حوزه نيوز: در حالي 34 سالگی انقلاب اسلامي را جشن گرفتيم كه موفقيت هاي بزرگي در سايه تحريم ها در كشور حاصل شد لذا اين اتفاقات ما را بر آن مي دارد كه با يك بررسي بدانیم این انقلاب چه تاثیراتی بر کشورمان گذاشته است و قبل از انقلاب کجا بودیم و اکنون کجا هستیم؟ و رسانهها تاثیری در این روند دارند؟
در همين راستا و براي رسيدن به بخشي از پاسخ هاي سئوالات خود به گفتگو با حجت الاسلام والمسلمين نصراله پژمان فر، نماینده مشهد و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی پرداختيم .
وي ضمن تبيين ابعاد مختلف اين نهضت و حركت عظيم اسلامي و نگاهي مقايسه اي به جامعه امروز با جامعه دوران قبل از انقلاب اظهارداشت: بی شک ايران اسلامي در طي اين مدت تحولات زیادی را پشت سر گذاشته است كه اگر بخواهیم مواردش را به صورت مشخص لیست کنیم، طبیعتا زمان و فرصت زيادي می خواهد که در اين مجال نمي گنجد.
*خودباوري ديني، مهمترين دستاورد انقلاب اسلامي
وي خودباوری را اولين مولفه مهم در اين زمينه عنوان كرد و ادامه داد: قبل از انقلاب اسلامی آن چیزی که در نهاد مردم وجود داشت و در ذهن مردم جای گرفته بود، این بود که يك فرد ایرانی، انساني توانمندی نیست و در همه مسائل باید به بیرون از مرزها متکی باشد كه نمونه بارز آن اصطلاحاتی است که در رابطه با این موضوع می آورند که " ایرانی صد تا چاقو بسازد، یکی هم دسته ندارد" یا اینکه " ایرانی نمی تواند حتی یک سوزن ته گرد درست کند" و مواردی از این دست زیاد بود.
حجت الاسلام والمسلمين پژمان فر تصريح كرد: اما امروز بر اثر خودباوری جوانان و متخصصان اين مرز و بوم ، ايران به عنوان کشوری که پیگیر تمدن اسلامی در جهان اسلام است، برای رسیدن به اهداف بلندش، همت نموده و زير ساختهای اصلي توسعه كشور را گسترش داد؛ امروز به برکت انقلاب اسلامی در همه مباحث پژوهشی، علمی، دانش بنیان، صنایع نظامی و... توانستیم کارهای بسیار گسترده ای انجام دهیم که شرح مبسوطی را می طلبد .
وي دين را به عنوان يكي از اهداف اصلي اين انقلاب مد نظر قرار داد و گفت: مورد دوم اینکه قبل از انقلاب دین را به عنوان یک جریان فردی حساب می کردند و تمرکزی که مردم در ارتباط با بهره برداری در حوزه دین داشتند، در مباحث فردی بود؛ البته اينكه اين مسئله چقدر تاثیرات بدی حتی در مباحث فردی حاکم بر مردم داشت جای تامل دارد بطوريكه انجام امورفردی هم بسیار محدوديت داشت.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، امور فردی در دین را مواردي چون نماز، روزه، حج و... عنوان كرد و بيان داشت: اما امروز همه چیز تغییر کرده و مردم به دین به عنوان یک رویکرد اجتماعی نگاه می کنند، یعنی بر اساس یک نگاه جدیدی که پس از انقلاب ایجاد شده، مردم پاسخ سوالاتشان را در عرصه مسایل اجتماعی، روابط بین الملل، نظام اقتصادی و... در حوزه دین جستجو می کنند، به عبارت بهتر به دنبال آن هستند تا ببینند دین در ارتباط با این موضوعات چه نظری دارد تا آن را پیدا کرده و به آن عمل کنند.
وي تصريح كرد: مهم این است که مردم به این موضوع رسیده اند که دین را به عنوان یک مبنا برای بررسی و اظهار نظر، مبنا قرار دهند. البته این دو موضوع نيز از جمله مسایلی است که شرح مبسوط دارد.
*عدم وابستگی از عرصههای پیشرفت
حجت الاسلام والمسلمين پژمان فر عدم وابستگي را به عنوان يكي ديگر از عرصه هاي پيشرفت مطرح كرد و گفت: امروز ايران به بركت انقلاب توانسته از وابستگی به جریان غرب و آن چیزی که در دنیا ما را به عنوان ژاندارم منطقه می شناختند، فاصله بگیرد.
