حجت الاسلام عبدالامیر خطاط در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه اظهار داشت:پژوهش شرط ماندگاری حوزه های علمیه است زیرا حوزه های علمیه نمی توانند چشم بر نیازهای جامعه جهانی ببندد و مطالب گذشته را تکرار کنند. اگر حوزه اراده ماندگاری دارد باید نیاز های علمی را در سطح جامعه و بین الملل شناخته و تولید علم را در دستور کار جدی خود قرار دهد.
وی در ادامه می افزاید: آموزش باید به سمت آموزش پژوهش محور تغییر جهت دهد. ویژگی آموزش پژوهش محور نیز، سهیم کردن طلبه در فرآیند فهم و درک مطالب است که اگر این اتفاق بیفتد، هم آموزش با نشاط می شود و هم نتیجه آن پرورش طلبه پژوهشگر؛ با این کار باید همانند سابق ارزیابی متعلمین به وسیله ارائه مقالات و رساله های علمی انجام شود.
حجت الاسلام عبدالامیر خطاط از در سال 1387مسئولیت راه اندازی و تشکیل معاونت علمی-پژوهشی مرکز مدیریت حوزه علمیه اصفهان را به عهده گرفت و هم اکنون نیز این مسئولیت را بر عهده دارد.
گفتگوي خبرنگار خبرگزاری حوزه با حجت الاسلام خطاط در مورد فعالیتهای این معاونت را در زیر بخوانید:
*مهمترین اهدافی که در معاونت پژوهش و برنامه ریزی در پی آن ها هستید چیست؟
اول: برنامه ریزی جهت آموزش مهارت های پژوهشی به طلاب، دوم: ترویج نهادینه سازی فرهنگ پژوهش در حوزه علمیه، سوم: حمایت از پژوهشگران و مراکز پژوهشی حوزوی و چهارم: اطلاع رسانی توانایی های پژوهشی طلاب به سایر مراکز علمی و ایجاد ارتباط علمی با آنها.
*در حال حاضر به فعاليت پژوهشي در چه حوزههايي اشتغال داريد؟
سیاست معاونت پژوهش بر این است که نیازهای پژوهشی داخلی حوزه علمیه را در اولویت قرار دهد و در همین راستا چند پروژه در مورد برنامه های مرکز مدیریت و چند پروژه در مورد محتواهای علمی در دست کار می باشد.که انشاالله بزودی در اختیار طلاب قرار می گیرد.
*برنامه ی معاونت در مورد تحقیقات طلاب چیست؟ بزرگترین مشکلاتی که در این راستا وجود دارد چه می باشد؟ چه راهکارهایی برای آن اندییشیده اید؟
مشکلات عمده طلاب در ارائه تحقیقات، انتخاب موضوعی است که متناسب با نیاز روز جامعه علمی باشد. همچنین کپی برداری از تحقیقات دیگران نیز مشکل دیگری است که برای برخی از طلاب وجود دارد. در مورد اول با دریافت پرسش های علمی مراکز و نیز جمع آوری موضوعات کارشناسی شده همایش ها مجموعه ای را فراهم کرده و در اختیار طلاب قرار داده ایم و در قسمت دوم گروهی از محققین خبره را برای بررسی و جلوگیری آن و تذکر جدی به کسانی که کپی برداری می کنند.
*تا چه حد وجود پژوهش را در حوزه های علمیه ضروری می دانید؟
پژوهش شرط ماندگاری حوزه های علمیه است زیرا حوزه های علمیه نمی توانند چشم بر نیازهای جامعه جهانی ببندد و مطالب گذشته را تکرار کنند. اگر حوزه اراده ماندگاری دارد باید نیاز های علمی را در سطح جامعه و بین الملل شناخته و تولید علم را در دستور کار جدی خود قرار دهد.
*چه کنیم که انگیزه پژوهشی در بین طلاب افزایش پیدا کند؟
اطلاع رسانی نسبت به نیازهای علمی مجامع داخلی و خارجی و نهادینه کردن فرهنگ پژوهش و ترویج روحیه علم گرای میتواند این انگیزه را در میان طلاب افزایش دهد.
