به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین سید مفید حسینیکوهساری، مدیر گروه علمی - تربیتی قرآن و حدیث پژوهشگاه المصطفی، طی سخنانی در نشست علمی «راهکارهای قرآنی مواجهه با تحریم اقتصادی» که سالن شهید صدر مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد، گفت: یکی از محورها در ادبیات اقتصادی، "اقتصاد سیاسی" است که بر این اساس، اقتصاد و سیاست با هم گره میخورد و مناسبات سیاسی بین کشورها به قلمرو اقتصاد کشیده میشود.
* نظام اقتصادی قرآنی
وی با اشاره به مولفه های نظام اقتصادی قرآن، افزود: باید به این نکته مهم توجه داشت که نظام اقتصادی قرآنی انتزاعی و بریده شده از دیگر نظامات اجتماعی نیست، از جمله در اهداف و اصول، اشتراکات فراوانی با نظام سیاسی دارد و لذا بسیاری از اهدافی که در نظام اقتصادی قرآن مطرح شده در نظام سیاسی قرآنی نیز مطرح می باشد.
مدیر گروه قرآن و حدیث پژوهشگاه المصطفی، «عزت و استقلال»، «امنیت»، «عدالت» و «رشد و توسعه» را چهار هدف عمده نظام اقتصادی قرآنی عنوان کرد و ابراز داشت: یکی از اهداف نظام اقتصادی قرآنی، رسیدن مسلمانان به عزت و استقلال است که مکرر در ضمن آیاتی مثل آیه "نفی سبیل" به آن تاکید شده است و همچنین برپایی عدالت و حفظ امنیت از دیگر اهداف نظام اقتصادی قرآنی است که هر سه مورد این اهداف در نظام سیاسی قرآن نیز لحاظ شده است.
* مناسبات اقتصادی و سیاسی قرآنی
وی ادامه داد: بسیاری از اصول نظام اقتصادی قرآن با اصول نظام سیاسی مشترک است که از آن جمله میتوان به «مشارکت و تعاون»، «تشکیل حکومت دینی»، «توجه به دشمنان داخلی و خارجی»، «وحدت و انسجام» و «اهتمام به نقش خواص و گروههای ویژه» اشاره کرد.
حجتالاسلام و المسلمین حسینی کوهساری با اشاره به این که در قرآن کریم مناسبات اقتصادی و سیاسی به هم گره خورده است، خاطرنشان کرد: می توان با بهرهگیری از این مفاهیم و معارف غنی، بر بسیاری از مشکلات اقتصادی که امروز دامنگیر جوامع مختلف است، فائق آمد.
وی یادآور شد: در ادبیات اقتصادی قرآن، توجه به دشمنان اسلام به عنوان یک واقعیت پررنگ مطرح است، ضمن آن که در کلام وحی، دشمنان دینی به چند دسته تقسیم شده و بر اساس اولویت، از هم تفکیک شده اند.
مدیر گروه علمی - تربیتی قرآن و حدیث پژوهشگاه المصطفی افزود: منظور از دین در اینجا جریان حکومت عدل است که انسان را به سوی کمال سوق میدهد و در مقابل آن گروههای مختلفی به عنوان باطل مطرح شده است.
وی با اشاره به ریشه قرآنی دشمنی یهود با مسلمانان، گفت: قرآن کریم شدیدترین دشمن مسلمانان را یهود اعلام میکند و بعد از آن مشرکین و سپس مسیحیان قرار دارند.
حجتالاسلام و المسلمین حسینی کوهساری اضافه کرد: قرآن به نقش علمای یهود و نصاری در دشمنی با مسلمانان تاکید دارد؛ بنابراین بسیاری از دشمنی های اهل کتاب با مسلمانان با انگیزه دینی صورت میگیرد که با ترغیب علمای آنها حاصل میشود.
* تاکید قرآن بر مدیریت صحیح اقتصاد
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه با اشاره به راهکارهای قرآنی در مواجهه با تحریم اقتصادی، اظهار داشت: بر اساس فرهنگ قرآنی، حکومت اسلامی باید اقتصاد را به نحوی مدیریت کند که ثروت فقط در دست سرمایهداران و سوداگران نچرخد و فاصله طبقاتی بین افراد جامعه ایجاد نشود.
* پرهیز از اسراف وکنترل الگوی مصرف
وی، پرهیز از اسراف وکنترل الگوی مصرف را از دیگر راهکارهای قرآنی مواجهه با بحران اقتصادی عنوان کرد و گفت: در شرایط بحرانی لازم است مصرف مردم کنترل شود و همچنین حکومت اسلامی باید توان نظامی و امنیتی خود را بالا ببرد تا دشمن برای حمله به شما طمع نکند.
* ایجاد انس و الفت و مهرورزی
حجتالاسلام و المسلمین حسینی کوهساری در ادامه ایجاد انس و الفت بین مسلمانان و مهرورزی را برای عبور از بحران اقتصادی مهم دانسته و بیان داشت: قرآن تاکید دارد که بین افراد جامعه انس و الفت ایجاد کنید و به فکر همدیگر باشید، در این صورت یقین داشته باشید که خداوند شما را نجات خواهد داد.
* ایجاد آرامش هنگام بحران
وی افزود: قرآن برای ایجاد آرامش در هنگام بحران، مسلمانان را به یادآوری مشکلات گذشته فرا می خواند که چگونه خداوند آنها را از مشکلات نجات داد.
* لزوم برنامهریزی و حرکت منسجم
این استاد حوزه، همچنین برنامهریزی و حرکت منسجم علیه دشمنان اسلام را یکی از راهکارهای قرآنی در مقابله با تحریمها عنوان کرد و افزود: قرآن کریم در ضمن این که ما را به مقابله هماهنگ و با برنامه علیه دشمنان فرا میخواند، توصیه میکند که از دشمنان داخلی هم غافل نباشید؛ چرا که آنها اهداف دشمنان خارجی را دنبال میکنند.
* انتقاد از سوء مدیریت ها
عضو هئیت علمی پژوهشگاه المصطفی در ادامه با اشاره به این که متاسفانه سوء مدیریت ها و ارائه نظرات غیرکارشناسانه موجب تشدید مشکلات و بحران ها و ایجاد و گسترش موج روانی در جامعه شده است، ابراز داشت: واقعیت آن است که ما از نظر اقتصادی پیشرفتهای فوقالعادهای کرده ایم و با ایستادگی و مدیریت صحیح میتوانیم تحریمها و تهدید ها را به فرصت تبدیل کنیم.
مدیر گروه علمی - تربیتی قرآن و حدیث پژوهشگاه المصطفی در پایان یادآور شد: با نگاهی به تاریخ انقلاب اسلامی در می یابیم که تحریم اقتصادی ابزار جدیدی نیست و بعد از انقلاب، این تحریمها همواره وجود داشته، اما ملت ایران چنین تحریمهایی را حتی در شرایط جنگ تحمیلی که به مراتب بدتر از شرایط فعلی بود، با استقامت پشت سرگذاشته اند.