پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان این که علما و حکما، نگهبانان فرهنگ و فرهیختگی هستند، اظهارداشت: نفشی که علما و حکما در ایران، اسلام و حتی جهان بشریت، ایفا کرده اند، بی بدیل و بی هماننند.

به گرازش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد، پیش از ظهر امروز در همایش :"محی الدین الهی قمشه ای، حکیم معرفت و محبت" با بیان این  که علما و حکما، نگهبانان فرهنگ و فرهیختگی هستند، اظهارداشت: نفشی که علما و حکما در ایران، اسلام و حتی جهان بشریت، ایفا کرده اند، بی بدیل و بی هماننند.

وی با اشاره به این که در زمینه ادب و هنر، علما و حکما توانستند زیباترین و متعالی ترین شکل هنر را به جهانیان عرضه کنند، افزود: به طور کلی شعر قسم است؛ یکی شعر حکمی و دوم ضد حکمی و نوع دیگری وجود ندارد و مرحوم الهی قمشه ای از شاعران بزرگ حکمی است.

رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، خاطرنشان کرد: این که آیا شعر مقوله ای اعتباری است یا می تواند حقیقی باشد، باید این پدیده را در قالب بیان عنوان کرد و آن را حقیقی دانست؛ زیرا قرآن نیز مضامین ارزشمندی در این حوزه دارد و در آیات 20تا 25 سوره روم بیان را در کنار آیات خلقت دیگر آورده و اختلاف السنة را از نشانه های قدرت و حکمت پروردگار دانسته است، پس بیان نیز امری حقیقی است.

وی با بیان این که در سوره علق نیز مقام تعلیم و بیان نیز در این راستا قرار می گیرد و شعر نیز از همین گونه مقولات است، ادامه داد: قرآن نیز شاعران را به دو دسته شاعران منحصر در نفسانیات و شاعران ذاکر تقسیم کرده است؛ شعر حکمی از منظر فاعلی، غایی، صوری و... قابل تامل است؛ در نسخ فراوان داریم که معصومین نیز شعرهای ارزشمندی بیان کرده اند ولی پیامبر(ص) از این کار منع می شد که دلیل آن مساله به خاطر فضایی بود که در آن فضا، پیامبر(ص) را شاعر و مجنون می نامیدند و به همین جهت این کار نباید در آن زمان صورت می گرفت.

حجت الاسلام والمسلمین رشاد تصریح کرد: توجه به نفسانیات در بطن شعر ضدحکمی و توهم و لذت جویی است؛ در حالی که در شعر حکمی، شعر به دنبال استکمال نفس است که همان حکمت است؛ یعنی شعر او حکمت است به همین جهت نیز کمتر حکیمی در اسلام وجود دارد که شاعر نباشد و شعری را در مضامین حکمت نسروده باشد.

وی خاطرنشان کرد: بین ساختار و بافتار شعر تفاوت است و در این زمینه می توان گفت که حافظ شیرازی به شدت تحت تاثیر ساختار و بافتار قرآن قرار دارد؛ البته شهید مطهری در عصر ما تنها کسی بود که توانست نقدی فلسفی و عمیق به اشعار حافظ وارد کرده و در این زمینه، کاری بی نظیر ارایه کرد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این مطلب که شعر مرحوم الهی قمشه ای از جنس اشعار حکمی است، عنوان کرد: به جرات در بین دیوان بیش از هزار صفحه ای او یک شعرنفسانی دیده نمی شود زیرا سراسر زندگی ایشان به قول شاگردان بزرگ این مرحوم از جمله آیت الله العظمی جوادی آملی و آیت الله حسن زاده آملی، حکیمانه بود و پرورش چنین شاگردانی، نشان از بزرگی روح وحکمت آن مرد بزرگ دارد.

حجت الاسلام والمسلمین رشاددر پایان گفت: کمتر شعری را از این مرحوم می توان یافت که عشق و رحمت و معرفت در آن موج نزند؛ ایشان همیشه خود را عاشق می دید؛ داستان رحلت عرفانی ایشان نیز نشان از بزرگی این عالم الهی دارد

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha