پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

مسئول مرکز تحقیقات دارالحدیث، بر لزوم افزایش مطالعات تاریخ شناسی در علوم حوزوی تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام مهدی مهریزی،‌ مسئول مرکز تحقیقات دارالحدیث در  نشست علمی نقد و بررسی کتاب «از عاشورای حسین(ع) تا عاشورای شیعه »، با اشاره به اهمیت بررسی دیدگاه های متفکران و اندیشمندان در خصوص معارف و برخی وقایع تاریخی اظهارکرد: ظرفیت های فرهنگ عاشورا به حدی است که می توان از زوایای مختلف آن را در تحلیل های کاربردی در عرصه های گوناگون مورد توجه قرار داد.

وی افزود: اگر نگاهی به آثار قرون 12 و 13 هجری در رابطه با کتب عاشورایی  بیاندازیم میبینیم که عموم این کتب در حوزه گریه و اشک برای امام حسین(ع) و بیان مظلومیت و شهادت حضرت نوشته شده است ولی پس از این دوران و با اوج گیری حوزه ها و حتی وقوع انقلاب های متعدد در کشورهای اروپایی و بعضا اسلامی و نزج جنبش های استقلال طلبانه، جنبه حماسی عاشورا، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت و مباحث آزادی و حماسه وشور در حماسه حسینی، در محور بحث قرار گرفت.

مسئول مرکز تحقیقات دارالحدیث خاطرنشان کرد: این تحول در نگاه و اندیشه ها با تغییر فضای زمانی و اجتماعی و سیاسی به روشنی در قرون مختلف دیده می شود و نکته جالب آن است که زمانی که یک تفکر حاکم می شود به مرور نوع نگاه پیشین رنگ می بازد.

مسئول مرکز تحقیقات دارالحدیث با ذکر این مطلب که کتاب «از عاشورای حسینی تا عاشورای شیعه»، توانسته به خلاءهای فکری و اندیشه ای در کتاب های عاشورایی بپردازد، اظهارکرد: یکی از کارهایی که باید در حوزه ما بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد، جمع آوری تمامی نوشته های عاشورایی و تدوین کارنامه عاشورانگاری است که می تواند بسترمناسبی را برای تحقیقات بعدی فراهم آورد.

وی با اشاره به این نکته که در دهه‌های اخیر نگاه به عاشورا وارد فضای جدیدی شده است، اظهارکرد: دوره حماسی در عاشورا نگاری از دهه گذشته جای خود را به نگاه انسانی به عاشورا داده است و سیطره این نگاه با توجه به مسایل مختلف از جمله اهمیت مسایل حقوق بشر و... بیشتر از دو نگاه پیشین است؛ برگزاری همایش هایی با عنوان اخلاق و معنویت در عاشورا و نگارش کتاب هایی در این رابطه،بیانگر آغاز این حرکت علمی است.

حجت الاسلام والمسلمین مهریزی خاطرنشان کرد: کسانی که قلم پخته و روانی دارند گاه گرفتار برخی تعبیرهای خطابی می‌شوند؛ به این معنی که گاهی دست به ابداعات کلی ذهنی در مورد برخی از مسایل تاریخی می زنند که جای تامل بیشتری دارد.

وی عاشورا را کلید ورود به معارف دین دانست و اظهارکرد: در زیارت عاشورا جمله‌ و خواسته‌ای مطرح است «الهم اجعل محیای محیا محمد و آل محمد و مماتی ممات محمد و آل محمد» این جمله مهم برای ورود به عاشورا است؛ باید بدانیم که عاشورا یک وجهه دین اسلام و مکتب شیعه است و در عاشورا تمام وجوه دین قرار نگرفته است.

این استاد حوزه، با اشاره به نقش تغییرات زمانی در نگاه و زندگی مردم، اظهارکرد: ائمه اطهار(ع) در هر برهه از تاریخ، نقش خاصی به عهده داشتند که ما نیز باید ازهمین ظرفیت های معرفتی نگاه جامعی به تفکرات دینی داشته باشیم.

وی گفت: یکی از نکاتی مهمی که باید حوزویان به آن بپردازند، بررسی تاریخ درحوزه تاریخ فقه، تاریخ تشیع، تاریخ حدیث و... است که می تواند نقش مهمی درتوسعه علوم حوزوی و نگاه واقع بینانه تر به جایگاه های علمی داشته باشد

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha