به گزارش خبرگزاری حوزه معظم له در اولين جلسه درس خارج فقه خود در سال جدید تحصیلی حوزه های علمیه با بیان این که باید در رفع مجهولات بكوشيم اظهار داشتند :انشاء الله تحت توجهات و عنايات حضرت ولي عصر ارواحنا و ارواح العالمين له الفداء جلسات درسي را شروع ميكنيم، و اميدواريم تحت عنايات ايشان به اين مطلب برسيم كه جهل و نادانيهاي بسيار زياد است و بايد هر چه بيشتر و علي الدوام به رفع اين جهل و نادانيها بپردازيم.
ایشان افزودند: مجهولات بشر در دنيا خيلي زياد است. انسان بايد همانطور كه قرآن كريم ميفرمايد: «فَوْقَ كُلِّ ذِي عِلْمٍ عَليمٌ»(1) به طور دائم و هميشه در جهت رفع نادانيها زحمت بكشد و مجهولاتش را كم كند اگر چه عمر علمآموزياش هزارها سال باشد.
*تلاش براي شبههشناسي و پاسخ به آن
این مرجع تقلید بیان داشتند:اكنون در عصر غيبت، هجوم شبهات زياد شده است، البته شبهات محكمي نيست ولي چون وسايل انتقال و عرضه آن فراهم و آسان شده است و اكثريت هم از علم، آنچناني كه بتوانند اين حرفهاي باطل را رد كنند برخوردار نيستند، بايد آماده بود و خوب شبههشناسي كنيم و اينكه جواب اين شبهات را خوب آماده نماييم.
*وظيفه اصلي حوزه
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی تصریح کردند:بايد قرآن و روايات اهل بيت عليهم السلام و معارف عظيمي كه به دست ما رسيده است را هر چه ميتوانيم به دنيا برسانيم. اين بلاغ مبين كه قرآن ميفرمايد بايد هميشه باشد و منحصر به زمان خود پيغمبر اكرم صلي الله عليه و آله نيست. حوزه هميشه بايد اين دين و اين دستورات و معارف را براي مردم بيان كند.
*از بزرگان حوزه درس بگيريم
ایشان بیان داشتند:امروز كتابي را بين الطلوعين در احوال مرحوم حاج آقا شيخ مهدي اصفهاني مطالعه می کردم ؛ايشان علاوه بر مقامات علمي والايي كه داشتند، مقام زهد و تقوايشان بسيار زياد بود. آن مرحوم نماز جماعتي در مسجد شاه اصفهان اقامه ميكردند كه در ماه مبارك رمضان گاهي تا نصف ميدان نقش جهان جمعيت ميآمد و در نمازشان شركت ميكرد.
معظم له اضافه کردند:در قسمتي از احوال آن مرحوم درباره اعراض ايشان از دنيا نوشته بود كه هميشه دنيا را از خودش دور ميكرده كه مبادا آلوده به آن شود. آن مرحوم خطبه شريفه اميرالمؤمنين عليه السلام كه ميفرمايند: «مَا أَصِفُ مِنْ دَارٍ أَوَّلُهَا عَنَاءٌ وَ آخِرُهَا فَنَاءٌ فِي حَلَالِهَا حِسَابٌ وَ فِي حَرَامِهَا عِقَابٌ»(2)را نصب العين خود قرار داده بود. علما و گذشتگان حوزه ما اين طور بودهاند كه هيچ تعلقي به دنيا نداشتند و اصلاً زينت دنيا در نظرشان ننگ بود.
این مرجع تقلید با بیان این که خانواده و همسران بزرگان هم در درجه والاي تقوي بودنداظهار داشتند:همه این ها مسائل مهمي است كه زندگي و سيره بزرگان و سلف ما اينطور بوده است و ما بايد از شرح احوال اين رجال الهي درس بگيريم.
*ثواب ترويج و تبليغ دين
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی با بیان این که مسأله ترويج دين و تعظيم شعائر از همه واجبتر است گفتند: اگر كسي بتواند و موفق شود كه دين را ترويج و شعائر را تعظيم كند، مردم گمراه را به راه خداوند راهنمايي نمايد و نگذارد كه سنتهاي اسلامي، مثل حجاب و عفت كم بها شوند، ثوابش از بسياري از عبادات بيشتر است.
