به گزارش خبرگزاری حوزه، اين کتاب به قلم حسن بوسليکي ازکارشناسان مرکز اخلاق و تربيت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي به نگارش در آمده است و چهار فصل با عناوين کليات، تعارض اخلاقي در فلسفه اخلاق معاصر، تعارض اخلاقي و ظرفيتهاي اصول فقه و تطبيق مباحث اصولي بر مباحث اخلاقي دارد.
نويسنده کتاب در مقدمه این اثر، محتواي فصول کتاب را چنين برمي شمرد: قبل از هرچيز تلاش شده است تصويري روشن از تعارض اخلاقي ارائه شود. در ادامه سعي شده راههايي براي شناسايي مصاديق تعارض اخلاقي ارائه شود، تا بهتر بتوان ابتدا تعارض واقعي را از تعارضنما تشخيص داد و پس از آن به انواع تعارض اخلاقي پرداخت.
در مقدمه کتاب افزوده شده است: در فصل دوم چند نمونه از نحوه مواجهه فيلسوفان اخلاق با تعارضهاي اخلاقي همراه با نقدي مختصر بيان شده است.
محتواي فصل سوم کتاب نيز چنين برشمرده شده است: مباحثي از اصول فقه که ارتباط نزديک با بحث تعارض اخلاقي دارند، مانند ضد، اجماع امر و نهي، ترتب و تزاحم. در اين فصل فقط به بازخواني ـ و نه تحليل ـ مباحث اصولي اکتفا شده است.
مقدمه کتاب در مورد فصل چهارم بيان ميدارد: در فصل چهارم تلاش شده اين مباحث براي استفاده در فضاي علم اخلاق بازسازي شوند. به اين منظور ابتدا مکاتب اخلاق هنجاري به اجمال معرفي شدهاند. سپس به بررسي نسبت فقه و اصول با علم اخلاق پرداخته شده است تا روشن گردد که سنخ مباحث اصولي چه نسبتي با مباحث اخلاقي دارد و چگونه ميتوان از اين مباحث در اخلاق استفاده کرد.
براساس گزارش پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي، در بخشي از اين کتاب تعريفي از تعارض بدين شرح بيان شده است: مراد از تعارض اخلاقي موقعيتي است که در آن خود را بر سر دوراهي مييابيم: از طرفي گويي راه سوم وجود ندارد و از طرف ديگر انتخاب هر يک از آن دو به نحوي خلاف اخلاق مينمايد.
انتهای پیام 3/313