به گزارش خبرگزاری حوزه آیت الله طاهری شیرازی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در تهران، با اشاره به شأن علمی و جایگاه معنوی آیت الله شیخ عزیزالله خوشوقت(ره) ابرازداشت: مرحوم آیتالله خوشوقت از جمله علمایی بودند که در درس خارج مرحوم آیت الله العظمی بروجردی شرکت کرده و همچنین در فراگیری فلسفه، حکمت، اخلاق و عرفان از مرحوم آیت الله العظمی سید محمدحسین طباطبائیی(ره) بهره بردند.
وی افزود: ایشان به قدری در زمینه سیروسلوک، خودسازی و تهذیب نفس از خود ممارست، تلاش و مجاهدت نشان داد که بسیار مورد توجه و علاقه ویژه استاد خود مرحوم آیت الله العظمی سید محمدحسین طباطبائیی(ره) قرار گرفت.
تولیت مدرسه علمیه حجتبنالحسن(عج) در ادامه با نگاهی گذرا به بخشی از زندگانی مرحوم آیت الله خوشوقت(ره) گفت: ایشان پس از اتمام دوران تحصیل خود از قم به تهران عزیمت نمود و بیشترین فعالیت و توجه خود را معطوف به جوانان و نوجوانان و احیاء یاد خدا در دلهای آنان قرار داد.
وی اضافه کرد: در برهه ای از زمان مرحوم آیت الله قدوسی با اصرار فراوان از ایشان خواستند که جهت کرسی درس اخلاق به قم بروند که ایشان نیز به احترام آن مرحوم هفته ای دو مرتبه برای درس اخلاق به قم مراجعت نموده و کرسی تدریس این عالم ربانی از پرطرفدار ترین کرسی ها بود .
*نگاهی اخلاق محور به مسایل سیاسی
این استاد حوزه در ادامه با اشاره به فعالیتهای اخلاقی، فرهنگی و سیاسی مرحوم آیت الله خوشوقت در طول عمر پربرکت خود مخصوصا در مسجد امام حسن مجتبی(ع) تصریح کرد: ایشان ضمن روشنگری، پاسخگویی به شبهات و بیان نکات اخلاقی ناب و همچنین جذب جوانان مومن و متعهد همواره به مسائل فرهنگی و سیاسی جامعه نیز با نگاهی اخلاق محور پرداخته و نسبت به اصلاح امور جامعه احساس مسئولیت می کردند.
آیت الله طاهری شیرازی در تبیین شخصیت عرفانی این عالم مجاهد بیان داشت: ایشان در زهد، تقوا و دوری از تعلقات دنیوی و پرهیزکاری کم نظیر بودند و غالباً افراد با دیدن ایشان به یاد خدا می افتادند.
وی خاطرنشان کرد: مرحوم آیت الله خوشوقت عمری را در راه بندگی و خدمت به خلق خدا سپری کرد و ایشان بمعنای واقعی کلمه با تقوا بود.
*قلههای رفیع اخلاقی را درنوردید
تولیت حوزه علمیه حجتبنالحسن(عج) با تاکید بر اینکه مرحوم آیت الله خوشوقت قله های رفیع اخلاقی را درنوردیده بود افزود: ایشان بواسطه ممارست، مجاهدت و مراقباتی که در طول زندگی عارفانه خود داشتند بسیاری از اوصاف حسنه و بارز اخلاقی را بدست آورده بودند که مهمترین آنها سعه صدر بود، واقعاً می توان گفت؛ در "سعه صدر"عالمی نادر بودند.
وی افزود: توجه به منابع ناب اسلامی از جمله ترجمه و تفسیر قرآن کریم، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه از برنامه های ایشان محسوب می شد، که با استفاده از این روش نکات اخلاقی ناب را به افراد ارائه می کردند.
حجتالاسلام والمسلمین سید محمد باقر علم الهدی نیز د در این گفتگو با اشاره به فرا رسیدن هفتمین روز ارتحال آیت الله خوشوقت اظهارداشت: این عالم ربانی چهر ه ای شناخته شده در حوزه علمیه و در بین مردم مخصوصا جوانان بود.
وی با اشاره به زهد و پارسایی آیت الله خوشوقت افزود: بیان احکام الهی و آموزه های اهل بیت(ع) از سوی این عالم ربانی از یکسو و عمل به آنها از طرف دیگر، از ایشان چهره ای محبوب در میان مردم ساخته بود
رئیس مرکز آموزش عالی تخصصی قاسم بن الحسن(ع) ادامه داد: ایشان علاوه بر بعد معنوی خویش دارای درجات علمی بالایی بودند، ولی بخاطر سرآمد بودن در مسایل اخلاقی، دیگر ابعادشان مورد غفلت قرار گرفت.