*مهمترین عامل پیشرفت و موفقیت را در فعالیت های پژوهشی چه می دانید؟
فعالیت پژوهشی دو رکن دارد یکی بهرمند بودن از دانش در حد تخصص در یکی از رشته های علوم دینی دوم بهرمند بودن از مهارت های پژوهشی؛ که اولی از رسالت های معاونت آموزش و دومی بر عهده معاونت پژوهش است و چنانچه این دو با هم ضمیمه نشوند فعالیت پژوهشی جدی وجود نخواهد داشت. البته آشنایی با جامعه علمی جهانی و توجه به نیازهای علمی آنها شرط تحقق پژوهش های تأثیر گذار خواهد بود.
*برای انجام اقدامات و فعالیت های علمی پژوهشی خود با موسسه، پژوهشگاه و یا سازمان خاصی همکاری دارید؟
بله، یکی از برنامه های معاونت ایجاد ارتباط علمی با سایر مراکز علمی و تعامل با آنها است که این کار با چندین سازمان و نهاد در حال انجام است.
*چه اقداماتی در جهت افزایش شناسایی پژوهشگران حوزوی و حمایت از آنها انجام داده اید؟
یکی از برنامه های در درست اجرا شناسایی نیروی انسانی حوزویان اصفهان در رشته های مختلف علوم انسانی به منظور تشکیل بانک اطلاعات پژوهشگران است که ان شاء الله امسال به پایان می رسد و جهت حمایت از پژوهشگران موفق در دو جشنواره علامه حلی و شیخ مفید اقداماتی صورت گرفته است.
*از کدامیک از فعالیت هایی که تاکنون در معاونت شما صورت گرفته است بیشتر رضایت دارید؟
تحقیقات علمی توسط طلاب که هر ساله صدها مقاله علمی در موضوعات مختلف صورت می پذیرد.و در سال 1391 تعداد 300مقاله تحقیق علمی ارزشمند از طرف طلاب رسیده است که نسبت به سالهای گذشته رشد قابل توجهی داشته است البته تعداد 200مقاله از بخش فضلاء و تعداد 200 مقاله از بخش اساتید نیز به معاونت رسیده که رشد چشمگیری داشته است و معاونت در این زمینه نیز کمکهزینهای را به فضلا و اساتید اختصاص داده است.
*مهمترین برنامه ای که در سال تحصیلی جاری (92-91)دارید چیست؟
تقویت بنیه علمی و پژوهشی طلاب در قالب انجام تحقیقات درسی که طرح آن آماده شده است و نیز در قالب تشکیل کانونهای علمی در مدارس علمیه که انشاءالله در سال جاری انجام می شود. و همچنین تشویق محققین به شکل گروه های پژوهشی که مورد حمایت جدی معاونت قرار می گیرد.
*آیا میتوان محوریت نمره را در حوزه از بین برد و طلبه را با رویکرد پژوهشی تربیت کرد؟ چگونه؟
آموزش باید به سمت آموزش پژوهش محور تغییر جهت دهد. ویژگی آموزش پژوهش محور سهیم کردن طلبه در فرآیند فهم و درک مطالب است اگر این اتفاق بیفتد، هم آموزش با نشاط می شود و هم نتیجه آن پرورش پژوهشگر؛ با این کار باید همانند سابق ارزیابی متعلمین به وسیله ارائه مقالات و رساله های علمی انجام شود.
*مهمترین مطالبات رهبر معظم انقلاب (دامت برکاته) در زمینه فرآیندهای پژوهشی چیست؟
همین كه ما باید جوابگوی نیاز علمی جوامع بشری باشیم. الان اگر مقام معظم رهبری تاکید میكنند كه علوم انسانی دانشگاه وارداتی است و باید جایگزین داشته باشیم؛ این وظیفه حوزه است كه علوم انسانی دانشگاه را تأمین كند و البته این کار که همان تولید علم است به پژوهش وابسته است. پژوهش در حوزه باید وارد این عرصهها بشود و تولید علم كند.
29/313