پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

تفسیر نمونه حاوی روایات اخلاقی و تربیتی گسترده آورده شده است که می‌تواند برای همگان به ویژه روحانیت به عنوان ره‌توشه تبلیغی باشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی رستم‌نژاد، ارائه کننده مقاله در نشست «شیوه بهره‌برداری تفسیر نمونه از روایات»، که در سالن اجتماعات مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآن برگزار شد، به ویژگی‌های روشی تفسیر نمونه پرداخت.

وی اعتماد به نقل متضافر روایات، بدون بررسی سندی را از جمله این ویژگی‌ها دانست و گفت:  در تفسیر نمونه، نگاهی که وجود دارد، این است که همین که روایات به حد تضافر برسد، نیاز به بررسی ندارد و تلقی به قبول است و درباره روایات آحاد بررسی سندی به طور کامل وجود ندارد، مگر این که نظریه مخالفی باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد افزود: استفاده از خبر واحد بر مبنای  حجیت حداکثری ویژگی دیگری در این عرصه است که تفسیر نمونه آن را دارا می‌باشد. در حجیت حداکثری نگاه این است که دامنه حجیت خبر واحد در حوزه احکام، معارف، قصص، تاریخ و... می باشد.

سخنران این نشست با بیان این که در این دیدگاه برای تفسیر قرآن، مفسر از آیه به قرآن می‌رسد، ادامه داد: ویژگی دیگر،‌ استفاده از روایات(روایات خبر واحد) به عنوان قرائن ناپیوسته است.

وی اهتمام ویژه به روایات «اسباب النزول» را ویژگی دیگر تفسیر نمونه برشمرد وگفت: علامه طباطبایی در تفسیر المیزان، اسباب نزول را کمتر مورد توجه قرا رداده است،‌در حالی که در تفسیر نمونه، در اسباب نزول حتی در برخی جاها روایاتی که خبر واحد هم نیستند، آورده شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد تأکید بر جمع دلالی و عرفی بین روایات با قرائن متعارض و اهتمام به مرجحات در ترویج، یکی از اطراف تعارض را از دیگر ویژگی‌های روشی تفسیر نمونه برشمرد و ادامه داد: ویژگی دیگر در تفسیر نمونه،‌ نقد روایات ناسازگار با مبانی دینی است.

این استاد حوزه در ادامه به ویژگی‌های ساختاری تفسیر نمونه اشاره کرد و گفت:‌ عدم اکتفا به پیوند‌های لفظی  در گزینش روایات، بهره‌گیری از روایات عامه از باب تأیید یا قاعده الزام، توجه به تنوع روایات تفسیری،‌توجه به روایات فضائل‌السور، تنبه نسبت به لغزش‌گاه‌های احتمالی در گزینش و نقل روایات و ارائه ترجمه روان و همه‌فهم از روایات در تفسیر نمونه وجود دارد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به تبیین پیشنهاد‌هایی در راستای ارتقای تفسیر نمونه خاطرنشان کرد: تبیین فرایند پژوهش، بیان دامنه حجیت و اعتبار روایات تفسیری، شیوه بهره‌برداری و اسلوب کار در استفاده از روایات از جمله این پیشنهادات می‌باشد.

وی اضافه کرد: همچنین در این عرصه تکمیل مستندات و ارجاعات به منابع اصیل،‌اصلاح و رفع تردید از روایات مجهول‌النسبه، تکمیل نقل‌های ناتمام نسبت به برخی از روایات،‌همسان‌سازی در ارتباط با روایات مکرر و چاپ جداگانه مباحث و روایات تربیتی-اخلاقی تفسیر نمونه،‌ پیشنهاد می‌شود.

وی در پایان افزود: تفسیر نمونه حاوی روایات اخلاقی و تربیتی گسترده آورده شده است که می‌تواند برای همگان به ویژه روحانیت به عنوان ره‌توشه تبلیغی باشد.

انتهای پیام// 15/313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha