به گزارش خبرگزاری حوزه،حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در نشستی با جمعی از اصحاب رسانه ای کشور نپال گفت: متاسفانه به دلیل اینکه اذهان و نگاه های ساده انگارانه بسیاری از مسلمانان، محدود به مسائل کوچک، قومی، ملی و طائفه ای می باشد، نتوانسته اند آنگونه که باید در مسیر فهم و اجرای اندیشه های کلان قرآن کریم و دین مبین اسلام گام بردارند.
وی با اشاره به این که اسلام به ما می آموزد که دارای نگاه های کلان باشیم، افزود: ورود به جامعه با نگاه های خرد، نمی تواند انسان را دارای اندیشه های بارور و فعال کند؛ بویژه امروزه که جهانی شدن به عنوان یک پدیده مهم و بزرگ، اذهان و اندیشه ها را متوجه خود کرده است، ضرورت داشتن نگاه های کلان اهمیت بیشتری پیدا می کند و لازم است در چنین فضایی، برخوردار از نگاه های کلان اجتماعی و جهانی باشیم.
استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: انسانی که دارای نگاه های خرد و کوچک است، بیشتر با مسائل جزئی درگیر خواهد شد و از اهداف و آرمان های بزرگ انسانی و اسلامی بازخواهد ماند.
از اندیشه های قرآنی عبور نکنیم
وی با اشاره به اینکه قرآن کریم کتاب هدایت به "طریق اقوم" است، گفت: این کتاب آسمانی هم دارای نگاه های خرد و هم ارائه دهنده اندیشه های کلان، و فرازمانی است، و از آنجا که بسیاری از مسلمانان چون از اول بر اساس توجه به نگاه های خُرد و محدود پرورش یافته اند، قدرت فهم نگاه های کلان قرآنی را ندارند و زمانی که به اندیشه های کلان می رسند از آن به سادگی و سرعت عبور می کنند.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی افزود: اگر از اندیشه های کلان قرآنی دور شویم و اذهان و نگاه های ما به مسائل کوچک و قومی، ملی و طائفه گری محدود شود، هم در معرفی دین اسلام باز می مانیم و هم ظرفیت های کلان و فرصت های مغتنم را از دست خواهیم داد، در نتیجه به راحتی مرعوب و مغلوب شرائط می شویم.
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس خاطرنشان کرد: نگاه اسلام آنقدر کلان است که دو پروژه بزرگ را پی می گیرد: یکی تشکیل "امت واحد اسلامی" و دیگری ایجاد "وحدت امم متدین بر محور معنویت".
وی با بیان این که ایجاد یک جبهه دینی مسلمانان و غیر مسلمانان برای تقویت معنویت با محوریت ذکر خداوند و دعا در فضاهای عمومی انسان ها خواسته اسلام است، گفت: اسلام به ما توصیه می کند به سرعت با اتباع مذاهب دیگر وحدت دینی تشکیل دهیم.
تبشیر؛ خطایی معنویت سوز
رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی با اشاره به این که متاسفانه برخی از مسیحیان با بهره گیری از ابزار تبشیر در غیر مسیر تقویت معنویت در جهان عمل می کنند، گفت: اصولا تکیه کردن به عمل تبشیر ناشی از در اختیار نداشتن منطق است؛ چه آن که با تمرکز بر صرف بشارت دادن به نجات، می خواهند گروهی را به دین خود جذب کنند.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی خاطرنشان کرد: البته این مسئله باعث نخواهد شد که ما جبهه متحدی با مسیحیت برای تقویت معنویت در جهان ایجاد نکنیم، بلکه باید در گفت و گو با آنها به این نتیجه برسیم که دست به دست هم دهیم و فرصت معنویت مشترک و دعا و ذکر خداوند را عمق و توسعه ببخشیم.
با نگاه کلان قرآنی فاصله داریم
وی ادامه داد: ما مسلمانان، متاسفانه نه تنها در مسیر وحدت با اتباع ادیان دیگر قرار نگرفته ایم، بلکه روندی را برگزیده ایم که هر روز شاهد اختلاف و تفرقه در درون جهان اسلام هستیم، و اگر ادعا کنیم که روند کنونی حاکم بر جهان اسلام با قرآن فاصله زیادی دارد، ادعای گزافی نیست.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی ضمن تاکید بر این که وحدت میان امت اسلام و ایجاد وحدت با ادیان دیگر زیرساختی ترین و اساسی ترین نگاه کلان قرآن کریم است، گفت: دنبال نکردن نگاه های کلان قرآنی باعث خواهد شد که به استفاده غلط از فرصتهای کلان در فضاهای جدید دچار شویم و آن ها را در مسیر اهداف خرد و پیش پا افتاده قرار دهیم.
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس خاطرنشان کرد: رسانه یک امر کلان است، ولی چون نگاه ما از ابتدا به اهداف کلان قرآن به صورت خرد شکل گرفته است، این ابزار را با آن عظمت و اهمیت و با ابعاد جهانی در مسیر اهداف کوچک، جزئی و خرد قرار دادیم.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی به عنوان نمونه گفت: در جهان اسلام ماهواره به جای اینکه در جهت اهداف قرآنی امت اسلام باشد در میان امت به یک جنگ رسانه ای تبدیل شده است و همه انرژی های خود را در مسیر تضعیف همدیگر مصرف می کنند.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: تعداد زیادی از ماهواره های موجود در جهان اسلام وارد درگیری های مضر و بی معنا شده اند؛ در حالی که کشورهای غربی از رسانه، استفاده های جهانی می برند تا آینده را به نفع خود رقم زنند.
وی اضافه کرد: مجموعه هایی از مسلمانان متاسفانه نه تنها از ظرفیت رسانه؛ به عنوان یک فرصت بزرگ برای شکل دادن به آینده امت اسلام بهره نمی گیرند، حتی فرصت های اولیه و طبیعی خود را در درون خود از بین برده ایم.
رسانه؛ کانونی ترین خاستگاه شکل دادن اندیشه
وی با اشاره به این که قرآن کریم نگاه های کلان را به جامعه اسلامی تزریق کرده و وضعیت امروز ناشی از نگاه های ضعیف و خرد خود ماست، گفت: امروز رسانه می رود تا به کانونی ترین جایگاه و خاستگاه برای شکل دادن به فکر، اندیشه، احساس وعمل انسان و بشر امروز تبدیل شود، به گونه ای که هیچ عاملی مانند رسانه امروز با عمل، احساس و پدیده های اجتماعی بشر ارتباط تنگاتنگ ندارد.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی خاطرنشان کرد: متاسفانه ما مسلمانان چون دچار بداستفادگی از رسانه شده ایم، نتیجه عکس می گیریم، به عنوان نمونه، رسانه در جهت شکل دادن به احساس عمل می کند، ولی در برخی از مسلمانان احساس انتقام و بدبینی و اندیشه تکفیری ایجاد می کند.
وی افزود: دلسوزان امت اسلام تنها یک راه برای اصلاح پیش رو دارند و آن اینکه از وضعیت تکیه بر امور خرد، پیش پا افتاده، فاقد نگاه کلان قرآنی عبور کنند و نهضت کلان نگری دینی را ایجاد کنند.
بر اساس اعلام مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، در این نشست ، رییس شبکه های رادیویی ، اساتید حوزه و دانشگاه و برخی مدیران مسوول روزنامه های سراسری کشور نپال حضور داشتند.