وی با بیان اینکه این مجاهد خستگی ناپذیر عمر پربرکت خود را صرف ترویج آموزه های اهل بیت کرده بودند گفت: ایشان در طول عمر شریف خود ارتباط خوبی با مردم و جوانان برقرار کرده و دارای مخاطبان زیادی از اقشار مختلف بودند
*چهرهای مردمی و با محبت
این استاد حوزه تصریح کرد: در حوزه نیز داری یکی از شلوغ ترین کرسی های تدریس بود و علاوه بر آن توانسته بود ارتباط خوبی با جوانان برقرار و مامن طلاب بی پناه باشند
وی اضافه کرد: آیت الله خوشوقت عالمی مردمی و آشنا با دردهای مردم به خصوص جوانان و قشر طلبه بود؛ همین مهر ومحبت به مردم و ارتباط با خداوند از ایشان یکی چهره مردمی ساخته بود
حجتالاسلام والمسلمین علم الهدی تاکید کرد : این عالم ربانی به این مقام زهد و تقوا نرسید مگر اینکه به آنچه خود می گفت عمل می کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود ابرازداشت: امروز طلاب جدید الورود باید از علمای سلف و بزرگان حوزه همچون آیت الله خوشوقت در ابعاد مختلف زندگی همچون سبک زندگی دینی و اسلامی الگو گرفته و سرمشق خود نمایند
*ضرورت آشنایی طلاب با سیره علما
حجتالاسلام والمسلمین علمالهدی اذعان داشت: یکی از اساسی ترین نیازهای طلاب لزوم آشنایی با سیره زندگی اسلامی است که این مهم را می تواند از زندگی بزرگان حوزه دریافت کرده و در مسیر صحیح قرار بگیرند؛ از طرفی حوزه های علمیه هم باید به سمت معرفی این گونه افراد رفته و در تربیت معنوی طلاب گامی اساسی و تاثیرگذار بردارند.
وی خاطرنشان ساخت: ازآنجا که جامعه امروز تشنه معنویت است لذا طلاب برای موفقیت در این مسیر و ارائه مطالب صحیح به مردم باید در مرحله اول به خودسازی بپردازند که در این مسیر الگو پذیری از علمایی چون آیت الله خوشوقت قطعا موثر است
* بر حفظ نظام و انقلاب تاکید می کردند
حجت الاسلام وحید مرادزاده ، در تبیین ابعاد شخصیتی آیت الله خوشوقت ابراز داشت: این عالم ربانی از جمله علمایی بودند که به جوانان و مسائل و مشکلات آنان اهمیتی ویژه ای داده و می توان گفت ؛ همواره بیشترین وقت خود را جهت هدایت و کمک به جوانان می گذراند.
مدیر حوزه علمیه علم الهدی تهران با بیان اینکه ایشان ازدواج در سنین جوانی را منشأ خیرات و برکات فراوانی می دانست افزود: مرحوم آیت الله خوشوقت(ره) همواره جوانان را به امر ازدواج ترغیب می نمود و احیای این سنت الهی را در جلوگیری از گناه و اشتباه موثر می دانست.
وی با تاکید بر اینکه در دوران حیات پر برکت خود جوانان بسیاری را مورد تربیت اخلاقی قرار دادند افزود: این عالم ربانی همواره در جلسات اخلاقی خود جوانان را مورد توجه ویژه خود قرار داده و غالباً آنان را به رعایت تقوا و ترک گناه سفارش می کردند و در برخی موارد نیز توصیه می کردند" اگر می خواهید مشکلاتتان از بین برود انواع گناه را ترک نمایید و همچنین اگر می خواهید متصف به صفات الهی و اخلاق حسنه شوید باید تمرین و مراقبه کامل داشته باشید تا خوب بودن برای شما به یک عادت مبّدل شده و سپس در شخصیت شما اثرگذار گردد."
*آگاه به مسایل روز
این استاد حوزه، آیت الله خوشوقت را عالمی آگاه به مسائل روز قلمداد نمود و تصریح کرد: مرحوم آیت الله خوشوقت همواره در طول زندگی جوانان را به ولایتمداری، پیروی از خط امام و رهبری و گام برداشتن در جهت حفظ نظام و انقلاب و همچنین تحقق ارزشهای اسلامی سفارش می کردند.
