پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

معاون پژوهشی حوزه های علمیه گفت: در چهاردهمین همایش کتاب سال حوزه از اولین سند نیازسنجی پژوهشی که دربردارنده اولویت های پژوهشی دانش فقه است، رونمایی می شود.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین سید علی عماد امروز سه شنبه(یکم اسفند) در نشست خبری چهاردهمین همایش کتاب سال حوزه ابراز داشت: پژوهش یک فرایند پرپیچ و خم، دیربازده و سخت، روشمند و منطقی است اعتبارسنجی لازم را که ما انجام دادیم مورد تحلیل و موشکافانه بررسی می شود و در نتیجه از جمع همه یافته های ذهنی خودمان پژوهشگر به یک نتیجه روشن می رسد.

وی افزود: کتاب یکی از طرق ارائه نتایج یک کار پژوهشی است، البته همه کتاب ها نیز گزارش یک پژوهش نیستند برخی کتاب ها ترویجی و برای گسترش فرهنگ هستند.

معاون پژوهشی حوزه های علمیه سراسر کشور با اشاره به اهداف برگزاری همایش کتاب سال حوزه گفت: همایش کتاب سال حوزه، جریان نشر و گسترش دانش را برای ما رونمایی می کند، کتاب حوزه بیان فاصله پژوهش ها و نشر دانش در قالب کتاب در فاصله یک سال کاری است.

حجت الاسلام والمسلمین عماد در ادامه با ارزیابی همایش های کتاب سال حوزه در گذشته تاکید کرد: کتاب سال حوزه در 14 دوره گذشته نشان از یک رشد کمی نسبتا خوب و یک رشد کیفی در خور توجه نسبت به گذشته بوده است.

وی افزود: ما حس می کنیم اگر براساس شاخص ها و معیارهایی که امروز انجام می دهیم آثاری که 14 سال پیش برگزیده شده‌اند را امروز در دایره رقابت حضور پیدا می کردند معلوم نبود که چه  تعداد از آن آثار تقدیر می شدند که این نشان از رشد علمی حوزه است.

رونمایی از سند نیازسنجی پژوهشی حوزه

رییس شورای علمی کتاب سال حوزه در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: در سال های گذشته اقدام به تدوین طرح نیازسنجی پژوهشی کرده ایم که در همایش کتاب سال امسال از اولین سند نیازسنجی پژوهشی که دربردارنده اولویت های پژوهشی دانش فقه است رونمایی می شود.

حجت الاسلام والمسلمین عماد افزود: ضرورت دارد فعالیت های پژوهشی منطبق با نیازهای جامعه باشد و این امر هم از مطالبات مقام معظم رهبری و هم از تاکیدات مراجع عظام تقلید است.

وی با بیان اینکه شناسایی نیازهای اولیه ناظر به دو پدیده وضعیت شناسی علم و وضعیت مطلوب علم است، تصریح کرد: این گام نخست نیازسنجی است، در وهله بعد «نیازنماها» باید پاکسازی شوند و سپس در مرحله بعد باید نیازها وزن دهی و ارزش گذاری شوند.

معاون پژوهشی حوزه های علمیه سراسر کشور ادامه داد: 19 پروژه قابل توجه در حوزه نیازسنجی در دست انجام داریم که 15 نیازسنجی علمی، یک مورد مربوط به رشته های علمی، 3 طرح تدوین مدل نیازسنجی پژوهشی و دو طرح نیز نیازسنجی پژوهش های تدوینی است.

حجت الاسلام والمسلمین عماد افزود: نیازسنجی فقه پایان یافته و در این همایش کتاب سال حوزه رونمایی می شود و در اختیار جامعه علمی قرار خواهد گرفت، طرح های دیگر نیز بالای 80 درصد پیشرفت داشته است که امیدواریم در شش ماهه اول سال آینده به سرانجام برسد.

شناسایی هزار و 250 عنوان نیاز پژوهشی فقه

وی با اشاره به ویژگی های نیازسنجی فقه، اظهار داشت: در طرح نیازسنجی فقهی به لحاظ روش و رویکرد، دو رویکرد «موضوعی» و «تقاضامحور» ترکیب شده است، رویکرد تقاضامحور رویکردی است که بر اساس آن نیازهای مصرف کننده های دانش، شناسایی می شوند و برای این منظور از تمام وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی و علمی کشور خواسته ایم که نیازهای فقهی خود را اعلام کنند.

معاون پژوهشی حوزه های علمیه سراسر کشور افزود: رویکرد موضوعی نیز رویکرد دانشی است که اهل دانش اظهار نظر می کنند در این زمینه نیز از اساتید سطوح عالی و نمایندگان مجلس خبرگان و ولی فقیه در مراکز استان ها و اعضای شورای نگهبان خواسته ایم که فهرست نیازهای خود را اعلام کنند.

حجت الاسلام والمسلمین عماد عنوان کرد: «نیازسنجی فقهی2» در سه تا چهار سال آینده تدوین می شود که به مراتب کم اشکال تر خواهد بود، تاکنون حدود هزار و 250 عنوان نیازپژوهشی فقهی وجود دارد.

وی تاکید کرد: دستگاه های علمی اجرایی کشور باید وارد صحنه شوند، هر دستگاهی با توجه به نمایه ها می تواند تعداد عناوینی مرتبط با دستگاه خود را بیابد.

معاون پژوهشی حوزه های علمیه سراسر کشور گفت: ما باید به مقوله های فقه دانش نیز بپردازیم که در نیازسنجی های بعدی باید در یک ساختار منضبط شناسایی شود.

حجت الاسلام والمسلمین عماد اظهار داشت: رویکرد آینده نگرانه باید در آینده به شدت به نیازسنجی ما حاکم باشد.

انتهای پیام/

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha