حضرت آیتالله مکارم شیرازی افزودند: حضرت امیرالمؤمنین(ع) بیان میدارند که دیروز در میان شما سالم بودم، امروز نیز در بستر شهادت هستم و فردا نیز در میان شما نخواهم ماند؛ تا بفهمید دنیا چه چیزی است.
ایشان با بیان این که این سه روز، تنها در دوره علی(ع) نبوده است، گفتند: چنین ایامی برای همه انسانها جاری میشود؛ چه بسیار سلاطین و ظالمانی چون فرعونها، صدامها و قذافیها که در زمین فساد میکردند، ولی مرگ به سراغ آنها آمد و امروز اثری از وجودآنها نیست.
این مرجع تقلید ادامه دادند: در این میان، بدبخت کسی است که به این دنیا اعتماد کرده و برای رسیدن به آن، جنایت، اختلاس و ظلم کند؛ درسها و عبرتهای دنیا بسیار است،ولی عبرتپذیران بسیار کم هستند.
ایشان عفو و گذشت را وصیت دیگر حضرت علی(ع) دانستند و گفتند: آن حضرت فرمودهاند که اگر من زنده بمانم، ابن ملجم را میبخشم و اگر زنده نماندم، شما اگر او را عفو کنید بهتر است. امام علی(ع) کسی که شقیترین و سنگدلترین مردم در آخرالزمان معرفی شده است، را میبخشد و به فرزندان نیز توصیه میکند که اگر او را ببخشید، بهتر است.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی افزودند:امروز نیز اگر روحیه گذشت در میان مردم حاکم شود، چهره زندگی ما غیر از این، خواهد بود. پروندههای زیادی در دادگاهها روی هم قرار داده میشود؛ خانوادههای زیادی متلاشی میشوند؛ فرزندان زیادی بی سرپرست میشوند و بر اثر توسعه طلاق، مشکلات زیادی در جامعه ایجاد میشود که همگی به دلیل نبود روحیه گذشت در میان مردم است.
ایشان،نهراسیدن از مرگ را دیگر سخن علی(ع) در آخرین لحظات عمر مبارکشان برشمردند وگفتند: امیرالمؤمنین(ع) در سخنانی فرمودند که گمان نکنید من از مرگ میترسم؛ مرگ برای من مانند تشنهای است که وارد چشمه آب زلالی میباشد.
معظمله در ادامه به تبیین دلایل ترس از مرگ پرداختند و گفتند: نخستین دلیل ترس مردم از مرگ این است که آنها مرگ را به معنی فنا تفسیر میکنند. گمان میکنند که وقتی مردند، همه چیز تمام میشود؛ در حالی که مرگ دریچهای به سوی عالم بزرگتر است.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی افزودند: دلیل دیگر ترسیدن مردم از مرگ، اعمال ناشایست است؛ بسیاری میدانند که مرگ پایان زندگی نیست، ولی از پرونده اعمال تاریک خود هراس دارند و میدانند که مرگ ابتدای بدبختیهای آنها میباشد.
این مرجع تقلید خاطرنشان کردند: اگر ما بدانیم مرگ پایان راه نیست و پرونده اعمالمان نیز سالم باشد، در این شرایط، ترس از مرگ معنایی ندارد؛ تا زمانی که زنده هستیم، زندگی میکنیم و بعد از مرگ نیز زندگی جاوید خود را آغاز میکنیم.