وی با اشاره به سلوک معنوی مرحوم آیت الله خوشوقت(ره) گفت: بمعنای واقعی کلمه عالمی ربّانی بوده و مراحل سیرو سلوک خود را بر پایه فقه اسلامی قرار داده بودند و همیشه افراد طالب حکمت و معرفت را به خواندن و عمل نمودن به رساله های عملیه ارجاع می دادند.
حجت الاسلام مرادزاده خاطرنشان ساخت: جامعه مذهبی تهران در طول دو ماه گذشته، دو تن از علمای بزرگ، متواضع، مردمی، ساده زیست و بی تکلّف خود را از دست داد که این مهم برای مردم تهران صدمه و خلاء جبران ناپذیری است.
حجت الاسلام والمسلمین سید مجتبی بدری، مدیر مدرسه علمیه امام القائم نیز ابرازداشت: مرحوم آیت الله شیخ عزیزالله خوشوقت بواسطه تزکیه و تهذیب نفس از نفوذ کلام موثری برخوردار بود و معمولاً افرادی که از محضر ایشان استفاده می کردند بر این باور بودند که نفس ایشان بر انسان حقیقت طلب، اثرگذار است.
وی با بیان این که آیت الله خوشوقت در قلب مردم تهران جای داشت افزود : مراسم تشییع پیکر ایشان گویای این حقیقت است، با توجه به اینکه این مراسم در آغاز و روز اول هفته کاری صورت گرفت، اما کم نظیر و بسیار پرشکوه بود واین نشانگر پیوند و اردت قلبی مردم مومن و انقلابی با علمای ربّانی بود.
مدیر مدرسه علمیه امام القائم تهران با اشاره به استقبال جوانان از مجالس موعظه و مباحث اخلاقی ایشان افزود: مرحوم آیت الله خوشوقت(ره) بواسطه معنویت و صفای باطنی که داشت همواره در میان جوانان اثرگذار بود بطوریکه طلاب ودانشجویان از محضر ایشان استفاده می کردند.
حجت الاسلام والمسلمین بدری خاطرنشان کرد: همواره مردم را به تقوا و دوری از ظواهر دنیوی سفارش می نمود و در فرازهایی از نکات اخلاقی خودتاکید می کردند: همه این دنیا با کلیه تعلقات مادی اش قبل از ما در اختیار کسانی بود که از این دنیا به عالم دیگر سفر کرده اند، و با این دیدگاه انسان را نسبت به بی ارزشی دنیا وتعلقاتش آگاه می کرد.
وی با ابراز تاسف رحلت مرحوم آیت الله مجتبی تهرانی و مرحوم آیت الله خوشوقت را از دست داد، افزود: وجود این دو عالم تربیت شده و تربیت کننده برای مردم تهران موجب برکات و ثمرات فراوانی بود که متأسفانه تهران این دو عالم بزرگوار را از دست داد.
* در علم وعمل متاثر از سیره اهل بیت(ع) بود
حجت الاسلام والمسلمین سید محمود مجد، تولیت مدرسه علمیه با قرالعلوم(ع) تهران هم در گفتگو با خبرگزاری حوزه با اشاره به شخصیت چند بُعدی مرحوم آیت الله خوشوقت ابراز داشت: آیت الله خوشوقت(ره) از شاگردان شاخص حضرت امام خمینی(ره) بود که از شخصیتی بزرگ و چند بعدی برخوردار بود زیرا ایشان ضمن برخورداری از علم ، عرفان و تقوا به لحاظ سیاسی نیز آگاه و نسبت به جریانات امور احساس تکلیف کرده و همواره پشتوانه ای برای انقلاب و نظام محسوب می شدند.
وی با اشاره به سطح علمی والای این عالم ربانی وکم نظیر بودن کرسی درس اخلاقشان در سطح تهران گفت: مهمترین و شاخص ترین ویژگی این استاد بزرگ اخلاق، عامل بودن ایشان بود، بطوریکه رعایت تقوا و دینداری در زندگی فردی و اجتماعی ایشان موج می زد.
تولیت مدرسه علمیه با قرالعلوم تهران در ادامه با بیان اینکه آیت الله خوشوقت در برقراری ارتباط با جوانان منحصر بفرد بود افزود: ایشان با رعایت تقوا و عامل بودن به اخلاق اسلامی و همچنین پاسخگویی به شبهات ذهنی افراد، در افکار جوانان رسوخ نموده و شخصیت اخلاق مدارشان همواره برای نسل جوان جاذبه خاصی داشت.
