به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین محمد تقی سبحانی در نشست علمی مسئولیتهای شیعه در جهان معاصر که در سالن اجتماعات موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا (ع)برگزار شد در سخنانی مسئولیتهای امروز شیعه را مسئله راهبردی و استراتژیک عنوان کرد و اظهار داشت: اگر چه در زمینه این مسئولیت ها در طی سالهای گذشته و اخیر اقداماتی انجام شده است اما آن طور که باید کار مهمی صورت نگرفته و باید در این زمینه اقدام اساسی انجام شود.
مدیر انجمن کلام اسلامی حوزه، در تعریف جا معه شیعی گفت: شیعه جامعهای است که اهلبیت (ع) را به عنوان مرجع بلابدیل معرفتی برای دین شناخته و اهلبیت(ع) را وارثان علم و معرفت، پیامبر(ص) میداند و آنها را حافظان و مفسران بیبدیل قرآن دانسته و در یک کلام تفصیل اسلام بدون اهلبیت (ع) را غیرممکن میداند.
* شیعه امروز ظرفیتهایی دارد که در گذشته نبوده
این استاد حوزه گسترش ارتباطات و پیشرفت تکنولوژی را از جمله مزیتهای جهان امروز دانست و با اشاره به مسئولیتهای شیعه در این عصر، خودآگاهی تاریخی را اولین وظیفه شیعیان دانست و گفت: اولین وظیفه شیعیان در جهان کنونی شناسایی هویت تاریخی خود است جامعه پراکنده تشیع مرهون عقبه تاریخی خود می باشد که باید شناسایی تبیین واز ظرفیت های موجود که در گذشته فاقد آن بوده استفاده شود.
مدیر انجمن کلام به بیان برخی از ویژگیهای هویت شیعی پرداخت و گفت: حاشیهنشینی در موضع دفاع بودن، نگاه فراگیر و جامعه اقلیتی از جمله ویژگیهای هویت شیعی است که ما باید نسبت به شناخت آن اهتمام ویژهای داشته باشیم چرا که بدون این معرفت نمیتوان کارهای دیگر را انجام داد.
*بازسازی هویت شیعی وظیفه همگانی
وی بازسازی هویت تشیع در شرایط کنونی را وظیفه دوم شیعیان در عصر حاضر دانست و افزود: شرایطی که امروز برای شیعه فراهم شده فرصتی را برای بازنگری هویتی شیعه ایجاد کرده است که ما باید نسبت به این امر نگاهی ویژه داشته باشیم چرا که عدم استفاده از این فرصت ضربه گرانی را به بدنه جامعه شیعی وارد می کند.
این استاد حوزه ادامه داد:کسی نمیتواند ادعا کند که امروز نظام اجتماعی به زندگی، دانش، ... در شرایط مطلوبی است بلکه باید با نگا به میراث غنی اهلبیت(ع) به خود بیاییم و جامعه خود را مطابق با آموزههای آنان به پیش ببریم.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی تاکید کرد: باید بررسی شود که آیا فقه و نظام اخلاقی فعلی با موازین اهلبیت (ع)یکسان است، آیا انسجام و اتحاد و همافزایی به عنوان یک اصل اساسی در روابط مسلمان طبق آموزههای اهلبیت (ع) است؛ رسیدگی و دستگیری از اعضای جامعه و مومنان که از وظایف شیعیان است آیا هماکنون مطابق موازین اهلبیت (ع) در جامعه وجود دارد.
مدیر انجمن کلام ادامه داد: آنچه امروز در حوزه به عنوان کلام اسلامی تدریس میشود با میراث تاریخی ما فاصله بسیار دارد، در مقطعی ما نیاز داشتیم که برای پیشبرد امور خود مبانی فلسفی را از یونان بیاوریم اما امروز شرایط دگرگون شده ما باید با استفاده از میراث غنی خود فلسفه اسلامی را در جامعه نهادینه کنیم.
*علمای سلف با امکانات امروز ی تحولی برزگ ایجاد می کردند
وی با تاکید بر کوتاهی در استفاده از میراث غنی اهلبیت (ع) بیان داشت : شیعیان امروز باید با توجه به شرایط این کاستیها را برطرف کنند اگر بزرگان وعلمای سلف امکانات امروز را داشتن تحولی بزرگ در تبلیغ آموزههای اهلبیت به وجود میآوردند.
* خرافات در عزاداری ها را برطرف کنیم
وی تاکید کرد: در بحث بازسازی هویتی افراد زیادی حرف میزنند اما با بررسی سخنان آنها شاهد نوعی انحراف به دخالت نظرات شخصی آنها هستیم در صورتی که باید در این زمینه از منابع غنی شیعه استفاده شود به طور مثال باید بررسی شود که آیا عزاداریهای امروز که برای اهلبیت (ع)میشود منطق خاصی دارد ما نباید هر چیزی که امروز در جامعه شیعی وجود دارد به بهانه هویت قبول کنیم بلکه باید جراحی شود و برخی خرافات که در بدنه جامعه نفوذ کرده را برطرف نمائیم و اصولی را که بنیان معرفتی ندارد برجسته نکنیم.
وی تاکید کرد: متاسفانه عدهای به نام وحدت میخواهند تمایزهای نظام معرفتی شیعه را کم کنند و این موضوعی است که ما در گذشته از آن ضربههای زیادی خوردهایم چرا شیعیان نباید از اصول و کیان قدیمی و قوی خود به صورت منطقی دفاع کرده و آن را عرضه کنند.
این استاد حوزه، الگوسازی عینی برای مکتب اهل بیت را از دیگر وظایف شیعیان در جهان معاصر برشمرد و گفت:با توجه به گسترش امکانات امروزباید در جهت تحقق ارزشهای اهلبیت توجه ویژهای گردد.
* ادبیات گفتمان شیعی را بین اللملی سازی کنیم
حجتالاسلام والمسلمین سبحانی، بینالمللی سازی گفتمان تشیع را وظیفه دیگر شیعیان در جهان کنونی عنوان کرده و ابراز داشت: فرهنگ درونگرای شیعه برای کسانی که ایمان به این جریان دارند در صورتی که افراد خارج از ایمان با این فرهنگ آشنا نیستند مثلا ما با یک شعر برای شیعیان میتوانیم تمام مفاهیم عاشورا را ترسیم کنیم ولی این برای غیرشیعیان مفهومی ندارد لذا ما باید ادبیات گفتمان خود را برای ارتباط با دیگران متناسب با فهم آنها تبیین کنیم.
*ادبیات دینی ما با نسلهای داخل کشور ارتباط برقرار کند
وی با تاکید بر گسترش فرهنگ دینی و شیعی در جهان گفت: ما باید با بررسیهای خود بدانیم که معارف فعلی ما چه مقدار مخاطب بیرونی توانسته جذب کنیم و پس از آسیبشناسی آن را به زبانهای دیگر کشورها و بینالمللی عرضه کنیم از طرفی نباید از داخل کشور نیز غافل شویم .
مدیر انجمن کلام حوزه، با بیان این مطلب که متاسفانه امروز ما کتاب به اندازه کافی نداریم اذعان داشت: اگر امروز نسل جوان اروپایی، آسیایی و یا غربی بتواند ادبیات دینی ما را بشناسد مرکزی وجود ندارد به آن رجوع کند لذا در این زمینه نیز باید اقدامات اساسی صورت بگیرد.