*فداكاري فرزند آخوند خراساني
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود به زندگی مرحوم آيت الله ميرزا محمد آقا زادهي آخوند خراساني اشاره کردندوافزودند: ایشان ، مقام علمي بالايي داشت كه حوزه مشهد به وجود ايشان پر رونق بود و اعتبار زيادي پيدا كرد. اول كسي هم كه بر كفايه حاشيه زد، ايشان است .در زمان رضاخان جرياني كه در همه جا حاكم بود اين كه ميخواستند احكام اسلام را از بين ببرند و يكي از مهمترين ابزارشان برداشتن حجاب زنهاي مسلمان بود.در تركيه هم آتاتورك همين كار را كرد و علماي مخالف اين جريان را هم ميكشتند.
معظم له بیان داشتند:بعد از جريان مسجد گوهرشاد و آن جنايت كذايي و به توپ بستن آنجا، در همه مملكت خفقان شديدي به وجود آمد كه هيچكس جرأت نداشت حرفي بزند. رضاخان هم از ابتداي حكومت خود با آن مرحوم معارض بود. يك نفر از طرف رضاخان پيش ايشان آمده بود و استفتاء كرده بود كه آيا بر زن واجب است كه وجه و كفين را بپوشاند يا نه؟ قاصد اين را هم گفته بود كه اگر جواب مثبت بدهيد، خطرات زيادي شما را تهديد خواهد كرد و اگر جواب منفي بدهيد، همه مناصب شما محفوظ خواهد بود.
ايشان جواب داده بود كه بنده به اجماع تمام علماي ايران و عراق مجتهدم و نظرم اين است كه پوشاندن وجه و كفين بر زنان واجب است، اما اين را بدانيد مناصبي كه دارم خدا آنها را به من داده و منصب شما را نميخواهم كه به شما وابسته شوم.
این مرجع تقلید ادامه دادند:قاصد رضاخان گفته بود كه من نميتوانم حرفهاي شما را به ايشان بگويم چرا كه تند است و خطر دارد. شما عباراتتان را كمي تلطيف كنيد، كه ايشان در جواب همان كلام را تكرار كرده بودند كه نظرم همين است و ممكن نيست خلاف نظرم را بنويسم. به هر حال ايشان را گرفتند و عاقبت هم به شهادت رساندند،ايشان براي دفاع از يك حكم خداوند به شهادت رسيده بود.
* محور همه فعاليتها حفظ حلال و حرام الهي باشد
حضرت ایت الله صافی ادامه دادند:غرض اينكه همه اين جريانات براي ما عبرت است. بايد از اين افراد فداكار ياد بگيريم كه هميشه براي دين و در خدمت دين باشيم. بايد مطلب اول و آخر ما و محور فعاليتهاي ما، ترويج دين، حفظ احكام حلال و حرام الهي باشد. همانطور كه در روايت حضرت رسول اكرم صلي الله عليه و آله ميفرمايند: «عَلَيْكُمْ بِمُذَاكَرَةِ الْعِلْمِ فَإِنَّ بِالْعِلْمِ تَعْرِفُونَ الْحَلَالَ مِنَ الْحَرَام»(3) همه علم آموزيها و تحصيلها بايد براي معرفت و حفظ حلال و حرام الهي باشد.
*فرصتها را غنيمت بشماريم
ایشان گفتد: بايد انسان در اين دنيا از فرصتهايي كه دارد به بهترين نحو استفاده ببرد، چرا كه يكي از چهار چيزي كه روز قيامت كسي قدم از قدم برنميدارد تا از او سؤال شود، عمر است. بايد فرصت عمر را غنيمت بشماريم و از آن در جهت رضاي خداوند و خدمت به مكتب قرآن و اهل بيت عليهم السلام استفاده نماييم.
خاطرنشان: می شود درس خارج فقه معظم له به بحث از مسائل مستحدثه فقهي اختصاص دارد كه با بحث (علائم معرفة هلال الشهور) آغاز شده است.