وي با تاكيد بر اينكه امروز ايران، كشوري مستقل است اضافه كرد: کشوری که نه تنها تحت تاثیر سیاست های غربی نیست، بلکه تاثیر گذار بر غرب است بنا بر این توانستیم با این ابزار در جهان نقش آفرینی داشته باشیم.
نماينده مردم مشهد در مجلس، ادامه داد: نکته بعدی در عرصه مدل ها و الگوهای اسلامی است که مقام معظم رهبری نیز نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند و با مطرح شدن این موضوع از سوی معظمله به عنوان سبک های زندگی، مردم هم مسیر و سبک زندگی جدیدی را که منطبق با سبک زندگی اسلامی مي باشد انتخاب کردند، البته در این مسیر مشكلاتي نيز وجود دارد كه بايد به حل آن اهتمام گردد.
*تجملگرایی نتیجه جریانات استعماری
وي در خصوص مواضع صريح مقام معظم رهبری در خصوص سبك زندگي توضيح داد: آن چیزی که به عنوان سبک زندگی در آن واقع شده ایم، نتیجه جریانات استعماری است؛ وقتي استكبار ديد نمی تواند از راه مقابله سیاسی، نظامی واقتصادی به مبارزه با ايران بپردازد لذا تصمیم گرفت با روش فرهنگی بر مردم تاثیر بگذارند و مردم را از صحنه انقلاب حذف کنند؛ تلاش آنان این شد که بیایند این جریان ها را در سبک زندگی مردم متفاوت کنند.
حجت الاسلام والمسلمين پژمان فر تصريح كرد: امروزه سایت های مختلف اينترنتي، شبکه های ماهواره ای، روزنامه، مجلات و بسیاری موارد دیگر از سوي استكبار جهاني ماموريت يافته اند تا سبک زندگی دینی را که در واقع پشتوانه عبور مردم از بحرانهاي ارزشي است تحت شعاع قرار دهند؛ مقام معظم رهبري نيز با تدبیر و درایت تمام، اين خطر را سالها پيش احساس نموده و به هشدارهاي لازم را بيان كردند .
*تفاوت زندگی اسلامی با غیراسلامی
وي با بيان اينكه سبک زندگی اسلامی، همه عرصه هاي زندگی اجتماعي ما را در بر می گیرد تاكيد كرد: سبک زندگی اسلامی می گوید که اساسا در زندگی خودمان چه چیزهایی را اولویت بدهیم؛ الان بسیاری از مردم " زندگی می کنند که زندگی کنند" اما در زندگی اسلامی؛ مردم زندگی می کنند که خودشان را در مسیر تعالی قرار بدهند و به همین دلیل هم این معنا باعث می شود که انسانی که در مسیر تعالی است، ایثار، گذشت و ارزشهای اخلاقی برایش مفهوم پیدا نمايد اما انسانی که فقط بخواهد زندگی کند و یک رویکرد مادی در زندگیش حاکم باشد، طبیعتا این مسائل برایش مفهومی ندارد.
حجت الاسلام والمسلمين پژمان فر در بخش پاياني سخنان خود، گريزي به پيشرفت هاي عرصه رسانه پس از پیروزی انقلاب زد و خاطرنشان ساخت: هرچند در این عرصه شاهد تحولات شگرفي بوديم ولي انتقاد و گلايه هايي نيز وجود دارد؛ متاسفانه برخي رسانه ها در مسیر درست حرکت نمیکنند و امروز بسیاری از این معضلات که در اجتماع مشاهده می کنید، به خاطر این است که صدا و سیمای ما خواسته یا ناخواسته، این فضا را ایجاد کرده در حالی که از رسانه ملی انتظار میرود از پرداختن به مسایل مخالف موازین اسلامی خودداری کنند و مروج فرهنگ ناب و اصیل اسلامی باشند.
*رسانه ها مبلغ فرهنگ غرب نباشند
وي اذعان داشت: متاسفانه برخی رسانه های ما مبلغ فرهنگ غرب شدند و به تجمل گرایی دامن زدند. بسیاری از فیلمها و سریالها از زندگی ساده و بی آلایش ایرانی اسلامی فاصله گرفته و به سوی تجمل گرایی حرکت کردند. امروزه بیش از آنکه زندگی عاقلانه در رسانه ها تبلیغ شود، زندگی لوکس و تجملاتی تبلیغ می شود که تاثیرات بدی بر جامعه می گذارد که جای بحث مفصل دارد و صدا و سیما باید شورایی تشکیل دهد که در این زمینه تجدید نظر كرده و برنامه هاي با محتوا با حضور كارشناسان و نخبگان اين عرصه توليد نمايد.