وی خاطرنشان کرد: معمولاً بزرگانی که در سطحی از عرفان و تقوی هستند کمتر به مسائل سیاسی و رخداد های جامعه می پردازند، امّا مرحوم آیت الله خوشوقت(ره) در علم و عمل متاثر از سیره اهل بیت(ع) بود و عرفان و تقوا، علم و اخلاق را در پرتو توجه به مسائل سیاسی و نیازهای جامعه مورد تبیین قرار می داد و همانگونه که به لحاظ اخلاقی افراد را هدایت می کرد در مواقع حساس نیز با جهت گیری صحیح سیاسی، در راستای هدایت جوانان و جامعه گام بر می داشت.
حجت الاسلام والمسلمین سید محمود مجد افزود: تواضع و فروتنی از ویژگیهای بارز اخلاقی مرحوم آیت الله خوشوقت محسوب می شد و افرادی که از نزدیک با ایشان مراوده داشتند، همواره ایشان را الگو و تجسمی از ایمان و تواضع می دانستند ریرا هیچگاه برای خود ، جایگاه و منیّت قایل نبودند.
*از رحمت خدا میگفت
وی در پایان با اشاره به اهمیت، شأن و جایگاه جلسات اخلاقی این استاد فقید افزود: همواره در جلسات اخلاقی بیش از آنکه بخواهد از غضب الهی بگوید مردم را به توبه پذیری، رحمت، عطوفت و محبت خدا دعوت می کردند و همین موضوع یکی از مهمترین دلایل رونق گرفتن جلسات اخلاقی ایشان بود زیرا مرحوم خوشوقت می خواست تا مردم به خدا متصل شوند.
* ساده زیست و بدون تکلّف بود
حجت الاسلام والمسلمین ضیاءالدین نجفی تولیت مدرسه علمیه نبی اکرم(ص) تهران هم در گفتگو با خبرگزاری حوزه در تهران با اشاره به نقش تربیتی مرحوم آیت الله خوشوقت در تربیت نفوس مستعد ابراز داشت: کرسی درس اخلاق ایشان در سطح تهران شناخته شده بود و جوانان و افراد مومن همواره از حضور معنوی ایشان استفاده می کردند.
تولیت مدرسه علمیه نبی اکرم(ص) تهران با بیان اینکه درس اخلاق ایشان در سطح تهران از رونق و شهرت بالایی برخوردار بود افزود: از بسیاری از مدارس بزرگ علمیه تهران همچون مدرسه مرحوم آیت الله مجتهدی و دیگر حوزه ها و حتی بسیاری از طلاب که در قم مشغول به تحصیل بودند جهت استفاده از درس اخلاق ایشان به تهران میآمدند.
حجت الاسلام والمسلمین ضیاءالدین نجفی با اشاره به اینکه ایشان همواره حامی ولایت، نظام و انقلاب بودند افزود: مرحوم آیت الله خوشوقت(ره) خود همواره در مسیر حمایت از انقلاب اسلامی گام برداشت و در این میان جوانان را به حمایت از انقلاب و خط ولایت و رهبری سفارش می کرد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: سیر و سلوک و سیره عملی ایشان از همان دوران جوانی بر پایه تقوا، دوری از مادیات و زخارف دنیوی و زندگی ساده و بدون تکلّف استوار بود.
*تاکید بر اخلاق مداری
تولیت مدرسه علمیه نبی اکرم(ص) با تاکید بر توجه جدی ایشان به مباحث اخلاقی افزود: این استاد بزرگ حتی در ارائه دروس فقهی و یا بیان احکام اسلامی مطالب را بر محوریت اخلاق اسلامی بیان می نمودند، بدین ترتیب که با تکیه بر مباحث اخلاقی مطالب فقهی را نیز برای افراد تبیین می کردند.
وی در خصوص مردم داری مرحوم آیت الله خوشوقت گفت: ایشان با افراد بسیار لطیف و برادرانه برخورد می کردند و هرگاه افرادی جهت پرسش و سوال خدمتشان می رسیدند با سعه صدر و تبسمی بر لب جواب می گفتند و غالباً سوالات را خیلی مختصر و مفیدپاسخ می دادند.
حجت الاسلام والمسلمین ضیاءالدین نجفی در پایان افزود: ایشان همواره افراد را به خداشناسی و توحید سفارش می کردند و توسل به اهل بیت(ع) جهت رفع مشکلات ظاهری و باطنی را بسیار موثر می دانستند و به مولا امیرالمومنین(ع) و امام حسین(ع) ارادت خاصی داشتند.
انتهای پیام/18/313