به گزارش خبرگزاری حوزه، آیتالله سید هاشم حسینیبوشهری، امروز20 آذرماه در هفتمین جشنواره پژوهشی پردیس قم دانشگاه تهران با بیان این که انقلاب اسلامی پیش از آن که انقلابی سیاسی، نظامی و اقتصادی باشد، انقلابی فرهنگی است، اظهار داشت: اگر بخواهیم حیات انقلاب اسلامی را تضمین کرده و آن را به جهان صادر کنیم، باید از موضع فرهنگ این کار را انجام دهیم .
وی با اشاره به این که علوم اسلامی و فرهنگ به یکدیگر گره خورده اند و نمیتوان هیچ کدام را بدون دیگری تصور کرد، افزود: اگر بخواهیم در حوزه علوم انسانی تحولی ایجاد کنیم باید از موضع فرهنگی باشد.
مدیر حوزههای علمیه کشور با اشاره به پیشرفتهای عظیم کشور در حوزههای فناوری و نظامی، ابرازداشت: پیشرفتهای ما در این عرصه ها به حدی بوده است که دشمن علاوه بر اعتراف به این قدرت، از مواضع خود عقبنشینی کرده است.
عضو خبرگان رهبری ادامه داد: در دورانی که کشور با تهدید نظامی روبرو بود، توانستهایم با تولید سلاحهای پیشرفته دشمن را مغلوب و وادار به عقبنشینی کنیم، ولی متاسفانه تولیدات حوزه فرهنگ در مقابل هجمههای فرهنگی دشمن کافی نبوده است؛ مقام معظم رهبری نیز بارها گلایه خود را از حوزه و دانشگاه در این رابطه ابراز داشته و خواستار تحول در علوم اسلامی شده است.
امام جمعه قم یادآور شد: تحول در جهانبینی فلسفی و جهت دادن این جهانبینی به سوی دین و همچنین تبیین انسانشناسی دینی دو نکته مهم در تحول علوم انسانی است؛ بدون شک تعریف انسان در دیدگاه اسلام و غرب با یکدیگر کاملا متفاوت است و باید نگاه اسلامی در علوم انسانی لحاظ شود.
وی ادامه داد: پذیرش مقوله تعبد عقلانی است و ما باید از رهگذر عقل تعبد را بپذیریم، پس وحی نیز از طریق عقل برای ما حجت خواهد شد، اما متاسفانه جایگاه وحی در علوم انسانی غربی نادیده گرفته شده است.
مدیر حوزههای علمیه با تاکید بر لزوم بازشناسی صحیح تفکرات علمی، خواستار نقد عالمانه این تفکرات از سوی اندیشمندان مسلمان شد و گفت: تحول در علوم انسانی نمیتواند در یک نهاد خاص صورت گیرد، بلکه حوزه و دانشگاه باید یکدیگر را در این عرصه یاری دهند.
عضو جامعه مدرسین حوزه تاکید کرد: با پسوند اسلامی نمیتوانیم علوم انسانی را اسلامی کنیم، ولی میتوانیم رویکرد این علوم را به سمت دینمداری جهت دهیم.
مدیر حوزه های علمیه، افق انقلاب اسلامی ایران را تمدنسازی عنوان کرد و افزود: تشکیل حکومت در مرزهای ملی ما زمینهساز تمدنسازی اسلامی است؛ اگر علوم انسانی اسلامی را مبنای تمدنسازی بدانیم این زمینهسازی شکل میگیرد.
آیت الله حسینی بوشهری با بیان این که جهتدهی و برنامهریزی برای علوم دیگر همسو با تمدنسازی، زمینهساز صدور انقلاب اسلامی است، گفت: باید ظرفیت بیداری اسلامی برای صدور انقلاب و تمدنسازی اسلامی استفاده کنیم؛ زیرا کشورهای منطقه نیازمند مدل جدیدی برای نظامسازی سیاسی و اقتصادی و فرهنگی هستند که بر اساس تاکید مقام معظم رهبری همه ما در این زمینه مسئولیت داریم و باید در طرحریزی نظام سیاسی و فرهنگی این کشورها نقش آفرین باشیم.