک و اثبات اطاعت و توحید در ا طاعت خداوند دارد.
29/313